לדלג לתוכן

יונימוג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
כושר עבירות וחוזק שילדה מעולים
ציר ההינע המתחבר מעל מרכז הגלגל
כרכב ממוגן להובלת לוחמים בעל חימוש קל
כרכב חילוץ והצלה

יונימוג או אונימוג (Unimog ראשי תיבות בגרמנית: Universal-Motor-Gerät) הוא שם מסחרי לסדרת משאיות שטח קלות ובינוניות מתוצרת חברת מרצדס בנץ. סדרת יונימוג מתאפיינת בייחודיות, הן בחוזק המבנה והמנוע, והן בכושר עבירות גבוה במיוחד, המקנה לה יתרון משמעותי בשימושים צבאיים ואזרחיים.

היסטוריה וציוני דרך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצרני המכונות ומוצרי המתכת הגרמנים האחים קארל ופאול הרמן, תכננו לאחר מלחמת העולם השנייה מכשיר מנועי אוניברסלי ( בגרמנית- universal motor gerät, ר"ת-UNIMOG), במטרה לסייע בשיקום המדינה ההרוסה במיוחד לענפי החקלאות והיערנות. הרעיון היה שילוב של תכונות האופייניות לטרקטור ומשאית. התכנון הראשוני של רכב יונימוג הוצג ב-1945 על ידי המהנדס אלברט פרידריך. היה זה רכב קטן המיועד לשימושים חקלאיים שהתאפיין בהנעה לכל ארבעת הגלגלים הזהים בגודלם, צמיגים גדולים במיוחד, שלדה גמישה ומתלה נפרד לכל גלגל, דיפרנציאלים ננעלים, כושר הובלת מטען וגרירה. והרכב הונע באמצעות מנוע בנזין בעל 25 כוחות סוס אשר בעזרת תיבת הילוכים בת 6 מהירויות הגיע למהירות מקסימלית של 50 קמ"ש.

בשנת 1946 רכש רולף בוהרינגר מהאחים את הזכויות ליצור והפצת כלי הרכב החדשני. היצור המסחרי החל ב-1946 ושנה לאחר מכן הוחלף המנוע במנוע דיזל של חברת מרצדס בנץ, אשר באותה עת נאסר עליה לבנות כלי רכב בעלי הנעה לכל הגלגלים. בשנים הבאות נמכרו כ-600 כלי רכב. בשנת 1951 נמכרה החברה וזכויות היצור על היונימוג לחברת מרצדס והוא החל להמכר כמותג שלה. מרצדס העבירה את היצור למפעליה בעלי כושר היצור הגבוה בהרבה, ועד שנת 1953 נמכרו כ-6000 יחידות. בשנה זו הוצג לראשונה הדגם שפותח על ידי מרצדס עצמה בעל תא נוסעים סגור. בשנת 1966 נמכרה היחידה המאה אלף של יונימוג. בשנת 1974 הוצגו לראשונה דגמים כבדים של יונימוג אשר אפשרו לרכב כניסה לפעילויות נוספות ובעיקר בתחומים הצבאיים. בשנת 1977 נמכרה היחידה ה-200 אלף של יונימוג. בשנת 1993 הוצג דגם בעל 3 צירים והנעה לכל ששת הגלגלים. במשך השנים הוצגו פיתוחים ודגמים ייחודיים של יונימוג כמו למשל דגם יוקרה בעל מושבי עור וריפודי שטיחים, ודגמים קטנים במיוחד לעבודות ספציפיות.

משאיות יונימוג מתאפיינות במרווח גחון גבוה במיוחד של כ-50 ס"מ. מרווח הגחון הגבוה מתאפשר הודות לשימוש בטכנולוגיה שבה ציר ההינע מתחבר לגלגל מעל נקודת המרכז שלו (Portal axles) עם מערכת תמסורת של שני גלגלי שיניים הממוקמת בסמוך לגלגל. שיטה זו גורמת לקיצור יחסי ההעברה והפחתת עומסים ממערכת ההנעה. בנוסף, היא מאפשרת גם לתיבת ההילוכים ולדיפרנציאל להיות ממוקמים גבוה יותר מן הדרך, ובכך להקנות לרכב כושר עבירות מעולה. כל גלגל מחובר למתלה נפרד בעל מהלך ארוך במיוחד. עיצוב זה מקנה לרכב אפשרות לזווית גישה של עד 41 מעלות וזווית נטישה של עד 39 מעלות.

