טיוטה:אביב אמית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הדף נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הדף בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הדף נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הדף בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו. שיחה

אביב אמית הוא בלשן ישראלי, מרצה לבלשנות צרפתית, סוציו-בלשנות, מדיניות לשון ותרבות צרפת באוניברסיטת תל אביב.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ד"ר אביב אמית נולד בתל אביב וגדל בחולון. סיים תואר ראשון ושני בהצטיינות בחוג לצרפתית באוניברסיטת תל אביב עם התמחות בבלשנות צרפתית. את התואר השלישי עשה באוניברסיטת סורבון בפריז ובאוניברסיטת תל אביב בהנחייתם של פרופ' חוה בת-זאב שילדקרוט ופרופ' אוליביה סוטה (צר'). את עבודת הבתר דוקטורט עשה במכון למדע המדינה בפריז בנושא מדיניות לשון בצרפת בת זמננו.
משנת 2011 הוא מרצה בתכנית לתרבות צרפת באוניברסיטת תל אביב.

החל משנת 2013 הוא משמש מזכיר-גזבר של החוג הישראלי לבלשנות ע"ש חיים רוזן.

בשנת 2014 שימש כמרצה אורח באוניברסיטת פריז-דידרו.

החל משנת 2014 הוא חבר במועצת איל"ש (האגודה הישראלית לבלשנות יישומית)[1].

מחקר[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראשית דרכו במחקר[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתחילת דרכו המדעית עסק אמית במגעים לשוניים. היא הסביר השפעות שונות של השפות הגרמאניות על הצרפתית העתיקה בתחביר, בפונטיקה ובלקסיקון. לפי מחקרו, השפעתה של תופעה זו, אשר החוקרים הצרפתיים נמנעים מלדון בה מסיבות שונות, רחבה בהרבה מגבולותיה המסורתיות.

הרחבת תחומי המחקר[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנים 2005-2009, עסק בהתפתחות השפה הצרפתית ובאפיון השינויים המתרחשים בה במהלך הזמן. מחקרו תאר את התפתחות השפה במסגרת של מודל אחיד החוזר על עצמו בתקופות שונות בהיסטוריה ושאינו תלוי בגורמים לשוניים, אלא דווקא בפרמטרים אידאולוגיים, פוליטיים וכלכליים. מודל זה הראה כיצד במציאות מתקיימים מאבקי כוח תמידיים בין שפות על יוקרה, חשיבות ושליטה כשהשפה משמשת "הון סימבולי" המעלה או מוריד את ערכה לעומת שפות אחרות. אמית גם הראה שניתן לנבא באמצעות המודל את כיוון ההתפתחות העתידית של השפה ואת טיבה[1].

מחקריו בשנים האחרונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעת האחרונה הוא עוסק בשפות מיעוט אזוריות בצרפת.

ב-2014 פרסם ספר המוקדש לניתוח קידום שפות אלה בתקופת מלחמת העולם השנייה[2]. הספר, שעורר עניין בחוגי הבלשנים, הראה כיצד בהעדר שלטון מרכזי בצרפת במשך ארבע שנות כיבוש, התפתחה מדיניות לשון אזורית בברטאן, בדרום צרפת, באלזס ובקורסיקה שהביאה לקידום פוליטי של השפות המקומיות באזורים על חשבון הצרפתית.

ב-2016 פרסם מאמר שהוכיח כיצד השפות האזוריות בצרפת חדלו מלהיות בשימוש בזמן מלחמת העולם הראשונה כתוצאה משילוב החיילים דוברי שפות אלה ביחידות צבאיות דוברות צרפתית וכיצד עקב כך החלו השפות המקומיות להיחשב כמעטות-ערך בעיני דובריהן. במאמר זה פותחה מסגרת מושגית חדשה המגדירה את מלחמת העולם הראשונה ככרונוטופ, דהיינו מפגש בין זמן ומרחב, המתאר אירוע יחודי שהתרחש במקום יחודי[3].

פרסומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

Amit, Aviv (2013). Continuité et changements dans les contacts linguistiques à travers l’histoire de la langue française. Paris: L'Harmattan.

Amit, Aviv (2014). Regional Language Policies in France during World War II. Houndmills, Basingstoke, Hampshire ; New York : Palgrave Macmillan.

ממאמריו בעברית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אמית אביב, "מעמד הצרפתית בעידן הגלובליזציה - שפה במשבר?", חלקת לשון, (תשע"ב) עמ' 23 - 38.

ממאמריו בצרפתית ובאנגלית[עריכת קוד מקור | עריכה]

Amit, Aviv (2010). Continuité et changement dans les contacts sociolinguistiques entre le français et les langues du Sud de la France. In Michel Bozdémir & Louis-Jean Calvet (éds.) Politiques linguistiques en Méditerranée, Paris: Honoré-Campion, Collection "Sciences du langage", pp. 55-69.

Amit, Aviv (2011). Vers une nouvelle stratégie pour l'aménagement des langues 'régionales' en France: compromis entre le modèle républicain et le modèle libéral. In José-Carols Herreras (éd.), L'Europe des Vingt-Sept et ses Langues, Valenciennes, Presses Universitaires de Valenciennes, pp. 367-378.

Amit, Aviv (2016). La Première Guerre mondiale et les langues régionales en France. In Olivier Soutet & Hélène Biu (dirs) Diachroniques, revue linguistique de français diachronique. Guerre, langue et société, PUPS.

Amit, Aviv (2016). The Académie Française and monocentricity in a multicultural world. In Language Problems and Language Planning, vol. 40, n. 3, pp. 235-249.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ראה “Continuité et changements dans les contacts linguistiques à travers l’histoire de la langue française” מתוך רשימת פרסומיו
  2. ^ ראה “Regional Language Policies in France during World War II” מתוך רשימת ספריו
  3. ^ ראה “La Première Guerre mondiale et les langues régionales en France” מתוך רשימת פרסומיו

קטגוריה:בלשנים ישראלים [:[קטגוריה:סגל אוניברסיטת תל אביב: מדעי הרוח]]