לדלג לתוכן

זוניצרטופס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןזוניצרטופס
איור משוער של Zuniceratops christopheriאיור משוער של Zuniceratops christopheri

זוניצרטופס בהשוואה לאדם

זוניצרטופס בהשוואה לאדם
תקופה
קרטיקון עליון, 91 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי עוף
תת־סדרה: צרטופסים
אינפרא־סדרה: צרטופסים
סוג: זוניצרטופס
מין: Zuniceratops christopheri
שם מדעי
Zuniceratops
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
שלד

זוניצרטופס (שם מדעי: Zuniceratops) הוא סוג של דינוזאור צרטופסי, שחי באמריקה הצפונית בתקופת הקרטיקון עליון, כ-91 מיליון שנה לפני זמננו. הזוניצרטופס הוא הצרטופסי הקדום ביותר באמריקה הצפונית, וכנראה מייצג שלב מעבר בין הנאוצרטופסים הפרימיטיביים לצרטופסיים המתקדמים. הוא בולט בכך שהוא בעל שתי קרני גבה מעל עיניו, אך ללא קרן אף. קיימת מחלוקת ביחס למקומו המדויק במיון הטקסונומי.

הזוניצרטופס הוא דינוזאור צרטופסי בגודל בינוני-קטן. אורכו כ-3.5 מטר ומשקלו בין 100 ל-150 קילוגרם. לגולגולתו עטרה מפותחת, ובה חללים או "חלונות" בעצמות. לדינוזאור מקור חד מציפוי קרטין היושב על עצם ה-rostral האופיינית לצרטופסים, ומשמש לתלישת צמחים. במאובנים הראשונים שנמצאו שיניו היו בעלות שורש יחיד, אך במאובנים אחרים נמצאו שיניים בעלות שורש כפול. ייתכן כי שיניו השתנו עם התבגרותו. הזוניצרטופס מתאפיין במבנה קרניים ייחודי: זוג קרניים ארוכות מעל כל עין, אך ללא קרן אף, המאפיינת צרטופסיים מאוחרים יותר (בהם פכיריינוזאורוס). הזוניצרטופס התקיים מתזונה צמחונית, וסביר כי חי בעדרים.

הזוניצרטופס התגלה ב-1996 על ידי כריסטופר ג'יימס וולפה, בנו בן ה-8 של הפלאונטולוג דאגלס ג. וולפה (Wolfe), בתצורת גבעת מורנו (Moreno Hill Formation) שבמרכז-מערב ניו מקסיקו. התגלית כללה גולגולת אחת ומספר עצמות ממספר פרטים. ב-1998 הוא תואר על ידי וולפה וקירקלנד. מקור השם נגזר מזוני, קבוצה אתנית של עמים ילידים בארצות הברית, ששמורתם שוכנת בסמוך לשטח התגלית, ומ"צרפטוס" ביוונית: "פרצוף קרן". המין קרוי על שם כריסטופר, בנו של הפלאונטולוג, שגילה את המאובן.

הזוניצרטופס מופיע בסדרה כשהדינוזאורים שוטטו באמריקה שם נראו כמה פרטים שנלחמים ביניהם אך אחד הפרטים נטרף על ידי להקת דרומאוזאורוסים שהורגת בהמשך פרט נוסף.


קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זוניצרטופס בוויקישיתוף