יוסף לוינשטיין (רב)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יוסף לוינשטיין
לידה 11 ביולי 1842
לובלין, פולין הקונגרסאית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 30 באפריל 1924 (בגיל 81)
סרוצק, רפובליקת פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות ? – 30 באפריל 1924 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב יוסף לוינשטיין (מכונה הרב מסרוצק; ה'תקצ"ז, 1837 או ה'ת"ר, 1840כ"ו בניסן ה'תרפ"ד, 30 באפריל 1924) היה רב פולני, רבה של סרוצק במשך למעלה מ-50 שנה, גנאלוג והיסטוריוגרף בולט בחקר רבנים, אדמו"רים ויחוסין. מחבר הספר "דור ודור ודורשיו". לפנים כיהן ברבנות בחורזיל ובזקליקוב.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בלובלין לאביש לוינשטיין, אביו היה מצאצאי רבי אברהם אביש מליסא רבה של פרנקפורט ורבי יעקב יהושע פלק. בגיל 17 התחתן עם בת רבי יצחק בן ניסן מפראגה, מחסידי רבי יצחק מוורקי.

נסמך לרבנות בידי רבי יהושע השל אשכנזי רבה של לובלין. בגיל 20 התמנה למו"ץ בחורזיל שליד פלוצק. בהמשך כיהן כאב בית דין זקליקוב שבמחוז לובלין, ומאוחר יותר לרב ואב בית דין סרוצק הסמוכה לוורשה, שבה כיהן יותר מיובל שנים. בעת שכיהן בעיר התגוררו בה למעלה מ-2000 יהודים שהיוו כמחצית מאוכלוסיית העיר.

ספרו "דור דור ודורשיו" שיצא לאור בוורשה בה'תרע"ד כולל כרוניקה מקיפה על רבני ישראל בכל הדורות ותאריכי פטירה. הספר הוא מהבולטים בתחום זה, אם כי ספג ביקורת על שיבושים וטעויות שהופיעו בו ולימים יצא לאור במהדורה מתוקנת בתל אביב בה'תש"ט.

הרב לוינשטיין הותיר כתבים ומכתבים רבים בנושא היסטוריה רבנית ויוחסין וכתביו מהווים חומרי יסוד בתחומים אלו. כתביו מצוטטים רבות בספריו של יועץ קים קדיש וכן במקומות אחרים. הרב לוינשטיין היה מהמחברים שהושפעו מסגנונו של צבי יחזקאל מיכלסון ומחברים מאוחרים יותר הושפעו מכתיבתו. כמו כן מופיעות הסכמות ממנו בספרים שיצאו בתקופתו וכן פסקי הלכה ושו"ת שלו הופיעו בכתבי עת ובספרים, בהם ב"נשמת חיים" של הרב חיים ברלין ועוד. בגיליון הראשון של כתב העת התורני המאסף מופיעים דברים מאת הרב לוינשטיין לצד שני רבנים נוספים. רבים מכתבי היוחסין היהודיים המקובלים עד היום, נשענים על גרסאותיו.

חתנו היה יעקב שלום דונר, מחבר הספר "דרך אמונה ומעשה רב" ובנו של הרב נתן נטע דונר.

היה מחותן של הרב ירוחם מאיר ליינר.[1]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ירוחם מאיר ליינר, הקדמה לספר, שארית יוסף, באתר היברובוקס