חולצה כחולה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
"שומרית" של "השומר הצעיר"
"חולצת תנועה" של "הנוער העובד והלומד"

החולצה הכחולה היא החולצה המשמשת את חניכי תנועות הנוער הציוניות-סוציאליסטיות המכונות גם בפי חניכיהן ומדריכיהן "התנועות הכחולות" על שם חולצה זו.

היסטוריה של החולצה הכחולה[עריכת קוד מקור | עריכה]

צבע החולצה הכחול מסמל את מעמד הפועלים ולכן כשהוקמה בשנת 1924 תנועת הנוער העובד החולצה נבחרה לשמש כמדי התנועה. בשנת 1929 כשהוקמה תנועת השומר הצעיר הארץ ישראלית הוחלט לאמץ את החולצה הכחולה אך צבע השרוך שונה מאדום ללבן. אחרי השואה שינתה התנועה העולמית של השומר הצעיר את חולצתה גם.

כיום[עריכת קוד מקור | עריכה]

התנועות המשתמשות בחולצה זו כיום נבדלות זו מזו במאפיינים שונים של החולצה:

  • הנוער העובד והלומד ובני המושבים: שרוך אדום, המסמל את דם הפועלים והעמדות הסוציאליסטיות של התנועה. כינוי החולצה בתנועה הוא "חולצת תנועה" בנוער העובד והלומד ו"חולצה כחולה" בבני המושבים במחנות העולים כיום נהוג לכנות את החולצה בשני השמות. בנוער העובד והלומד נהוג להוסיף את סמל התנועה בצד האחורי של החולצה, ובחטיבת בני המושבים היה נהוג להוסיף את סמל בני המושבים על הכיס הקדמי.
  • השומר הצעיר: שרוך לבן, המשלים את צבעי הלאום בחולצה, ומסמל טוהר מידות (ראו הרחבה בערך השומר הצעיר). כינוי החולצה בתנועה הוא "שומרית".
  • התנועה החדשה: שרוך תכלת, שביחד עם הכחול מסמלים את המרחבים האינסופיים: מים ושמיים.
  • המחנות העולים: שבעה כפתורים לבנים שלושה בחזה שניים בכיסי החולצה ושניים בשרוולים אשר מסמלים את שבעת ערכי התנועה. בנוסף לסמל התנועה מאחור כנהוג בכל התנועות, תפור גם סמל התנועה על הכיס השמאלי. כינוי החולצה בתנועה הוא "חולצה כחולה".
  • האיחוד החקלאי: חולצה כחולה (כהה יותר משל שאר התנועות) עם סמל של האיחוד החקלאי בצד שמאל, כאשר בצד שני יש בדרך כלל את סמל הסניף. מאחורי החולצה יש את סמל התנועה ומתחתיה את שם הסניף (או את מספר הגרעין). כינוי החולצה בתנועה הוא "חולצת תנועה" או "חולצת איחוד".

שירי מורל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1925 עלו להופעה חברי "קיבוץ השומר הצעיר ס.ס.ס.ר" (לימים אפיקים), לכבוד חדר האוכל החדש של קיבוצם בעפולה. ההופעה שנכתבה על ידי מרדכי זעירא ודודיק ורטמן נקראה "חולצה כחולה" וכך גם התלבשו כל המופיעים, כמחווה ללהקות שהיו מופיעות בברית המועצות שלאחר מהפכת אוקטובר, להקות אלו היו להקות של לובשי חולצות כהות שהיו מופיעות במפעלים ומעבירות מסרים פוליטיים בהופעותיהן. ההופעה בחדר האוכל הייתה לכבוד הקמת ההסתדרות וכל קטע בהופעה עסק באחד ממוסדותיה בצורה הומוריסטית וביקורתית. הפזמון של אותו ערב היה השיר שלימים יהיה הבסיס לשלל שירי תנועות הנוער לובשי החולצות הכחולות.[1]

חולצה כחולה במפעלה
תמשוך לבם של כל הפועלים.

חולצה כחולה והיא עולה
בלי שום ספק על כל העיתונים.

הגרסה הידועה יותר נכתבה והולחנה אף היא בידי מרדכי זעירא. הבית הראשון בשיר דומה לשתי השורות האחרונות לעיל, תוך החלפת "עיתונים" ב"עדיים" כדלקמן:

חֻלְצָה כְּחֻלָּה, וְהִיא עוֹלָה,
וְהִיא עוֹלָה עַל כָּל הָעֲדָיִים.

חֻלְצָה כְּחֻלָּה, וְהִיא עוֹלָה
בְּלִי שׁוּם סָפֵק עַל כָּל הָעֲדָיִים.

(הבית השני זהה לשתי השורות הראשונות בגרסת אפיקים.)

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]