לדלג לתוכן

חליפת בוקר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'וזפה ורדי בחליפת בוקר (1844)

חליפת בוקר או לבוש יום רשמי, הוא קוד הלבוש המערבי הרשמי ביותר לגברים ביום. (לפני שש בערב) הוא מורכב ממעיל זנבות, ווסט, ומכנסיים ארוכים, לרוב עם פסים בצבעים שחור ואפור. ניתן גם ללבוש מעיל, ווסט ומכנסיים העושיים מאותה יריעת בד. הקוד מתאים לאירועים חגיגיים כמו חתונות, נהוג לחבוש כובע צילינדר או שאפוקלאק. אחרי שש בערב נהוג ללבוש במקומו עניבה לבנה, המקבילה החצי רשמית של הקוד היא חליפת הטרקלין השחורה. חליפת בוקר לרוב משמשת בחתונות, מרוצי סוסים, טקסים נוצרים מסוימים, מסדרים ומועדני ג'נטלמנים.[1][2]

מקור השם הוא במנהג של ג'נטלמנים במאה התשע עשרה לרכוב על סוס בבוקר עם מעיל זנבות בעל טור אחד של כפתורים.[3] חליפת הבוקר של המאה העשרים היה במקור צורה פחות רשמית של לבוש חצי רשמי. אבל במהלך המאה התשע עשרה הוא הפך בהדרגה ללבישה באירועים רשמיים במקום פראק. בתקופה האדוארדית הוא החליף את מעיל הזנבות לערב[א] כלבוש היום הרשמי המקובל לגברים. כשהוא היה פחות רשמי היו מייצרים אותו גם עם דשים מחורצים, אבל שהפך לקוד לבוש רשמי ייצרו אותו עם הדשים המחודדים הרשמים יותר.

צווארון כנפיים ניתן להסרה
סגירת קישור

חליפת בוקר מורכבת מ:

  • מעיל זנבות לבוקר[א], עם טור אחד של כפתורים, סגירת קישור או כפתור רגיל (לעיתים רחוקות עם שני כפתורים) ודשים מחודדים.
  • ווסט בצבעים: חרדל, אפור, תכלת או ירוק כהה. או מאותו בד שממנו עשוי מעיל הזנבות.
  • מכנסיים ארוכים עם פסים, או מאותו בד שממנו עשוי מעיל הזנבות.
  • חולצת חפתים לבנה.
  • אפשרות אחת היא ללבוש צווארון כנפיים לבן עם עניבה וחפתים כפולים.
  • האפשרות השנייה היא לענוב במקום העניבה אסקוט.
  • מומלץ לשים ממחטה בכיס החזה של מעיל הזנבות.
  • נעלי אוקספורד שחורות או מגפיים רשמיים עם גרביים כהות.
  • כובע צילינדר
  • כפפות עור, לרוב בצבעים צהוב, אפור ולבן.
  • כתפות (שלייקעס)
  • מקל או מטריה.
  • שעון כיס בכיס הווסט, או שעון יד.
  • בוטנירה[ב]
  • ניתן ללבוש גם מחפים[4] (spats)

מעיל זנבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מעיל זנבות לבוקר

למעיל הזנבות המודרני יש בדרך כלל כפתור אחד או סגירת קישור, ודשים מחודדים. הוא מיוצר ברוב המקרים מאריג אדרה בצבע שחור או אפור כהה,[5] המעיל מתעקל מחזיתו אחורה ליצירת זנבות, וחזית מעוגלת, בניגוד לחזיתו של מעיל הזנבות לערב שנחתך מלפנים.

מעיל זנבות עם וסט תואם היא האופציה הרשמית ביותר, ומתאימה ל: לוויות, אזכרות (יארצייט), לבוש אזרחי, לבוש דיפלומטי ולבוש אקדמי.[6]

באירועים חברתיים כמו חתונות ומרוצי סוסים נפוץ יותר ללבוש ווסט בצבע מנוגד, פעם הייתה נטייה ללבוש וסטים "מהודרים" במיוחד בחתונות, בצבעים שונים ומשונים כמו ברוקד. (אריג פרחוני ומבריק) אבל צבעים כאלה יכולים להיחשב כצעקניים, צבעים אחרים ושמרניים יותר כוללים: תכלת, ירוק וורוד חיוורים, וגוונים מאופקים אחרים. בדרך כלל מייצרים וסטים ללבוש בוקר מפשתן, משי או צמר.

