לדלג לתוכן

המלחמה על הכוח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המלחמה על הכוח
The Current War
כרזת הסרט בעברית
כרזת הסרט בעברית
בימוי Alfonso Gomez-Rejon עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי טימור בקממבטוב, בזיל איבניק עריכת הנתון בוויקינתונים
תסריט מייקל מיטניק עריכת הנתון בוויקינתונים
עריכה David Trachtenberg, Justin Krohn עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים בנדיקט קמברבאץ' (תומאס אלווה אדיסון)
קונור מקנייל (ויליאם קמלר)
Louis Ashbourne Serkis (תומאס אלווה אדיסון ג'וניור)
סיימון מניונדה (Lewis Howard Latimer)
ג'ון שווב
סטנלי טאונסנד (Franklin Leonard Pope)
מת'יו מקפדיין (ג'יי. פי. מורגן)
Damien Molony (William Bourke Cockran)
טום הולנד (Samuel Insull)
מייקל שאנון (ג'ורג' וסטינגהאוס)
טאפנס מידלטון (מרי סטילוול אדיסון)
ניקולס הולט (ניקולה טסלה)
קורי ג'ונסון (צ'סטר ארתור)
קתרין ווטרסטון
Celyn Jones עריכת הנתון בוויקינתונים
מוזיקה האוצ'קה, דסטין או'האלורן עריכת הנתון בוויקינתונים
צילום צ'ונג הון-צ'ונג עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
חברת הפקה Bazelevs, Thunder Road Pictures עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה Lantern Entertainment עריכת הנתון בוויקינתונים
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 25 באוקטובר 2019
משך הקרנה 107 דק' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת הסרט אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה סרט ביוגרפי, סרט דרמה, דרמה היסטורית עריכת הנתון בוויקינתונים
הכנסות באתר מוג'ו thecurrentwar
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

המלחמה על הכוחאנגלית: The Current War) הוא סרט דרמה היסטורי אמריקאי משנת 2019, בהשראת התחרות מהמאה ה-19 בין תומאס אדיסון לג'ורג' וסטינגהאוס, על השימוש במערכת אספקת חשמל בארצות הברית (המכונה לעיתים קרובות "מלחמת הזרמים"). הסרט בוים על ידי אלפונסו גומז-רחון ונכתב על ידי מייקל מיטניק, מככבים בו בנדיקט קאמברבץ' כאדיסון, מייקל שאנון כווסטינגהאוס וניקולאס הולט בתפקיד ניקולה טסלה, לצד טום הולנד, קתרין ווטרסטון, טאפנס מידלטון, מת'יו מקפדיין ודמיאן מולוני. מרטין סקורסזה וסטיבן זאיליאן שימשו כמפיקים בפועל.[1][2]

גומז-רחון הוכרז במאי 2012. קאמברבץ', שאנון והולט הצטרפו לצוות השחקנים עד אוקטובר 2016 והצילומים החלו באנגליה בדצמבר. הסרט הוקרן בבכורה בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בטורונטו ב-9 בספטמבר 2017.

הסרט שהופץ על ידי חברת ויינסטין בנובמבר 2017, נגנז ונמכר בעקבות ההאשמות כנגד הארווי ויינסטין. הסרט נקנה בסופו של דבר על ידי Lantern Entertainment (היורש של TWC), שמכרה אז את זכויות ההפצה לאולפני 101. לאחר שגילה סעיף הרשאות קיצוני בחוזה של סקורסזה, גומז-רחון שכנע אותו לאפשר ביצוע צילומים מחודשים ולקצץ עשר דקות מהגרסה המקורית, והביא לכך שהסרט יצא לאור בסופו של דבר לבתי הקולנוע. הסרט יצא בבכורה בארצות הברית ב-25 באוקטובר 2019.

