לדלג לתוכן

הקונסטהאלה של המבורג

הקונסטהאלה של המבורג
Hamburger Kunsthalle
מידע כללי
סוג גלריה, אוסף עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת Hamburg-Altstadt עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המבורג-מיטה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1868
תאריך פתיחה רשמי 1868 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל Hermann von der Hude, Georg Theodor Schirrmacher עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 53°33′18″N 10°00′11″E / 53.555°N 10.003055555556°E / 53.555; 10.003055555556
אתר רשמי
(למפת המבורג רגילה)
 
הקונסטהאלה של המבורג
הקונסטהאלה של המבורג
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הקונסטהאלה של המבורג (Hamburger Kunsthalle) הוא מוזיאון האמנות של העיר המבורג, גרמניה, ונמנה עם המוזיאונים הגדולים במדינה. המוזיאון מורכב משלושה מבנים מחוברים שנבנו בשנים 1869 (הבניין הראשי), 1921 (אולם הכיפה – Kuppelsaal) ו-1997 (גלריית האמנות העכשווית – Galerie der Gegenwart). הוא ממוקם ברובע אלטשטאדט (Altstadt), בין תחנת הרכבת המרכזית של המבורג לבין שני אגמי האלסטר.

שמו של המוזיאון, "קונסטהאלה", משקף את מקורותיו כהיכל אמנות מאז ייסודו בשנת 1850. כיום, הוא מאכלס את אחד מאוספי האמנות הבודדים בגרמניה הכוללים יצירות מתקופה של שבע מאות שנים – מימי הביניים ועד ימינו. האוסף הקבוע מתמקד בציור צפון-גרמני מהמאה ה-14, יצירות של אמנים הולנדים, פלמים ואיטלקים מן המאות ה-16 וה-17, רישומים וציורים צרפתיים וגרמניים מן המאה ה-19, וכן אמנות מודרנית ועכשווית בין-לאומית.

ראשיתו של אוסף המוזיאון בשנת 1849, כאשר נוסד לראשונה על ידי איגוד האמנות של המבורג (Hamburger Kunstverein), שהוקם בשנת 1817. האוסף נפתח לציבור שנה לאחר מכן תחת השם "הגלריה העירונית" (Städtische Galerie).

האוסף התרחב במהירות, ונוצר צורך בבניין ייעודי. מבנה הקונסטהאלה המקורי, עשוי לבנים אדומות, נבנה בין השנים 1863–1869 בתכנונם של האדריכלים גאורג תאודור שירמאכר (גר') והרמן פון דר הודה (גר'), תוך מימון נרחב מתרומות פרטיות.

המנהל הראשון של הקונסטהאלה היה ההיסטוריון והמחנך לאמנות אלפרד ליכטוורק (גר'). יורשו בתקופה שבין שתי מלחמות העולם היה גוסטב פאולי, אשר הוביל את הקמתו של אולם הכיפה (Kuppelsaal) – שלוחה ראשונה של המוזיאון שתוכננה על ידי האדריכל פריץ שומאכר (גר') ונבנתה בין השנים 1914–1921.

בשנת 1994 היה המוזיאון מעורב בגניבת אמנות שנודעה בשם "גניבת האמנות בפרנקפורט". בעת שהושאלה לתערוכה במוזיאון קונסטהאלה שירן (Kunsthalle Schirn) בפרנקפורט, נגנבה יצירתו של קספר דויד פרידריך, "ערפל" (Nebelschwaden). לאחר משא ומתן עם הגנבים, עורך דין רכש את הציור בחזרה, אך כאשר הקונסטהאלה סירב לשלם לו את שכרו, הוא תבע וזכה בתביעה.[1]

בשנת 1997 נפתח מבנה "גלריית האמנות העכשווית" (Galerie der Gegenwart), תוספת בשטח של 5,600 מ"ר, אשר תוכננה על ידי האדריכל אוסוולד מתיאס אונגרס מן העיר קלן. המבנה הקובייתי ניצב על בסיס מונוליתי במיקום מרכזי בסמוך לאגם הפנימי בִּינֶנאַלסְטֶר.

אוספים נבחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין גולות הכותרת של האוסף ניתן למנות את המזבחות מימי הביניים של האמנים מאסטר ברטרם (Master Bertram) ומאסטר פרנקה (Master Francke), ציורים הולנדיים מהמאה ה-17, יצירות רומנטיות גרמניות מראשית ועד אמצע המאה ה-19, וכן אוסף נרחב של אימפרסיוניזם ומודרניזם קלאסי. בנוסף, המוזיאון ידוע באוספי האמנות העכשווית הבין-לאומיים שלו, הכוללים פופ ארט משנות ה-50 ואילך, אמנות מושגית, וידאו-ארט וצילום.

