לדלג לתוכן

זואומורפיזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ידית דלת בצורת דג מגרמניה, דוגמה ליצירת אמנות זואומורפית

זואומורפיזםאנגלית: Zoomorphism) הוא ייחוס מאפיינים של בעלי חיים לבני אדם, אלוהויות או תופעות טבע. מקורה של המילה הוא מיוונית (צירוף של זואו - ζωον, שפירושה "חיה", ומורפיזם- μορφη, שפירושה "צורה"). בהקשר של אמנות, זואומורפיזם יכול לתאר אמנות המדמיינת את בני האדם כבעלי חיים לא אנושיים. ניתן להגדיר זאת גם כאמנות המציגה מין אחד של בעלי חיים כמין אחר של חיה, או אמנות המשתמשת בבעלי חיים כמוטיב חזותי. זואומורפיזם מתרחש גם בהקשר דתי, לדוגמה בדת מצרים העתיקה, אלוהויות תוארו בצורה של בעלי חיים.

זואומורפיזם משמש גם בספרות, כאמצעי פיגורטיבי בשירה ובפרוזה, כדי לתאר את מעשיהם של בני אדם או חפצים, כבעלי התנהגות או מאפיינים של בעלי חיים. לדוגמה בספר דברים לג' יז', מתואר יוסף כ:”בכור שורו הדר לו וקרני ראם קרניו בהם עמים ינגח יחדו אפסי ארץ”.

השימוש בזואומורפיזם נפוץ גם כאלמנט דקורטיבי לחפצים, שבדרך כלל הם פשוטים בצורתם ובעיצובם.

האנשהלעז: אנתרופומורפיזם) היא ההפך מזואומורפיזם ומשמעותה ייחוס תכונות אנושיות למי שאינו אדם (בעלי-חיים, חפצים דוממים, איתני הטבע, אלים וכן הלאה). האנשה משמשת לעיתים קרובות גם בספרות או בסלנג יומיומי.

ייצוג זואומורפי בדת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
פסלון של האל המצרי אנוביס, שגופו גוף אדם וראשו ראש תן
פסלון של האל המצרי אנוביס, שגופו גוף אדם וראשו ראש תן
פסלון של האל המצרי הורוס, שגופו גוף אדם וראשו ראש בז
פסלון של האל המצרי הורוס, שגופו גוף אדם וראשו ראש בז
קליגרמה של נמר בכתב ערבי, דוגמה לקליגרפיה זואומורפית

שימוש בביטויים זואומורפים בשפה ובספרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ייצוג האנושות בהקשר האבולוציוני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הזואולוג דזמונד מוריס בספריו ב"קוף העירום "וגן החיות האנושי", האנתרופולוג והפסיכולוג רוברט ארדרי בספרו "בראשית הייתה אפריקה", וקונראד לורנץ, אבי מדע האתולוגיה בספרו "תוקפנות", כתבו כולם מנקודת מבט סוציוביולוגית. הם ראו את המין האנושי כחיה, הכפופה לחוק האבולוציוני של הישרדות החזקים ביותר באמצעות הסתגלות לסביבה הביופיזית[1].

ייצוג זואומורפי באמנות האסלאם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האמנות האיסלאמית מספקת דוגמאות רבות לזואומורפיזם בחפצי אמנות, וכיוון שחפצים אלה מגיעים ממורשת אסלאמית, הם מוסרים לרוב מהקשר דתי עקב המסורת האניקונית של אי הצגת דמויות דתיות, אנשים או בעלי חיים. לכן, רוב הייצוג הפיגורטיבי של בעלי החיים באמנות האסלאמית מקורו בחפצים חילוניים. הסגנון הזואומורפי מאפשר לאמנים לעצב צורות ועיצובים של בעלי חיים, מסורת שהייתה קיימת כבר במאה השביעית, לאחר התפשטות האסלאם מעבר לחצי האי ערב[2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ William Ickes, Compatible and Incompatible Relationships, Springer Verlag, 1985, p.26
  2. ^ Gregory, Tori (2007-10-30). "Timeline of Art History2007394Timeline of Art History. Last visited June 2007. Gratis Metropolitan Museum of Art New York, NY URL: www.metmuseum.org/toah/splash.htm". Reference Reviews. 21 (8): 45. doi:10.1108/09504120710839029. ISSN 0950-4125.