בשנת 1880 תומאס אדיסון חשף את הנורה החשמלית שלו והחליט שזרם ישר (DC) הוא זול ונקי יותר מאור הגז אף על פי שהוא מוגבל בטווח ויקר. ג'ורג' וסטינגהאוס איש עסקים וממציא בעצמו, מבקש ללמוד עוד ומזמין את אדיסון לארוחת ערב. לאחר שנדחה על ידי אדיסון, ווסטינגהאוס מתכוון להוכיח כי זרם חילופין הוא הטכנולוגיה הטובה יותר מכיוון שהיא יכולה לעבוד במרחקים גדולים יותר ובעלות נמוכה משמעותית. אדיסון ו-ווסטינגהאוס מתחרים כדי לגרום לערים ברחבי ארצות הברית להשתמש במערכת שלהם. הממציא המבריק ניקולה טסלה מגיע לארצות הברית ומתחיל לעבוד עם אדיסון, אך מאוכזב מאי-נכונותו של אדיסון לשקול מחדש את רעיונותיו ולהגשים את מה שטסלה חשב כהבטחה כספית שאדיסון פטר כסתם בדיחה. לאחר מכן טסלה עוזב את הצוות של אדיסון. אדיסון שומר בתוקף על הפטנטים שלו ותובע את ווסטינגהאוס.

אדיסון מציע כי זרם חילופין מסוכן ויוצא במלחמת פרסום, ואילו ווסטינגהאוס עומד מאחורי היתרונות הטכניים של זרם החילופין. כאשר אדיסון נאבק למצוא דרכים להפוך את הזרם הישר ליותר נוח, וסטינגהאוס מנסה לגרום למערכת זרם חילופין מתח גבוה שיעבוד עם מנועים. אשתו של אדיסון נפטרת, ווסטינגהאוס נפגע גם בטרגדיה אישית כאשר חברו פרנקלין לאונרד פופ מת בתאונת חשמל. שניהם מתמודדים עם סיכון פיננסי משמעותי. כדי לייצר כספים אדיסון מוכר באופן מסחרי את מכונת הדיבור שלו "הפונוגרף". כדי לפגוע במוניטין של זרם חילופין, אדיסון מראה כיצד זו בקלות מחשמלת חיות, ובסתר עובד כדי לסייע ליצרני המכשור של הוצאת להורג בכיסא חשמלי, למרות ההתנגדויות הקודמות שלו לייצור נשק או מכונות אחרות של מוות. האדם הראשון שמת בהתחשמלות הוא ויליאם קמלר ועיתונים מכנים את האירוע כ"גרוע בהרבה מלהיתלות". ווסטינגהאוס מגלה את מעורבותו של אדיסון וחושף זאת לעיתונות.

לאחר ניסיון לא מוצלח להתמודד לבדו, פוגש טסלה את ווסטינגהאוס שמציע לעבוד יחד ולבנות מנוע זרם חילופין מעשי. תפקידו של אדיסון בחברת החשמל שלו הופך להיות שולי יותר ויותר וג'יי.פי מורגן ממזג את חברת אדיסון אלקטריק אל תוך ג'נרל אלקטריק. המערכות המתחרות עולות בראש כששניהם מעלות הצעות להאיר את התערוכה העולמית בשנת 1893 בשיקגו. סמואל אינסול מציג את ההצעה מטעם אדיסון, ווסטינגהאוס מציג את הצעתו המתחרה. זוכה המכרז על היריד מתגלה כווסטינגהאוס. ביריד וסטינגהאוס ואדיסון נפגשים בקצרה. אדיסון דן כיצד היה זה להשיג המצאה נהדרת ומציע שההמצאה הבאה שלו (הסרט הנע) יכולה להיות כה מדהימה שאנשים עשויים לשכוח ששמו אי פעם היה קשור לחשמל.

שחקנים ודמויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המלחמה על הכוח בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ריאיון עם הסופר מייקל מיטניק
  2. ^ המלחמה על הכוח באתר "היסטוריה לעומת הוליווד"
  3. ^ הכוח שלו: בנדיקט קאמברבץ' כתומס אדיסון
  4. ^ "Mary Stilwell Edison (1855 - 1884)". Find a Grave. נבדק ב-11 בספטמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)