לדלג לתוכן

טוב לב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

טוב לב היא התנהגות אלטרואיסטית, המתבטאת בדאגה לרווחתם ואושרם של הזולת, תוך התחשבות ברגישויות של אחרים. תכונה זו נחשבת לסגולה חשובה ברוב החברות, הדתות, והתרבויות. טוב לב יכול לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, כולל עזרה לנזקקים, מתן תמיכה רגשית לאחרים או גילוי אדיבות וכבוד באינטראקציות יומיומיות עם הזולת.

טקסטים עתיקים רבים, כמו בין היתר התנ"ך, הקוראן ובכתבי קודש בודהיסטים מציינים שטוב לב היא חובה מוסרית. כמו כן, פילוסופים שונים לאורך ההיסטוריה, כמו קונפוציוס ואריסטו הדגישו את החשיבות של טוב לב.

בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • בספרו השני של אריסטו, "רטוריקה" (אנ') הוא מגדיר טוב לב כ"מתן עזרה לאדם הזקוק לכך, ללא תמורה, ומבלי שהדבר יזקף לטובת האדם שנתן את העזרה, אלא רק לטובתו של האדם שמקבל את העזרה".[1]
  • הסרט האמריקני "תעביר את זה הלאה" ("Pay It Forward") משנת 2000, אשר היה מבוסס על ספר מצליח באותו שם מאת הסופרת קתרין ראיין הייד, המחיש את ההשפעה הגדולה שיש למעשה טוב לב מצד אדם אחד אשר עשוי לגרום לתגובת שרשרת בה אנשים רבים אחרים עשויים לקבל השראה ולבצע גם הם מעשים טובי לב כתוצאה מכך. הפילוסופיה שמאוחרי הספר והסרט היו שבאמצעות מעשים טובי לב המבוצעים עבוור אנשים אותם אנו לא מכירים, כולנו מסייעים לכך שהחברה בכללותה תהיה אכפתית יותר. בספר ובסרט, ראובן סנט קלייר, מורה ללימודי חברה באטסקרדו בקליפורניה, מאתגר את תלמידיו לנסות ולמצוא דרך שתשנה את העולם. אחד מתלמידיו, טרבור, לוקח את האתגר ברצינות ומפתח שיטה חברתית לפיה אדם מחזיר טובה לא למי שקיבל אותה ממנו, אלא מחזיר אותה לאדם זר אחר. כך, אנשים סביבו מתחילים להעביר את המעשים הטובים מאדם לאדם וטרבור גורם לשינוי חברתי של ממש.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Aristotle (translated by Lee Honeycutt). "Kindness". Rhetoric, book 2, chapter 7. אורכב מ-המקור ב-13 בדצמבר 2004. נבדק ב-2005-11-22. {{cite web}}: (עזרה)