הוסט יכול להיות עם טור אחד של כפתורים, או שניים, וגם דשים אפשריים. לווסטים עם טור אחד של כפתורים יש לרוב דשים מחורצים ולא דשים מחודדים. ונהוג שלא לפרוף את הכפתור התחתון. לעומת זאת לוסטים עם שני טורים של כפתורים יש לרוב דשים מחודדים ודשי צעיף, ונהוג לכפתר את שני הכפתורים התחתונים. מומלץ שלא ללבוש וסטים חסרי גב, (כמו בעניבה לבנה) מפני שהם נראים מרושלים יותר מוסטים רגילים. לפעמים נהוג ללבוש חתיכת בד לבנה מתחת לווסט, כדי לגרום למראה של ווסט נוסף ובהיר יותר מתחת לווסט הראשון. המלך צ'ארלס עושה זאת.

המכנסיים הרשמיים יכטלים בעלי פסים, אריגת פפיטה בשחור ולבן או חלקים. לא אמורה להיות להם מכפלת. נהוג שלא לחגור חגורה כדי שלא לדחוף את הווסט החוצה.

מאז מלחמת העולם השנייה בבריטניה ובחבר העמים הבריטי החולצה המקובלת היא חולצה לבנה או בהירה (לדוגמה: שנהב), עם חפתים כפולים וצווארון. ומתאימה לעניבה רגילה צווארון שניתן להסרה אינו הכרחי ונחשב למאוד רשמי.

ניתן גם ללבוש צווארון כנפיים, השילוב של עניבה וצווארון כנפיים נחשב למיושן מידי, ולכן לרוב עונבים במקומה אסקוט, אך עדיין ניתן לענוב עניבה עם צווארון כנפיים. צווארון כנפיים אמור להיות מעומלן וניתן להסרה, ולבוא עם חולצה בעלת חפתים בודדים בצבע לבן. מפני שפעם חולצה עם חזית נוקשה עם חפתים מעומלנים, צווארון כנפיים ניתן להסרה, מעומלן, כפתורי חפתים וניטים לחולצה. חולצה זו זהה לחולצה המשמשת בלבוש ערב מלא (עניבה לבנה). אך לרוב לחולצות בימינו אין צווארון ניתן להסרה. ולכן חולצה עם צווארון נוקשה כמו המקורי נחשהת לחלופה מקובלת.

הצבע הכי רשמי לחולצה הוא לבן, אבל אפשר גם ללבוש חולצה צבעונית או עם פסים עם צווארון לבן ו (לא חובה) חפתים לבנים. נהוג ללבוש בצבע בהיר (אם הן לא לבנות) ובדרך כלל בגווני שמנת, תכלת, ורוד, לבנדר, אפרסק, סלמון, צהוב או ירוק פסטל. חולצות לחליפת בוקר (חוץ מהצווארון) הן בדרך כלל בצבע אחיד, או בעלות פסים אנכיים עדינים.

ציור של עניבת קראבאט בקשר מסורתי, עם סיכה.

פעם עניבה אפורה או (בהלוויה) שחורה הייתה חובה. אבל היום ניתן לענוב עניבות בכל הצבעים. מקובל במועדונים ואגודות רבות ללבוש עניבה ייחודית כדי להבדיל בין חברי מועדון לאורחים בסעודות. עיצוב "עניבת חתונה" (עניבה כסופה מחוטי משי מבריקים בצבעי שחור ולבן.) נפוץ לרוב בקראבאטים. (מעיין עניבה רחבה קצרה ורכה). נהוג לרוב לענובה אותה בטקסים של המלוכה הבריטית, אך ניתן לענוב אותה בכל אירוע רשמי. אין כלל שאוסר על עניבת עניבות צעקניות, אבל מומלץ שלא לעשות זאת. לפי מגזין "Debrett's" עדיף לענוב עניבת חתונה רגילה ולא קראבאט. ממולץ לקשור את העניבה בקשר חצי ווינזדור ולא בקשר ווינזדור הגדול יותר, אף על פי שהוא לא סימטרי.

אם עונבים קראבאט ניתן לקושרו בקשר רשמי (עם סיכה), או בקשר שמזכיר קשר ארבע ביד (קשר פשוט לעניבות רגילות) ניתן ללבוש צאוורון כנפיים ולענוב עניבת קראבאט עם מעיל שחור אך לא עם מעיל אפור. אסור ללבוש קראבאטים במסלול המרוצים אסקוט מאז 2012[7], ולכן יש להיזהר בעניבת עניבת קראבאט במדינות חבר העמים הבריטי, בדגש על הממלכה המאוחדת.

