זלמן קליינמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
זלמן קליינמן
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1933
סנקט פטרבורג, ברה"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1995 (בגיל 62 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציור, איור עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

זלמן קליינמן (או קליימן, שם מלא: זלמן זוסיא קליינמן; 19331995) היה צייר ומאייר חב"די בולט.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

זלמן נולד בלנינגרד שבאימפריה הרוסית ליעקב, חסיד גור, ולרבקה, שהייתה ממשפחה חב"דית. לפני השואה נפרד מאחיותיו, ומהוריו שנפטרו במהלך מלחמת העולם השנייה, וגדל בבית יתומים לא-יהודי בסיביר. לאחר המלחמה אותר על ידי דודתו איטה שנסעה לסיביר כדי לקחתו עימה, וכך גם אחיותיו. היא נסעה עימו לסמרקנד. שם גדל בבית חמיה, הרב נחום שמריהו ששונקין, רבה של בטומי ומרבני חב"ד. בביתו של הרב ששונקין למד לראשונה יידיש, עברית ותורה, בהיותו בשנות העשרה לחייו.

ב-1946 במבצע שכונה "הבריחה הגדולה" ברח עם שארי משפחתו לפולין לצד אלפי חסידי חב"ד באמצעות דרכון מזויף. משם נסע לפריז שבצרפת, שם התגורר כשנתיים. לאחר מכן עלה לישראל באנייה "ארצה".

קליינמן למד תקופה קצרה בישיבת תומכי תמימים בלוד, לאחר מכן עבר להתגורר בכפר חב"ד שם עסק בציור חובבני. בה'תשי"ד התגייס לצה"ל, שירת בקישוט בתי כנסת מטעם הרבנות הצבאית וסייע באיור עיתון מחניים.

בסיום שירותו הצבאי, נשלח על ידי הרבי מלובביץ' לפריז, שם השתלם בציור והתחתן עם רוזה נייהוז. לאחר נישואיו חי את כל חייו בשכונת קראון הייטס שבברוקלין. היה מקורב לצייר החב"די הוותיק הנדל ליברמן. החל את הקריירה באיור העיתון אלגעמיינער זשורנאל.

נפטר בי"ח באב ה'תשנ"ה, 1995.

יצירתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצירותיו פופולריות מאוד בתחום היצירה היהודית-חסידית[1]. קליינמן אייר ספרים[2][3] בהם הגדה של פסח פופולרית[4], פרסם תערוכות, הוציא אלבום ציורים[5] שנבחר ל"יצירה המרשימה ביותר" בעיתון ג'ואיש כרוניקל[6], ציוריו משמשים כאילוסטרציות בעיתונים ואתרים שונים וציורי-קיר שלו נמכרו במאות אלפי דולרים[7][8][9].

כמו כן ציוריו מעטרים לוחות שנה, מוצרי יודאיקה וכריכות ספרים רבים. בהם ספר הניגונים של ניח"ח וחלק מעטיפות הקלטות שלהם, תקליטי אוצרות יהודיים, סדרת אוצר סיפורי חב"ד, ספר הזכרונות, שמועות וסיפורים ועשרות פריטים נוספים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]