ייסוד רומא
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך.
הערך פתוח לעריכה. | ||
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה. | |
ייסוד רומא היה אירוע פרהיסטורי או תהליך פרהיסטורי שנזכר לראשונה בתקופה מאוחרת יותר על ידי היסטוריונים ומשוררים רומיים. עדויות ארכאולוגיות מצביעות על כך שרומא התפתחה מאיחוד הדרגתי של כמה כפרים בראש גבעה במהלך תקופת הברונזה המאוחרת או תקופת הברזל המוקדמת. מגורים פרהיסטוריים בחצי האי האיטלקי התקיימו לפני 48,000 שנים, כאשר אזור רומא התיישב בסביבות 1600 לפני הספירה.[1] כמה עדויות על התיישבות בגבעת הקפיטולין מתוארכות לאזור שנת 1700 לפנה"ס, ובעמק הסמוך שבו שכן מאוחר יותר הפורום הרומאי היה נקרופוליס מפותח לפחות בשנת 1000 לפנה"ס.[2] השילוב של היישובים בראש הגבעה לכדי ממלכה אחת עד למאה ה-8 לפני הספירה הושפע כנראה מהמגמה להיווצרות עיר-מדינה שצמחה מיוון העתיקה.
על פי המיתוס הרומי, העיר רומא נוסדה על ידי רומולוס, בנו של אל המלחמה מארס שאנס את הבתולה הוסטלית ריאה סילביה, נסיכת אלבה לונגה, וצאצא של אניאס מטרויה. לאחר שנחשפו על נהר הטיבר, התינוק רומולוס ואחיו התאום רמוס יונקו חלב מזאבה בלופרקל (אנ') לפני שגודלו על ידי הרועה פאוסטולוס (אנ'). הם נקמו בדוד-רבה שלהם אמולוס, והחזירו את אלבה לונגה לסבם נומיטו. לאחר מכן החליטו האחים להקים עיר חדשה אך רבו על כמה פרטים, והדבר הסתיים ברציחתו של רמוס והקמת רומא על גבעת הפלטין.
רוב ההיסטוריונים המודרניים מפקפקים בקיומו של מייסד או אירוע מכונן יחיד לעיר, ולא נמצאה ראיה מהותית הקושרת את רומא הקדומה לאלבה או לטרויה. רוב ההיסטוריונים המודרניים גם פוסלים את שושלת האנייד המשוערת באלבה לונגה כסיפורת. הסיפור האגדי עדיין נדון ונחגג רבות בתקופה הרומית. פסטיבל פאריליה ב-21 באפריל נחשב לציון יום השנה לייסוד העיר בתקופת הרפובליקה המאוחרת, והיבט זה של החג גדל בחשיבותו תחת האימפריה עד שהוסב במלואו לרומאה בשנת 121 לספירה. שנת הקמתה לכאורה. חושב באופן שונה על ידי היסטוריונים עתיקים, אך שני התאריכים שנראה כי אושרו רשמית היו 753 לפנה"ס בכרונולוגיה של הוורוניאן (בשימוש המשחקים החילוניים של קלאודיוס ורומאה של אדריאנוס) והשנה הסמוכה 752 לפנה"ס (בשימוש הפאסטי) והמשחקים החילוניים של אנטונינוס פיוס ופיליפ הראשון). למרות שגיאות ידועות בחישובים של ואר, התאריך של שנת 753 לפני הספירה הוא שממשיך להוות את הבסיס לרוב החישובים המודרניים של עידן לוח השנה של ה-AUC .
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Momigliano 1989, p. 53.
- ^ Cornell 1995, p. 48.