נעליים עם אבזמים.

ניתן גם לענוב עניבת פרפר, למרות שהדוכס מוינדזור (אדוארד השמיני) וווינסטון צ'רציל לבשו (לפי תמונות) עניבת פרפר עם חליפת בוקר ומגזין האופנה "Debrett's" לא אסר על עניבתה, הוא גם לא הביא אותה כאפשרות. עניבות פרפר אסורות במסלול המרוצים אסקוט מאז 2019 ולכן יש להיזהר בעניבת עניבת פרפר במדינות חבר העמים הבריטי, בדגש על הממלכה המאוחדת. יש מגזיני אופנה שממליצים שלא לענוב עניבת פרפר. ויש כאלה שכן, כול עוד היא לא שחורה או לבנה לגמרי.[8]

נעל מסוג אוקספורד מצופה בלכה.

יש לנעול נעלי עור שחורות מסוג אוקפורדמלוטש למדי וללא קישוטים. אין צורך לנעול נעליים מצופות בלכה ששמורות לעניבה לבנה, ייתכן שהיה פעם מקובל לנעול נעליים עם אבזמים, אבל רשמית אין לנעול אותן עם חליפת בוקר וכך גם עם נעליים מסוכ דרבי. בתקופה הוויקטוראנית ובתקופת העוצרות היה נהוג לנעול מגפיים (רשמיות), וניתן לנעול מגפיים ומגפי צ'לסי (לא בלנדסטון), במיוחד במרוצי סוסים. הגרביים צריכות להיות שחורות או אפורות. פעם היה נהוג ללבוש מעיין תוספת עור לבנה על הנעליים (spats) אך כיום המנהג פסה מן העולם, ונראה לעיתים רחוקות מאוד.

בחבר העמים הבריטי נהוג לחבוש כובע צילינדר שחור באופן מסורתי או אפור (פחות רשמי ומיועד למרוצי סוסים), ניתן לחבוש אותם גם בחתונות אבל במסלול המרוצים אסקוט יש חובה לחבוש כובע צילינדר.

יש ללבוש ממחטה לבנה מפשתן כותנה או משי. יש ללבוש ממחטה שקצוותיה גולגלו כדי שלא תיפרם, ניתן ללבוש ממחטות מקושטות, אך הן צריכות להתאים לצאוורון. נהוג שלא ללבוש עניבה וממחטה תואמים בחליפת בוקר. (ובאופן כללי בחליפות) עדיף ללבוש ממחטה בצבע אחיד עם עניבה בעלת דפוסים. (ולהפך) כלל הבסיס הוא שהצבעים העיקריים צריכים להיות שונים בממחטה ובעניבה.

לקפלים פשוטים מומלץ להשתמש בממחטה מחומר רך, כמו משי. ולקפלים מתוחכמים יותר עדיף בחומרים נוקשים יותר כמו פשתן, כדי לשמור על צורת הקפל.

המלחין האוסטרי יוהאן שטראוס לבוש בעניבה לבנה.

בדרך כלל ענידת עיטורים ומדליות לא נהוגה בעת לבישת חליפת בוקר, בדרך כלל ההזמנה לאירוע תציין אם יש ללבוש אותם. בממלכה המאוחדת וחבר העמים הבריטי הם נפוצים יותר אצל כמרים ואנשים בעלי תפקיד ציבור כמו ראשי ערים. אין לענוד כמות גדולה על עיטורים עם חליפת בוקר.[7]

כללים בעת לבישת חליפת בוקר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מעיל זנבות לערב.

חליפת בוקר נלבשת בחתונות (אם הן לפני שש בערב, אחרת יש ללבוש עניבה לבנה, מכיוון שרובן של החתונות נמשכות עד מאוחר בלילה, עדיף ללבוש עניבה לבנה גם אם החתונה מתחילה ב-16:30) ומיועדת לאירועים חשובים נספים בשעות היום. למרות שמה ניתן ללבוש חליפת בוקר גם אחר הצהריים (לפני חמש) אבל לא לאירועים שמתחילים אחרי שש, אצל הויקטוראנים המונח "בוקר" בקודי הלבוש הוא כל עוד יש אור יום.

בחתונות באירופה אם החתן לובש חליפת בוקר, גם שאר המוזמנים צריכים ללבוש חליפת בוקר.

חלופות לגברים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
בית הספר הארו.

