יוהאן אוסוניוס
לידה |
12 ביולי 1953 (בן 71) לידינגו, שוודיה |
---|---|
שם לידה | John Wolfgang Alexander Ausonius |
מדינה | שוודיה |
השכלה | המכון המלכותי לטכנולוגיה |
יוהאן וולפגנג אלכסנדר אוסוניוס (בשוודית: John Wolfgang Alexander Ausonius; נולד ב-12 ביולי 1953) אשר נודע בכינוי איש הלייזר (Lasermannen) הוא פעיל ימין קיצוני שוודי, אשר הורשע ברצח ושוד בנקים. בין אוגוסט 1991 לינואר 1992 הוא ירה באחד עשר בני אדם באזור סטוקהולם ואופסלה, רובם מהגרים, הרג אחד ופצע קשה את האחרים. תחילה הוא השתמש ברובה המצויד בכוונת לייזר (ומכאן כינויו), ובהמשך עבר לאקדח. הוא נעצר ביוני 1992 ונידון למאסר עולם בינואר 1994. בנוסף, בפברואר 2018 הוא נידון למאסר עולם בגרמניה על רצח ניצולת השואה בלנקה זמיגרוד ב-1992.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]תחילת דרכו
[עריכת קוד מקור | עריכה]אוסוניוס נולד בשם וולפגנג אלכסנדר זאוג בלידינגו, צפונית מזרחית לסטוקהולם. הוא בן לאב שווייצרי ולאם גרמנייה, שהיגרו לשוודיה. הוא גדל בוולינגבי, פרבר מעמד הפועלים של סטוקהולם. על פי דיווחים בעיתונים, הוא הוטרד בילדותו בגלל מוצאו הלא שוודי. חבריו נהגו ללעוג לשמו הגרמני, לשערו השחור ועיני הכהות. כמבוגר, הוא צבע את שיערו לבלונד, השתמש בעדשות מגע כחולות ושינה את שמו לשם שוודי. בתחילה, הוא שינה את שמו ליוהאן וולפגנג אלכסנדר סטנרמן, ואחר כך ליוהאן וולפגנג אלכסנדר אוסוניוס. הוא למד בבית הספר הגרמני בסטוקהולם, בית ספר פרטי, אך נשר לפני סיום לימודיו. מאוחר יותר סיים את לימודיו התיכוניים בתוכנית לחינוך מבוגרים.
הוא שירת בצבא שוודיה במסגרת שירות חובה, והחל להתבלט כאדם אלים ובוטה. הוא הואשם מספר פעמים בתקיפה ובאיומים על חיילים אחרים וקצינים, אולם הצטיין בשימוש בנשק. לאחר סיום שירותו הצבאי החל ללמוד במכון המלכותי לטכנולוגיה, אולם לא הצליח להשלים את לימודיו. הוא עבד כנהג מונית, ובהמשך החל לעבוד כסוחר מניות. הוא התגלה כמוכשר מאוד בתחום, ועד מהרה צבר הון קטן והחל לחיות אורח חיים פזרני. הוא גר בדירה מפוארת, החזיק מכונית יקרה, נסע לטיולים בחו"ל והתמכר להימורים. עם זאת, הוא ניהל את כספו בצורה גרועה, ועד מהרה איבד את כל כספו. כדי לשמור על אורח חייו, הוא הפך לשודד בנקים. הוא ביצע יותר מ-18 מעשי שוד.
הוא פיתח שנאה עזה למהגרים, שהלכה והחריפה משנה לשנה. הוא החליט להרוג מהגרים בצורה אקראית כדי להפחיד את כל המהגרים באשר הם. בתקופת שירותו הצבאי, הוא למד להשתמש בכלי נשק, אולם את כלי הנשק הפרטיים שלו הוא שיפץ בצורה חובבנית ופגע ביעילותם. זו כנראה הסיבה לכך שברוב המקרים הוא לא הצליח להרוג את קורבנותיו.
ירי במהגרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- 3 באוגוסט 1991: אוסוניוס ירה בדוד גברמריאם, מהגר בן 21 מאריתריאה. גברמריאם נורה בגבו, אך שרד. שניים מחבריו של הקורבן סיפרו כי ראו עיגול אור אדום על גופו לפני ששמעו את הירייה.
