טיוטה:מבצע אסיד גמביט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אסיד גמביט
מקום פנמה סיטי, פנמהפנמה פנמה
תוצאה חילוץ סוכן CIA מכלא Cárcel Modelo
הצדדים הלוחמים

ארה"בארה"ב ארה"ב

פנמהפנמה פנמה

מפקדים

לוטננט קולונל אלדון ברג'וול ומייג'ור גרי הארל

כוחות

כ-23 מפעילים מכוח דלתא

סוהרי הכלא

מבצע אסיד גמביט היה מבצע פשיטה אמריקאי בפלישה האמריקאית לפנמה. בוצע על ידי כוח דלתא במטרה לחלץ את קורט מיוז, סוכן CIA שהתגורר בפנמה ונעצר בחשד לתכנון הפלת הממשל הפנמי, מויז חולץ מה-Cárcel Modelo, בית כלא ידוע לשמצה בפנמה סיטי.

רקע כללי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיוז נעצר ב-1989 בגין שידורי רדיו חשאיים, נגד שלטונו של מנואל נורייגה בפנמה.[1] הפשיטה, שבוצעה על ידי 23 מפעילי כוח דלתא נתמכה על ידי הרגימנט האווירי למבצעים מיוחדים ה-160 החילוץ נדחה עד לפלישת ארצות הברית לפנמה ב-20 בדצמבר 1989.

מאוחר יותר דווח בווישנגטון פוסט כי מיוז היה סוכן CIA.[2]

תקשורת לפני הפשיטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקשר האחרון של מיוז עם גורם אמריקאי לפני הפשיטה היה אינטנסיבי ומטריד. קולונל אמריקאי לא מזוהה נפגש עם מיוז בכלא. הפגישה הייתה באזור הביקור הציבורי במקביל לביקורים אחרים, במתחם נכחו שומרים פנמים רבים. במהלך הביקור טס מסוק אמריקאי בגובה נמוך ובמהירות גבוהה מעל הכלא במטרה להרעיש. כשהרעש הפסיק פנה הקולונל למיוז בקול רם, כדי שהנוכחים בחדר ישמעו. הקולנל הצהיר שיש הוראה להרוג את מיוז אם ארצות הברית תהיה מעורבת בסכסוך עם פנמה. כלומר מויז לא היה שבוי אלא בן ערובה. לאחר מכן קם הקולונל ואמר בקול רם שאם מיוז יפגע, אף אחד לא ייצא מהכלא בחיים. החדר השתתק כשהקולונל הסתובב ויצא החוצה. ההצהרה האמריקנית הגיע מאחר שהייתה מתוכננת משימת החילוץ.[3]

המבצע[עריכת קוד מקור | עריכה]

את המבצע הובילו לוטננט קולונל אלדון ברג'וול ומייג'ור גארי ל. הארל (שניהם יפקדו בהמשך על כוח דלתא).

מפעילי הדלתא הוטסו לגג הכלא במסוקי MH-6 Little Bird. לאחר ההנחתה, מפעיל דלתא טיפס על הבניין, והתמקם מחוץ לחלון התא במטרה לחסל את השומר שאחראי להרוג את מיוז אם יגיע חילוץ אך השומר לא הופיע.

לאחר פריצת דלת הגג באמצעות מטענים, מפעילי הדלתא מיהרו לרדת במורד שני גרמי המדרגות לתאו של מיוז. מפעיל דלתא הרג את השומר שהיה אחראי להריגת מיוז במקרה של חילוץ. מנעול התא נורה פעמיים, בשל עוביו נעשה שימוש בחומר נפץ. מפעילי דלתא נתנו למיוז שכפץ, קסדה ומשקפי מגן ולקחו אותו לגג, בכדי להטיסו במסוק MH6 לבסיס אמריקאי.

"המטען היקר" (מיוז) אובטח והוטס למקום בטוח אולם במהלך הטיסה, התרסק המסוק שהוביל את מיוז. מפעילי דלתא: פט סבידג', לי גודל, טום קאלדוול, ג'יימס סודרת' וקלי ונדן נפצעו בהתרסקות. הכח תפס במהירות מחסה בבניין סמוך. פעילי הדלתא הצליחו לאותת לאחד מהמסוקים שטס מעל השטח באמצעות ציין אינפרא-אדום, וזמן קצר לאחר מכן נגמ"ש מדיוויזיית חי"ר ה-5 חילצה את מיוז והכח.

מספר שנים לאחר החילוץ, מיוז ומחבר רבי המכר ג'ון גילסטרפ כתבו ספר על האירוע בשם "שש דקות לחופש".

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפשיטה על כלא רנאסר

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Rohter, Larry (1996-12-06). "With a Bang, Panama Is Erasing House of Horrors". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2022-01-27.
  2. ^ Moore, Molly (2 במאי 1991). "US Sought Premise for Using Military in Panama; Months Before 1989 Invasion, Bush Was Waiting for Noriega to 'Overstep'". The Washington Post. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ Hunter, Thomas B. "Operation Acid Gambit: The Rescue of Kurt Muse". SpecialOperations.Com. אורכב מ-המקור ב-29 בנובמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)

קטגוריה:פשיטות קטגוריה:פנמה: היסטוריה קטגוריה:כוח דלתא קטגוריה:1989 קטגוריה:הפלישה לפנמה