יוהאן הנדריק ויידנר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יוהאן הנדריק ויידנר
Johan Hendrik Weidner
לידה 22 באוקטובר 1912
בריסל, בלגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 21 במאי 1994 (בגיל 81)
מונטריי פארק, קליפורניה, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ממלכת ארצות השפלה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע איש עסקים, לוחם מחתרת עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה
קישורים חיצוניים
יד ושם יוהאן הנדריק ויידנר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יוהאן הנדריק ויידנרהולנדית: Johan Hendrik Weidner;‏ 1912, בריסל1994, מונטריי פארק, קליפורניה (אנ')) היה פעיל המחתרת ההולנדית במלחמת העולם השנייה וחסיד אומות העולם מהולנד.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויידנר היה הבן הבכור מבין ארבעה, וגדל בשווייץ, ליד הגבול עם אזור סבואה עילית שבצרפת. אביו היה מורה ללטינית וליוונית בבית ספר של הכנסייה האדוונטיסטית של היום השביעי. ויידנר התחנך בבתי ספר ציבוריים בצרפת ובשנת 1935, לאחר תום לימודיו, פתח עסק מסחרי בפריז.

פעילות הצלה בתקופת מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתקופת מלחמת העולם השנייה, לאחר כיבוש הולנד בידי גרמניה, היה ויידנר בפריז ועבד עבור חברה מסחרית בתור סוכן נוסע בדרום צרפת ובז'נבה. לאחר כיבוש צרפת בידי גרמניה עבר ויידנר לליון, שבאזור משטר וישי, אזור אליו הגיעו אלפי פליטים מהאזור הכבוש של צרפת. בתחילה סייע להולנדים כמותו אך בתור מאמין מזרם הכנסייה האדוונטיסטית של היום השביעי הוא דגל באחווה בין דתית והחל לסייע גם לפליטים אחרים. בתחילה עזר לפליטים מעטים, אך העזרה התפתחה והובילה להקמת רשת הצלה שכללה כ-300 פעילים תחת הנהגתו של ויידנר.

הרשת הנפיקה מסמכים מזויפים, ארגנה מסתורים וסייעה בהברחת יהודים ונרדפים אחרים על ידי המשטר הנאצי ומשטר וישי לשווייץ ולספרד הנייטרליות. הרשת הצילה כ-800 יהודים ועוד כמה מאות נרדפים לא-יהודים, בהם טייסים של בעלות הברית שמטוסם הופל בצרפת.

ויידנר היה ברשימת המבוקשים של הגסטפו ונלכד מספר פעמים, אך נמלט בכל אחת מהפעמים.

העץ שניטע ביד ושם לכבוד חסיד אומות העולם יוהאן הנדריק ויידנר

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר המלחמה הוזמן ויידנר ללונדון, לפגישה עם וילהלמינה, מלכת הולנד, וקיבל דרגת קפטן בכוחות המזוינים של הולנד. תפקידו היה לחפש משתפי פעולה עם שלטונות גרמניה הנאצית מקרב ההולנדים בצרפת ובבלגיה בעת המלחמה. בשנת 1955 היגר עם אשתו נעמי לארצות הברית, ובשנת 1958 הגיע לקליפורניה ושם פתח רשת חנויות מזון בריאות.

הכרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויידנר קיבל מממשלת צרפת את אות לגיון הכבוד, את צלב המלחמה (אנ') ואת מדליית ההתנגדות. מרשויות השלטון בארצות הברית קיבל ויידנר את מדליית החרות (אנ'). מבריטניה קיבל את אות מסדר האימפריה הבריטית, ומשלטונות הולנד – את אות האבירות הצבאי "מסדר אוראנז'-נסאו" (Order of Orange-Nassau) (אנ'). ממשלת בלגיה העניקה לו את אות מסדר לאופולד.

בשנת 1978 הכיר יד ושם בוויידנר בתור חסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]