לדלג לתוכן

התאבדות באמצעות שוטר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

התאבדות באמצעות שוטר היא התאבדות של אדם בה הוא גורם לשוטר לפעול כלפיו באלימות. כמו בשיטות התאבדות רבות אחרות, הנוקט שיטה זו אינו שולט בתוצאה והוא מסתכן בפציעה קשה ובנכות. נוסף לכך, המעשה גורם להשלכות קשות כלפי השוטר שהובל למצב בו הוא פוגע באזרח, בניגוד לרצונו. התאבדות באמצעות שוטר מנצלת את המדיניות המשטרתית המאפשרת לאחראים על אכיפת החוק להשתמש בכוח קטלני (לרבות נשק חם) בנסיבות של איום כלפיהם או כלפי אחרים. התרחיש הנפוץ ביותר הוא כיוון נשק אל עבר שוטר או חף מפשע, פעולה שעלולה לעורר באופן סביר שוטר לירות על המאיים כאקט של הגנה על עצמו או על קורבן פוטנציאלי. גרסאות נוספות הקיימות להתאבדות מסוג זה הן למשל איום עם סכין או נשק קר אחר, ניסיון דריסה של שוטר או אדם אחר על ידי כלי רכב, או ניסיון להפעיל מטען חבלה (אמיתי או דמה).

דו"חות קרימינולוגיים מתארים פושעים שפעלו באלימות מכוונת כלפי שוטרים, באופן שהביא למותם. לדברי המחברים מארק לינדזי ודייוויד לסטר מאוניברסיטת מקוי שביוסטון, אחד משני השוטרים שירו למוות בצ'ארלס ויטמן "צלף המגדל", האמין שוויטמן יכול היה לירות בהם אבל "הוא חיכה להם ורצה להיהרג". בשנת 1976 נורה למוות בידי שוטרים מאל אוונס, שהיה מנהל הפקה וידיד של חברי להקת הביטלס; ישנם הסבורים כי זהו מקרה של התאבדות באמצעות שוטר, מאחר שאוונס החזיק אקדח אוויר אותו כיוון אל השוטרים וסירב להניח אותו. כמה היסטוריונים סבורים שג'וזפה זנגארה, מי שרצח את ראש עיריית שיקגו אנטון צ'רמק, בניסיון להתנקש בחייו של הנשיא הנבחר אז פרנקלין רוזוולט, ניסה למעשה להתאבד באמצעות המשטרה.

התופעה תוארה בדו"חות חדשים משנת 1981,[1] ובכתבים מדעיים החל משנת 1985. הביטוי הופיע בכותרות החדשות משנת 1987 לפחות.[2] למרות זאת, הביטוי לא הפך נפוץ עד תחילת המאה ה-21. ב-2003 אישר לראשונה חבר מושבעים בריטי שאדם התאבד באמצעות שוטר.[3]

בשנת 2015 נופפה תושבת הצפון בסכין בתחנה המרכזית בעפולה ונורתה בפלג גופה התחתון. הערכת השב"כ והמשטרה הייתה שמדובר בניסיון התאבדות ולא בפיגוע.[4]

בשנת 2017 צעיר רץ לעבר חיילת במחסום חיזמא כשהוא אוחז סכין, הוא נורה ונהרג. הצעיר השאיר אחריו מכתב התאבדות.[5]

במאי 2023 רצה חיילת משוחררת לעבר מעבר מצודת יהודה כשהיא לובשת חג'אב ואוחזת באקדח וצעקה אללה אכבר. היא נורתה ונהרגה[6][7].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • התאבדות באמצעות שוטר, מסמך של האיגוד האמריקאי לחקר ומניעת התאבדות (באנגלית)

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החברה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.