לדלג לתוכן

הקמיע מסמרקנד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הקמיע מסמרקנד
The Amulet of Samarkand
הקמיע מסמרקנד עטיפת הספר
הקמיע מסמרקנד עטיפת הספר
מידע כללי
מאת ג'ונתן סטראוד עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור אנגלית
סוגה רומן עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
תאריך הוצאה 30 בספטמבר 2003 עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עמודים 608 עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה בעברית
הוצאה כתר הוצאה לאור
תאריך 2004
תרגום אורי בלסם
מספר עמודים 379
פרסים
  • ספרי ילדים נודעים של איגוד הספריות האמריקאי (2004)
  • Mythopoeic Fantasy Award for Children's Literature (2006) עריכת הנתון בוויקינתונים
סדרה
סדרת ספרים טרילוגיית ברטימאוס
הספר הבא עינו של הגולם עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 002384284
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הקמיע מסמרקנדאנגלית: The Amulet of Samarkand) הוא ספר פנטזיה, הראשון בטרילוגיית ברטימאוס מאת הסופר הבריטי ג'ונתן סטראוד. הספר יצא לאור בשנת 2003, ותורגם לעברית ב-2004 בהוצאת כתר.

הספר מתרחש בלונדון מודרנית, אבל בעולם שבו קסם הוא דבר רגיל. נתנאל, שולייתו של הקוסם ארתור אנדרווד, מזמן שד בן 5,000 שנה, ברטימאוס, ופוקד עליו לגנוב את הקמיע מסמרקנד מסיימון לאוולייס, קוסם אכזר ושאפתן, אשר פגע בנתנאל בילדותו. במהרה נכנסים נתנאל וברטימאוס לתסבוכת של קנוניית קוסמים, מרד ורצח - תסבוכת שנתנאל לא חזה כאשר זימן את השד.

הספר כתוב מנקודות המבט של שתי דמויות - נתנאל וברטימאוס. כאשר הדובר הוא ברטימאוס, בכתיבה משולבות הערות שוליים עוקצניות.

נתנאל נלקח ממשפחתו הביולוגית ועומד להיות קוסם. כשמתפוגג ההלם הראשוני והוא מתרגל לסביבתו החדשה, נתנאל שואף להפוך לקוסם דגול ורב-עצמה. בהגיעו לגיל 12 הוא מזמן את ברטימאוס, שד עוקצני עם טינה כלפי משעבדיו הקוסמים. נתנאל שולח אותו לגנוב מהקוסם סיימון לאוולייס (בו הוא משתוקק לנקום על ההשפלה שספג ממנו כשהאחרון ביקר בבית אדונו), חפץ קסמים בעל כוחות מסתוריים - הקמע מסמרקנד. הוא מחביא את הקמע מסמרקנד בחדר העבודה של אנדרווד, ללא מודעות לכוחו העצום של החפץ שגנב. כאשר לאוולייס מגלה היכן הקמע נמצא, הוא מגיע לביתו של אנדרווד על מנת להשיבו, וכשאדונו של נתנאל מנסה להאבק בסיימון לאוולייס, לאוולייס הורג אותו ואת אשתו, ונעלם עם הקמע. לאחר שאיבד הכל, נתנאל דולק בעקבות לאוולייס על מנת לנקום בו ולסייע לממשלה.

העלילה מגיעה לשיאה כאשר סיימון לאוולייס כולא את צמרת הממשלה - המורכבת ממגוון קוסמים השייכים לאליטה במדינה - בחדר החסום בלחשי קסם. בהיותו מוגן על ידי הקמע מסמרקנד, מזמן לאוולייס שד בעל עוצמה נוראה (בשם ראמותרא), במטרה לחסל את הנוכחים בחדר ולתפוס את השלטון. נתנאל נאבק בו, חוטף את הקמיע ומשחרר את השד. לפני שהשד מתפוגג בחזרה אל הממד ממנו זומן, הוא מחסל את לאוולייס. בזכות מעשהו האמיץ והצלת הממשלה, נתנאל זוכה לתשבחות רבות והוקרה, וכן הופך לשוליה לקוסמת ידועה בשם ג'סיקה וויטוול. הספר מסתיים בשחרורו של ברטימאוס.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • הקמיע מסמרקנד, באתר OCLC (באנגלית)