טימור שאה דוראני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טימור שאה דוראני
تیمور شاہ درانی
לידה 1746
משהד, השושלת האפשארית
פטירה 18 במאי 1793 (בגיל 47 בערך)
קאבול, האימפריה הדוראנית
מדינה האימפריה הדוראנית עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק שליט, מצביא
דת אסלאם סוני
בת זוג
  • גוהאר-און-ניסה בגום,
  • מרים בגום,
  • גוהר שד בגום,
  • עיישה דורראני
שושלת דוראני
אב אחמד שאה דוראני
אם מימטא
צאצאים
אמיר האימפריה הדוראנית ה־2
4 ביוני 177218 במאי 1793
(21 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טימור שאה דוראניפשטו/פרסית/אורדו/ערבית: تیمور شاہ درانی; 174618 במאי 1793) בנו של אחמד שאה דוראני, היה אמיר האימפריה הדוראנית השני בין השנים 1772–1793. שלטונו של טימור נודע בסדרת מערכות צבאיות, בייחוד בתת-היבשת ההודית נגד קונפדרציית הסיקים. טימור שאה דוראני העביר את בירת האימפריה הדוראנית מקנדהאר אל קאבול, המשמשת עד לימינו בתור בירת אפגניסטן.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

טימור שאה נולד במשהד, השושלת האפשארית, בשנת 1746 (האימפריה הייתה כבר מצעירותו בשלבי קריסה לאחר מותו של שליטה, נאדיר שאה). עוד בצעירותו, אביו, אחמד שאה דוראני, הקים בשטחי אפגניסטן ופקיסטן המודרנית את האימפריה הדוראנית וחיתן את טימור שאה עם בתו של עלאמגיר השני, הפאדישאה של האימפריה המוגולית.

טימור היה מעורב עוד מעודו נער במלחמותיו של אביו בתת-היבשת ההודית ובחבל פנג'אב ופיקד על כוחות אפגנים במהלך הקרב השלישי על פניפאת בשנת 1761. הניצחון האפגני בקרב מנע את התפשטותה של השפעת האימפריה המראטהית אל עבר צפון הודו לתוך דלהי והסדיר את המשך ההשפעה המוסלמית על צפון-מערב תת-היבשת ההודית.

אמיר אפגניסטן[עריכת קוד מקור | עריכה]

במות אביו טימור שאה ירש את הכתר והסדיר מערך הגנתי של הצבא בשביל למנוע מאבקי ירושה אפשריים. טימור שאה נתמך בידי קיזילבאשים בחצר המלוכה והעביר את הבירה מקנדהאר לקאבול בהשפעתם. מסעות המלחמה של טימור שאה איבדו את המומנטום שלהן בעלייתו של רנג'יט סינג להנהגת הקונפדרציה הסיקית בחבל פנג'אב.

שלטונו המאוחר של טימור שאה אופיין בירידת השפעתם של האפגנים על תת-היבשת ההודית ובמקביל עלייתה של חברת הודו המזרחית הבריטית מצדה השני של תת-היבשת. בממלכת פרס, עלייתו של אע'א מוחמד ח'אן קאג'אר סימלה את סיום ההגמוניה האפגנית על ח'וראסאן והותירה את האימפריה הדוראנית בתור מעצמה אזורית.

במותו של טימור שאה דוראני, בנו הבכור, זמאן שאה דוראני, ירש את כתר האמיר אך שלטונו נמשך זמן מועט שכן מאבק ירושה החל בינו לבין אחיו. מאבק ירושה זה יתדרדר למלחמת אזרחים שתחליש את שלטון דוראני ותאפשר את עלייתם של בני שושלת ברקאזי בראשות דוסת מוחמד ח'אן, לשלטון באפגניסטן.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טימור שאה דוראני בוויקישיתוף