לדלג לתוכן

יונה מעופפת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יונה מעופפת
天津飞鸽自行车
נתונים כלליים
תקופת הפעילות 1936–הווה (כ־88 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המטה טיינג'ין עריכת הנתון בוויקינתונים
ענפי תעשייה תעשיית האופניים עריכת הנתון בוויקינתונים
 
flyingpigeon-bicycle.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יונה מעופפתסינית: 飞鸽) היא חברה סינית לייצור אופניים שמרכזה בעיר טיאנג'ין. מאז שנת 1950 יצרה החברה מעל 500 מיליון זוגות אופניים, יותר מכל סוג של כלי רכב כלשהו בהיסטוריה.

בשנת 1936 הקים איש עסקים יפני בעיר טיאנג'ין מפעל ליצור אופניים. לאחר סיום מלחמת האזרחים הסינית בשנת 1949 הולאם המפעל, והונחה לייצר דגם חדש של אופניים שיהיה חזק, עמיד, קל משקל, ומעוצב, וזה הוצג לראשונה ב-5 ביולי 1950.

עיצוב הדגם החדש התבסס על הדגם הקלאסי של אופני שירות של חברת ראלי הבריטית (אנ') משנת 1932 שנקרא בשם Raleigh roadster. במהלך מלחמת קוריאה שונה שם החברה ל"יונה מעופפת", כביטוי של שלום. הלוגו עוצב מחדש ונועד לסמל הסכמה והרמוניה.

חברת יונה מעופפת עמדה בחזית תופעת ההתרחבות העצומה של השימוש באופניים ככלי רכב עממי בסין הקומוניסטית. על פי קביעה ממשלתית, בעלות על אופניים הייתה סוג של חובה אזרחית (ביחד עם בעלות על מכונת תפירה ושעון) המפגינה מודרניות, ומאפשרת בעלות על נכסים, בתוך מערך חברתי השואף להבטיח נוחות במסגרת של אורח חיים סדיר, יציב, ושוויוני. במהלך שנות ה-60 וה-70 הפך לוגו החברה לשם נרדף כמעט לכל זוג אופניים שיוצר במדינה. מנהיג סין בתקופה שלאחר מאו, דנג שיאופינג, אשר יזם את המהפכה הכלכלית של סין בשנות ה-70, הציב יעד של בעלות על זוג אופניים אחד לפחות בכל משק בית כהוכחה לשגשוג כלכלי. בשנות ה-80 הפכה החברה ליצרן האופניים הגדול בסין עם מכירות של כ-3 מיליון זוגות מדי שנה.

בשנת 1998 הועבר המפעל ששכן במרכז העיר טיאנג'ין לאזור התעשייה שמחוץ לעיר. ציוד היצור עבר מודרניזציה מלאה וכיום מעסיק המפעל כ-600 עובדים ומייצר כ-40 דגמים שונים של אופניים. רוב הדגמים החדשים הם בתצורה של אופני הרים או אופניים עירוניים מודרניים במגוון צבעים, תלת אופניים לשימושים ביתיים ומסחריים, ואופניים חשמליים. חלק מתוצרתה מיועד גם ליצוא.

בשנים האחרונות חווה סין ירידה בשימוש באופניים ככלי רכב אישי עממי כתוצאה מן ההתפתחות הכלכלית שעברה בעשורים האחרונים, ואשר הגבירה מאוד את השימוש בכלי רכב ממונעים, בעיקר על ידי בני מעמד הביניים המשכיל בערים הגדולות. בשנת 1994 הכריזה ממשלת סין על האופניים הקלאסיות מתוצרת חברת יונה מעופפת כעל "מותג בעל סימן מסחרי לאומי תחת הגנה" בדומה לאוצרות לאומיים אחרים.

הדגם הבסיסי של אופניים מתוצרת החברה היו בתצורה הקלאסית של אופני שירות (roadsters) (אנ'), בצבע שחור בלבד (אם כי אופניים לשירות הדואר הסיני נצבעו בירוק, לשימוש מכבי האש נצבעו באדום, וצבעים נוספים לשימוש עסקים אחרים), ללא הילוכים ובעיצוב שונה לשימוש עבור גברים (עם מסגרת עליונה אופקית) ונשים (עם מסגרת עליונה המשתפלת מטה בחלקה האחורי, המאפשרת פסיעה לישיבה בדומה לקטנוע). זוג אופניים כזה שקל כ-20 ק"ג, היה פופולרי ביותר ורשימת ההמתנה לרכישת זוג אופניים שמחירן היה שווה לשכר 4 חודשי עבודה, נמשכה מספר שנים ולעיתים דרשה גם הפעלת קשרים אישיים להשגתם.

האופניים הורכבו משלדת צינורות פלדה במבנה היהלום המסורתי. הגלגלים בקוטר 28 אינץ' בעלי חישורים. הגלגלים כוסו בכנפיים להגנה על רגלי הרוכב מפני בוץ ולכלוך, וכך גם מגן השרשרת המכוסה במלואה אשר סיפק הגנה נוספת לרוכב מפני לכלוך והתפסות המכנס בגלגל השיניים הראשי. המושב עשוי עור ומכיל קפיצים לצורך שיכוך מינימלי. מנופי הבלמים הותקנו על הידיות ופעלו באמצעות מוטות העברה. על האופניים ניתן להתקין סבל אחורי, סל קדמי ודינמו להפעלת התאורה.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Koeppel, Dan (January–February 2007), "Flight of the Pigeon", Bicycling, vol. 48, no. 1, Rodale, Inc., pp. 60–66, ISSN 0006-2073
  • Newson, Alex (2013), Fifty Bicycles That Changed the World: Design Museum Fifty, Octopus Books, p. 40, ISBN 9781840916508

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יונה מעופפת בוויקישיתוף