יש לחליפת בוקר כמה מקבילות: עניבה לבנה, שהוא קוד הלבוש המקביל אחרי שש בערב לחליפת בוקר, מעיל הזנבות לערב (המשמש בעניבה לבנה) שונה מזה של חליפת בוקר, הוא חתוך מלפנים ולא מתעגל כלפי מטה. וכמו כן הוא מעט ארוך יותר ומתאים יותר לרכיבה על סוסים.

אנשים לבושים בחליפת בוקר

חלופות לנשים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על נשים יש ללבוש שמלות ארכות, גרביונים, ונעליים שמתאימות לנעילה במשך כמה שעות. וכמו כן יש לחבוש כיסוי ראש (עדיף כובע קטן) או מטפחת מומלץ לענוד תכשיטים ואפשר ללבוש גם ז'קט וחצאית.[9]

שימוש בימינו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בישראל לא נהוג ללבוש חליפת בוקר.

חבר העמים הבריטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חליפת בוקר עדיין לפעמים בחתונות בממלכה המאוחדת ובמדינות אחרות בחבר העמים הבריטי (כמו אוסטרליה וניו זילנד). ונלבשת לרוב על ידי החתן וקרוביו, אבל לעיתים גם על ידי שאר המוזמנים. גברים מהעמד הגבוה יותר בדרך קונים את חליפת הבוקר שלהם (לפעמים מחייט), או את אלה של בתי ספרם הגבוהים. ומעמד הפועלים הבריטי (המהווה חלק נכבד מהאוכלוסייה) נוהג להשכיר את שלו ולרוב גם ללבוש עניבות ממחטות ווסטים זהים.

חליפות בוקר גם נלבשות באירועים של המלוכה או הממשלה ובטקסטים בקתדרלת סנט פול בקתדרלת סנט ג'יילס, ובבתי ספר מכובדים כמו הארו ומכללת אטון.[10] כמו כן היא נלבשת במועדוני ג'נטלמנים, גילדות כתות וכיוצא בזה.

ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חליפת בוקר אינה נפוצה בארצות הברית אחד המקומות הבודדים שבהן היא נלבשת הוא בטקס קבלת התארים בהווארד. לפעמים היא נלבשת בחתונות בעלות אופי מסורתי ואירועים פוליטיים רשמיים. למרות שהנשיא האחרון שלבש חליפת בוקר לטקס השבעתו לנשיאות היה ג'ון קנדי. אבל בווירג'יניה המושל הנבחר צריך ללבוש חליפת בוקר לטקס השבעתו.[11]

פרקליט המדינה של ארצות הברית צריך ללבוש חליפת בוקר עם מכנסי פסים (אם הוא זכר) כשהוא נושא טיעון בפני בית המשפט העליון של ארצות הברית,[12][13] וגם סגנו לובש חליפת בוקר כשהוא בבית המשפט העליון.[14]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חליפת בוקר בוויקישיתוף
  1. ^ 1 2 ההבדל בין מעיל הזנבות לבוקר ולזה לערב, הוא שמעיל הזנבות לבוקר מתעקל אחורה, בעוד מעיל הזנבות לערב נחתך מלפנים.
  2. ^ פרח אמיתי או מזויף בדש.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Wedding Suits: Morning Suits | Bespoke Morning Suits - Cad & the Dandy, web.archive.org, ‏2012-10-19
  2. ^ Nancy Tuckerman, Nancy Dunnan, Amy Etiquette Vanderbilt, The Amy Vanderbilt complete book of etiquette, New York : Doubleday, 1995, ISBN 978-0-385-41342-8
  3. ^ Custom Wedding Suit Styles
  4. ^ מונחי לשון ג, הלבשה והנעלה
  5. ^ Peggy Post, Emily Post's Etiquette, W. Morrow, 2011, ISBN 978-0-06-174023-7
  6. ^ Dress Codes
  7. ^ 1 2 Ascot, www.ascot.com (באנגלית)
  8. ^ The Royal Ascot Style Guide
  9. ^ Ascot, www.ascot.com (באנגלית)
  10. ^ Some notes on dress at Eton College | Keikari.com, ‏2016-02-10 (באנגלית בריטית)
  11. ^ NED OLIVER Richmond Times-Dispatch, Trumpets, morning coats and ham: What to expect at Ralph Northam's inauguration Saturday, Richmond Times-Dispatch (באנגלית)
  12. ^ No Striped Pants and Morning Coat
  13. ^ Times, Special to the New York (1986-07-18). "Morning Coat, Striped Pants". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2023-04-10.
  14. ^ DEPUTY SOLICITOR HEADS FOR NEW BENCH MARK