יחסי אל-קאעדה–איראן
היחסים בין ארגון הטרור הסלפי־ג'יהאדיסטי אל-קאעדה לרפובליקה האסלאמית של איראן ידעו עליות ומורדות עם השנים. על אף העוינות הרשמית בין הצדדים, פורסמו דיווחים על שיתופי פעולה ביניהם.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב־2003 פרסם העיתון וושינגטון פוסט מסמכים המעידים על מערכת יחסים בין איימן א-זוואהירי לשר ההגנה האיראני אחמד וחידי[1][2][3].
ב־2006, לאחר חיסולו של אבו מוסעב א-זרקאווי, נמצאו בביתו מסמכים החושפים כי אל-קאעדה תכנן לעורר מלחמה בין ארצות הברית ואיראן, במטרה להחליש את שני הצדדים ולהעצים את השפעתו באזור[4].
בספטמבר 2007 טען מנהיג אל־קאעדה איימן א-זוואהירי בקלטת הווידאו "שבע שנים של מסע צלב" כי איראן שיתפה פעולה עם הכוחות האמריקאים בזמן מלחמת עיראק ואפגניסטן[5].
בינואר 2010 בתו של אוסאמה בן לאדן ביקשה מקלט בשגרירות ערב הסעודית בטהראן והתגוררה עם אמה בפרברי העיר תחת פיקוחם של גורמי ביטחון[6].
באוגוסט 2020 חוסל בטהראן עבדאללה אחמד עבדאללה, ממנהיגי אל-קאעדה, בפעולה שיוחסה לישראל[7].
בינואר 2021 האשים מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו את איראן בשיתוף פעולה עם אל-קאעידה ואמר כי בכירים בארגון פועלים באיראן בחופשיות. לדבריו, מאז שנת 2015 העניקה איראן חופש פעולה למנהיגי הארגון בתמורה לפיקוח על פעילותם[8][9].
אירועי עבר בולטים
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהלך השנים נרשמו אירועים שונים המעידים על מורכבות היחסים:
- שיתוף פעולה איראני עם ארצות הברית (2001): במהלך מלחמת אפגניסטן, איראן שיתפה פעולה עם ארצות הברית בזיהוי ומעקב אחרי חברי אל-קאעידה.
- עסקאות לחילופי אסירים: בתקופת שלטונו של מוחמד ח'אתמי הציעה איראן לארצות הברית לבצע עסקת חילופי אסירים שבמסגרתה תסגיר איראן חברי אל-קאעדה שנעצרו בתחומה בפעילים איראנים שנעצרו על ידי ארצות הברית בעיראק.
- האשמות אמריקאיות בדבר שיתוף פעולה איראני עם אל-קאעדה (2011): ארצות הברית האשימה את איראן במתן תמיכה כספית לארגון אל-קאעידה ובהענקת אפשרות לפעול משטחה. איראן הכחישה בתוקף את ההאשמות[10][11].
אופיין של היחסים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנם מספר גורמים המשפיעים על אופיין של היחסים ומחולקים לשני מישורים עיקריים:
גורמים שליליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- התנגדות אידאולוגית: ארגון אל-קאעדה, המייצג אידאולוגיה סונית קיצונית, מתנגד להתפשטות האיראנית השיעית באזור.
- חילוקי דעות גאופוליטיים: עמדות מנוגדות של שני הצדדים בנוגע למלחמת האזרחים בסוריה, שבה כל אחד מהם תומך בצדדים שונים בסכסוך.
גורמים חיוביים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- שיקולים אסטרטגיים: איראן עשויה להרתיע את הארגון מלתקוף אותה באמצעות מתן מקלט לחבריו תחת תנאים מגבילים.
- אויב משותף: ארצות הברית, המהווה אויב משותף של שני הצדדים ועשויה לשמש כגורם מאחד באופן עקיף.
- חילופי אסירים: האפשרות להחלפת אסירים בין איראן לאל-קאעידה נחשבת ככלי לניהול יחסים ולהשגת יתרון טקטי.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Iranian Force Has Long Ties to Al Qaeda
- ^ Oh, yeah, there is an Iran-al-Qaeda connection
- ^ "Review & Outlook: Al Qaeda in Iran". Wall Street Journal (באנגלית אמריקאית). 2011-07-28. ISSN 0099-9660. נבדק ב-2024-12-20.
- ^ BBCPersian.com, www.bbc.com
- ^ مردمک - ایران میگوید پنج عضو القاعده را دستگیر کرده است, web.archive.org, 2012-08-07
- ^ Riyadh urges Iran to allow bin Laden's daughter home, France 24, 2010-01-03 (באנגלית)
- ^ Al Qaeda’s No. 2, Accused in U.S. Embassy Attacks, Was Killed in Iran
- ^ Gordon, Michael R. (2021-01-12). "Pompeo Accuses Iran of Allowing al Qaeda to Set Up Headquarters". Wall Street Journal (באנגלית אמריקאית). ISSN 0099-9660. נבדק ב-2024-12-20.
- ^ Laura Kelly, Pompeo warns Iran is new ‘home base’ for al Qaeda, The Hill, 2021-01-12 (באנגלית אמריקאית)
- ^ U.S. accuses Iran of aiding al-Qaeda
- ^ مردمک - ائتلاف ایران و القاعده از نگاه آمریکا, web.archive.org, 2015-12-22