המאסטרים הישנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוסף המאסטרים הישנים כולל יצירות של אמנים ידועים כגון ברטל בֶּהַם (Bartel Beham), ברנרדו בלוטו (Bernardo Bellotto), לוקאס קראנאך הבן, מאסטר פרנקה, פרנסיסקו גויה (Francisco José de Goya y Lucientes), יוהאן גאורג הינץ (Johann Georg Hinz), יאן מסייס, ג'אמבטיסטה פיטוני (אנ'), רמברנדט, פטר פאול רובנס, יעקב ואן רויסדאל (אנ') וג'ובאני בטיסטה טייפולו בין היתר.

אמנות מהמאה ה-19

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגלריה לאמנות מהמאה ה-19 מציגה יצירות של קרל בלשן, ארנולד בקלין, גוסטב קורבה, אדגר דגה, אנסלם פוירבך, קספר דויד פרידריך, ז'אן-לאון ז'רום, וילהלם לייבל, מקס ליברמן, אדואר מאנה, אדולף פון מנצל, קלוד מונה, אוגוסט רודן, פיליפ אוטו רונגה .

אמנות מודרנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגלריה של המודרניזם הקלאסי מציגה יצירות של פרנסיס בייקון, מקס בקמן, לוביס קורינת, ג'יימס אנסור, מקס ארנסט, ארנסט לודוויג קירכנר, פאול קלה, אוסקר קוקושקה, פאולה מודרזון-בקר, אדוורד מונק, אמיל נולדה ופבלו פיקאסו, בין היתר.

אמנות עכשווית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגלריה לאמנות עכשווית מציגה יצירות של ג'וזף בויס, טרייסי אמין, דייוויד הוקני, רבקה הורן, איליה קבאקוב, און קאווארה, איב קליין, קיטי קראוס, רוברט מוריס, הרמן ניטש, ג'ורג' סגל, ריצ'רד סרה, פרנץ ארהרד וולתר, ואנדי וורהול, בין היתר.

תערוכות זמניות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקונסטהאלה מציג ברציפות תערוכות זמניות של אמנות עכשווית והיסטורית, בנוסף לסיבוב המתמיד של תערוכות זמניות. מדי שנה מתקיימות בממוצע 20 תערוכות מיוחדות.

גלריית תמונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחלוקות סביב אמנות שנבזזה על ידי הנאצים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדצמבר 2023 ספג המוזיאון ביקורת ציבורית על תגובתו לתביעה להשבת יצירה שהוגשה על ידי משפחתו של קורבן השואה רוברט גראץ. התביעה עסקה בציור "ראש ילדה" מאת פאולה מודרזון-בקר. היצירה הייתה רשומה במשך למעלה מעשרים שנה באתר הקרן הגרמנית לאמנות אבודה (German Lost Art Foundation) ועברה דרך סוחר האמנות הנאצי קונרד דבקה (Konrad Doebbeke), אשר אלמנתו תרמה אותה למוזיאון. מנהל המוזיאון, אלכסנדר קלאר, דחה את התביעה בטענה כי "לא ניתן לקבוע בוודאות שהיצירה המדוברת היא אכן אותה אחת שהייתה באוסף של רוברט גראץ".[6]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Egmont R. Koch, Nina Svensson, Nicht zu fassen!, SZ Magazin, ‏2006-05-09 (בגרמנית)
  2. ^ "Standpunkt: MIRON SCHMÜCKLE | Hamburger Kunsthalle". www.hamburger-kunsthalle.de. ארכיון מ-3 בפברואר 2023. נבדק ב-5 בפברואר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Nolde in Hamburg". Hamburger Kunsthalle. 18 בספטמבר 2015. נבדק ב-14 בדצמבר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Caspar David Friedrich". Hamburger Kunsthalle. נבדק ב-14 בדצמבר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "Eröffnung der Ausstellung "Caspar David Friedrich. Kunst für eine neue Zeit"". Der Bundespräsident (בגרמנית). נבדק ב-14 בדצמבר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Kalkreuth, Ulf. "Nazi looted art in the Hamburg Kunsthalle? Das Erste 17 December 2023". www.lootedart.com. נבדק ב-2024-01-27.