ההנעה בכל הדגמים היא לכל ארבעת הגלגלים (4x4), והעברת הכוח מתבצעת באמצעות דיפרנציאל מרכזי הניתן לנעילה. בנוסף מתאפשרת נעילה גם של הדיפרנציאלים הרוחביים, הקדמי והאחורי. שלדת היונימוג היא מסוג של שילדת סולם והיא גמישה במיוחד המאפשרת פיתול בתנאי שטח קשים, ומאפשרת לגלגלים מרחב תנועה אנכי ארוך אשר מקנה לכלי הרכב יכולת מעבר על פני מכשולי דרך גבוהים ואו עמוקים עד כדי מטר אחד. המנוע ומערכת החשמל מוגנים מפני חדירת מים.

סביבת הנהג מתוכננת כך שהיא מאפשרת נקודת מבט גבוהה ורחבה ובכך מקלה על תכנון מסלול הנסיעה על פני מכשולים בדרך. בדגמים החדשים יש אף באפשרותו של הנהג להעביר את ההיגוי מצד שמאל לצד ימין של הרכב תוך 30 שניות, וזאת על מנת לאפשר לו לקבל נקודת מבט טובה יותר של הדרך והמכשולים הפזורים עליה.

הרכב מצויד בחלקו הקדמי והאחורי בנקודות חיבור המתאימות להתקנת מגוון רחב של מכשירי עבודה חיצוניים המונעים הידראולית (PTO) כגון כננת, כף העמסה, מטאטאים וכדומה.

דגמי יונימוג מיוצרים כיום בשתי סדרות: סדרה 405 מוגדרת כ"קומפקטית" לנשיאת כלים וציוד, וסדרה 437.4 המוגדרת כ"כבדה" ולה שתי תתי סדרות: U4000 בעלת בסיס גלגלים קצר, ו-U5000 בעלת בסיס גלגלים ארוך. כל הדגמים מצוידים במנועי טורבו דיזל, להם מחוברת תיבת הילוכים בעלת עד שמונה הילוכים קדמיים וארבעה אחוריים, המאפשרת הכפלה נוספת של יחסי ההעברה. לדגם הייצור הסדרתי הראשון מ-1947 היה מנוע בעל הספק של 25 כוחות סוס וכיום הדגם בעל ההספק המרבי של 280 כ"ס.

יתרונות העבירות והחוזק המבני של רכבי יונימוג הביאו לשימוש נרחב בהם למטרות צבאיות כרכבי פיקוד ושליטה וכרכבים ייעודיים. קיימים דגמים משוריינים המשמשים להובלת לוחמים, רכבי סיור ממוגנים הנושאים נשק קל וכן דגמים המשמשים להובלת ציוד צבאי בפריסת שטח זמנית כגון מכשירי קשר או מכ"ם לצורך הצבה בשטחים קשי עבירות במיוחד.

דגמי יונימוג משמשים בכוחות הצלה וחילוץ במדינות רבות. גם בשימוש אזרחי בא לידי ביטוי כושר העבירות והשרידות של הרכבים באזורים מוכי אסון כגון שיטפונות ומפולות או באזורים קשים לגישה ואז ניתן להטעין אותם בציוד חירום לחילוץ נפגעים, גנרטורים וכדומה. רכבי יונימוג משמשים באזורי ההרים כרכבי פינוי לדרכים מושלגות החסומות לתנועת רכב רגיל.
שימושים נוספים בעלי מאפיינים אזרחיים לרכבי יונימוג ניתן למצוא כמובילי ציוד ועובדים לאתרי בנייה בתוליים של מתקני תשתית, כבישים ומסילות ברזל. בתחום החקלאות מופעלים רכבי יונימוג במגוון עבודות שדה לצד טרקטורים.

בחודש אפריל 2024 פורסם[1] כי בתחנת שימשית של מגן דוד אדום מופעל אמבולנס על גבי שילדת יונימוג קצרה מדגם U4000 מסדרה 437.4. הרכב מכיל ציוד כשל שתי נידות טיפול נמרץ, ומסוגל לבצע פינוי של ארבעה פצועים, מהם שניים במצב קשה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יונימוג בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מוסף רכב, ידיעות אחרונות אפריל 2024