ירום אריאב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ירום אריאב
לידה 15 ביוני 1954 (בן 69)
כברי, מדינת ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ירום אריאב (נולד ב-15 ביוני 1954) הוא איש ציבור ישראלי. כיהן כמנכ"ל משרד האוצר בשנים 2009-2007.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אריאב נולד בקיבוץ כברי כבן בכור לציונה, מורה במקצועה, ולעמרי אריאב, ששירת בחיל האוויר כטייס קרב. בהיותו כבן חודשיים נהרג אביו בתאונת אימונים. לאחר מות אביו עבר עם אמו להתגורר בקיבוץ הולדתה עין חרוד. בשנת 1959, בהיותו כבן חמש, נישאה אימו בשנית לשי קיפניס (בנו של הסופר והמשורר לוין קיפניס) ועברה להתגורר עמו ברמת השרון. אריאב אומץ על ידי קיפניס כבן. אריאב שירת בצה"ל כקצין, בין השנים 19721977, והשתחרר בדרגת סרן. באוניברסיטה העברית בירושלים סיים בהצטיינות לימודי תואר ראשון בכלכלה (1981) ותואר שני בכלכלה ויחסים בינלאומיים (1984). בשנים 19841985 עבד ככלכלן באגף התכנון של משרד האנרגיה והתשתית. בשנת 1985 החל לעבוד באגף התקציבים של משרד האוצר, לצד עבודות כמרצה מן החוץ, באוניברסיטה העברית.

בשנת 1989 מונה אריאב לסגן הממונה על התקציבים האחראי על המשרדים הכלכליים. תפקיד אותו מילא כארבע שנים, ובמסגרת תפקידו מילא תפקיד מרכזי בביצוע רפורמות כלכליות מרכזיות במשק ופעל, בין השאר להקמת חברת "יוזמה" לעידוד קרנות הון סיכון. בשנת 1993 עזב את שירות המדינה ושימש נציג חברת כימיקלים לישראל בדרום אמריקה (1993–1996) וכסמנכ"ל שיווק בחברת "רותם" (1996–2000). בשנת 2000, ביצע את המיזוג בין מפעלי ים המלח ורותם אמפרט ומונה לסמנכ"ל השיווק של החברה המאוחדת חברת "כי"ל דשנים". משנת 2002 עמד בראש חברת כי"ל דשנים אירופה, ישב במשרדיה בהולנד וניהל את מכרות האשלג ומפעלי הדשנים של כי"ל ביבשת. אריאב הוביל את המיזוג של חטיבות הפוספאט והאשלג של כיל באירופה. המיזוג כלל איחוד מטות מרכזי לוגיסטיקה ומכירות של חברות השיווק של כי"ל באירופה.

בעקבות מינויו למנכ"ל משרד האוצר בינואר 2007, שב אריאב לישראל. בשנת 2010 סיים תפקידו, לאחר שכיהן כמנכ"ל המשרד תחת השרים אברהם הירשזון, אהוד אולמרט (בתפקידו כראש ממשלה למ"מ שר האוצר), רוני בראון ויובל שטייניץ, ושימש גם כממלא מקום הממונה על התקציבים בזמן אישור התקציב הדו-שנתי לשנים 2009–2010. אריאב ניווט את המדיניות הכלכלית של הממשלה בתקופת המשבר הכלכלי של 2008–2009. במהלך כהונתו, עמד בראש צוות בין משרדי לתכנון ויישום רפורמה בחוק חובת המכרזים ופעל לתכנון וליישום רפורמת אופק חדש בחינוך היסודי, ועמד בראש הוועדה הציבורית לפיתוח והגברת התחרות בשוק ההון בישראל ("ועדת אריאב"). נודע בגישתו החברתית ופעל להצבת והגשמת מטרות לעידוד תעסוקה וצמצום העוני, ועמד בראש הוועדה הממשלתית ליישום האג'נדה החברתית כלכלית לצמצום פערים בחברה.

בשנת 2010 עמד בראש הוועדה הציבורית לבחינת המכינות הקדם אקדמיות. בשנים 2010 עד 2012 כיהן כמרצה בבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית.

בשנים האחרונות מכהן ירום אריאב בשורה של תפקידים במגזר העסקי, הציבורי והשלישי. בין תפקידיו ניתן למנות: יו"ר הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מנכ"ל חברת הייעוץ ירום אריאב בע"מ, יו"ר לביא קפיטל, יו"ר ועדת ההשקעות של עמיתים- קרנות הפנסיה הוותיקות, יו"ר ועדת ההשקעות של קרן הפנסיה של הסוכנות היהודית, דירקטור בחברות נייר חדרה, צור שמיר אחזקות, סונול ואמות השקעות,[1] וחבר דירקטוריון קרן ואן ליר העולמית. כמו כן משמש אריאב (בהתנדבות) כיו"ר הקרן לפיתוח לוד, והוא חבר בוועדה המייעצת בישראל של קרן וקסנר.[2] כמו כן, אריאב גם מכהן כנציג ציבור במועצת הקרן לאזרחי ישראל, והוא עומד בתפקיד יו"ר וועדת ההשקעות של הקרן.[3]

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אריאב נשוי ואב לארבעה ילדים. הוא מתגורר במבשרת ציון.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ירום אריאב בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ גולן חזני, הג'וב החדש של קרן טרנר: דירקטורית בלתי תלויה באמות, באתר כלכליסט, 5 בספטמבר 2021
  2. ^ מי אנחנו, באתר קרן וקסנר
  3. ^ "צוות הקרן". GOV.IL. נבדק ב-2023-10-11.