- 21 באוקטובר 1991: שחרם חוסראווי, סטודנט בן 25 ממוצא איראני, נורה בפניו מחוץ לאוניברסיטת סטוקהולם. חוסראווי שרד את המתקפה.
- 27 באוקטובר 1991: דימיטריוס קרמלגוס, הומלס ממוצא יווני, נורה פעמיים בבטנו. למרות שנפצע, הוא שרד. קרמלגוס סיפר שראה אור אדום בוהק לפני ששמע את היריות.
- 1 בנובמבר 1991: במהלך אמצע היום, אוסוניוס נכנס למטבח של מסעדה בסוקהולם וירה בהברסון ויירה דה קוסטה, מוזיקאי מברזיל. דה קוסטה נורה פעם אחת בראשו וכמה פעמים בבטן. למרות הפציעות הללו, דה קוסטה שרד. הוא דיווח למשטרה שראה אור אדום לפני שנורה. דה קוסטה הצליח גם לספק תיאור טוב של אוסוניוס.
- 8 בנובמבר 1991: אוסוניוס פצע אנושות את ג'ימי רנג'באר, סטודנט איראני נוסף, שמת למחרת.
- 22 בינואר 1992: באופסלה, אוסוניוס ניגש לזוג בבית קפה מחוץ לגן לינאוס, וירה בראשו של אריק בונגקאם-רודלוף, דוקטורנט למדעי הרפואה ממוצא צ'ילאני. בונגקאם-רודלוף שרד, וכיום הוא מדען מוכר.
23 בינואר 1992: לאחר שחזר לסטוקהולם, אוסוניוס ירה באמצע היום בצ'ארלס דלאקמה, נהג אוטובוס מזימבבואה. דלאקאמה נורה בחזה אך שרד. באותו ערב, אוסוניוס נכנס למועדון סומלי וירה בשני גברים, שניהם שרדו. 28 בינואר 1992: אוסוניוס ירה ארבע פעמים בראשה ובזרועה של איסה אייבר, מהגרת ממוצא סורי. אייבר נפצעה קשה, אך הצליחה להזעיק את המשטרה וניצלה. 30 בינואר 1992: בהגרסטנסאסן, אוסוניוס ירה בראשו של חסן זטארה, בעל חנות פלסטיני (אביו של הכדורגלן עימאד זטארה), תוך שהוא משתק, אך לא הרג אותו.
לכידה ומשפט
[עריכת קוד מקור | עריכה]המשטרה פתחה במצוד מאסיבי (שני בגודלו רק למצוד אחר רוצחו של אולוף פאלמה) כדי ללכוד את איש הלייזר (Lasermannen), כפי שנודע בתקשורת השוודית. ב-12 ביוני 1992, במהלך שוד בנק, אוסוניוס נעצר. מאוחר יותר הוא תקף את עורך הדין שלו בבית המשפט ובילה את שארית משפטו באזיקים. הוא הורשע ברצח ושוד, אך לא ניתן היה לקשר אותו לכל אירועי הירי (למרות שהוא הודה בכולם בשנת 2000). הוא נידון למאסר עולם ולאחר מכן נכלא בכלא קומלה. ביוני 2012, הוא הועבר לכלא אוסטראקר.
בשנת 2016 הוסגר אוסוניוס לגרמניה כדי לעמוד לדין על הרצח של בלנקה זמיגרוד, ניצולת שואה בת 68. אוסוניוס רצח את זמיגרוד בפרנקפורט ב-23 בפברואר 1992. ככל הנראה הרצח לא נבע ממניעים אנטישמיים אלא אירע במהלך שוד שהשתבש.[1] ב-21 בפברואר 2018 הוא נמצא אשם ונידון למאסר עולם בגרמניה.
בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]העיתונאי גלרט תמאס הצליח לראיין את אוסוניוס בכלאו, וכתב ספר על חייו:, Lasermannen - en berättelse om Sverige (2002), שהפך לרב מכר. בשנת 2005, הספר עובד למחזה, ובאותה שנה הופקה על בסיסו מיני-סדרה, ששודרה לראשונה ב-23 בנובמבר. אוסוניוס גולם בסדרה בידי דייוויד דנסיק.
בסוף אפריל 2006, היומון Aftonbladet חשף שאוסוניוס התארס עם אישה אנונימית בת 23, שהתאהבה בו לאחר שראתה את הסדרה.