המערכת הגבישית הטריקלינית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף טריקליני)
המינרל מיקרוקלין, דוגמה לגביש טריקליני
תיאור סכמטי של המערכת הטריקלינית

בקריסטלוגרפיה המערכת הגבישית הטריקלינית או המערכת התלת-נטייתית היא אחת משבע המערכות הגבישיות.

מערכת גבישית מוגדרת על ידי שלושה וקטורים או גם צירים (a‏, b ו-c) והזוויות ביניהם (α‏, β, ו-γ), כאשר כל זווית נמדדת במישור הניצב לציר והיא הזווית בין שני הצירים הנגדיים לאות, למשל α היא הזווית בין b ל-c. במערכת הטריקלינית כל שלושת הווקטורים הם באורך שונה (a ≠ b ≠ c) בדומה למערכת הגבישית האורתורומבית, אבל בשונה ממנה אף זווית ביניהם אינה זווית ישרה (90° ≠ α, β, γ).

הסריג הטריקליני הוא הסריג בעל הסימטריות המועטה ביותר מבין 14 סריגי בראבה. לסריג יש את מינימום הסימטריה שיש לכל הסריגים: נקודות היפוך לכל נקודה בסריג ושבע נקודות נוספות לכל נקודת סריג: באמצע המקצועות והפאות, ובנקודות המרכז. זהו סוג הסריג היחיד שאין בו מישורי סימטריה (מישור המחלק את הגביש לשני חלקים שכל אחד הוא בבואת ראי של החלק השני).

במערכת הגבישית הטריקלינית כלולות שתי חבורות סימטריות נקודתיות בלבד. לחבורה אחת יש מרכז סימטריה בלבד, ולחבורה השנייה אין סימטריה בכלל. החבורה הראשונה מכונה טריקלינית רגילה או גם טריקלינית-פינקואידית,[1] והשנייה טריקלנית המיהדרלית[2]או גם טריקלנית-פדיאלית,[3] הטבלה הבאה מפרטת את שתי החבורות על פי הסימונים המקובלים בקריסטלוגרפיה: סימון הרמן-מוגן וסימון שנפליס.

שם הרמן-מוגן שנפליס
טריקליני רגיל או גם טריקליני-פינקואידי Ci (סימון נוסף הוא גם S2)
טריקליני המיהדרלי או גם טריקליני פדיאלי 1 C1

לכל חבורה נקודתית מוגדרת רק חבורת סימטריות מרחבית אחת. הקו מעל ל-1 בסימון הרמן-מוגן () בא לציין קיום של מרכז סימטריה. הערך 1 בא לציין שנדרש סיבוב מלא של הגביש על מנת לחזור על מקצוע או פאה.

חוסר הסימטריה אין פירושו שמערכת זו היא אמורפית, כלומר חסרת סדר. האטומים בגביש יכולים להתיישב במקומות מסוימים בלבד ובמקרה של גבישים טריקליניים מקומות אלו אינם מסודרים בצורה סימטרית, אבל לגביש יש מבנה מסודר.

דוגמאות למינרלים השייכים למערכת הטריקלינית הרגילה () כוללות את הפלגיוקלז, המיקרוקלין, הרודוניט, הטורקיז, הוולאסטוניט והאמבליגוניט. בסך הכל יש כ-250 מינרלים המשתייכים למערכת זו.

דוגמאות למינרלים השייכים למערכת הטריקלינית ההמיהדרלית כוללות את האפיסטיבליט, הקאוליניט והלאוקופניט. בסך הכל יש כ-50 מינרלים המשתייכים למערכת זו.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis, 1985, Manual of Mineralogy, 20th ed., pp. 64 - 65, ISBN 0-471-80580-7

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ פינקואיד (Pinacoid מיוונית לוח) מתאר מצב של שתי פאות מקבילות בגביש.
  2. ^ המיהדרל (hemihedral – מיוונית חצי פאות) הוא גביש המכיל רק חצי מכמות הפאות הנדרשות למקסימום הסימטריה של המערכת לה הוא משתייך.
  3. ^ פדיון (Pedion מיוונית מישור) הוא גביש חסר סימטריה.