ישעיהו וינוגרד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ישעיהו וינוגרד
לידה 2 ביולי 1933
ירושלים, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 במאי 2020 (בגיל 86)
ירושלים, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ישעיהו צבי וינוֹגרָד (ח בתמוז ה'תרצ"ג - יג באייר ה'תש"ף; 2 ביולי 1933 - 7 במאי 2020) היה ביבליוגרף עברי, אספן ספרים ומוציא לאור ישראלי. וממקימי מיזם אוצר הספר העברי.[1]

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

וינוגרד נולד בירושלים לחיים ויהודית. המשפחה הייתה משפחה ירושלמית ותיקה: סבו של אביו, הרב יוסף אליהו וינוגרד היה אחיו של מייסד וראש ישיבת תורת חיים הרב יצחק וינוגרד, שימש בישיבה בתפקיד המשגיח ולאחר מות אחיו החליפו בראשות הישיבה. אחיו של ישעיהו, שמחה וינוגרד, נהרג במערכה על ירושלים במלחמת העצמאות.

בילדותו למד בתלמוד תורה של ישיבת עץ חיים ולאחר מכן בישיבת לומז'ה, בישיבת חברון ובמכון מהרש"ל. שירת בצה"ל בחיל הקשר. עבד במחלקת המנהלה באוניברסיטה העברית בירושלים ופרש לגמלאות מוקדמות בשנת 1991.

החל לאסוף ספרים עתיקים מגיל צעיר מאוד, ולאחר מלחמת ששת הימים התמסר לנושא בצורה רצינית. היה בעל אוסף גדול של הגדות של פסח ולאחר שהבין שאינו יכול להגיע לשלמות באוסף זה הסב את תחום אספנותו לספרי הגאון מווילנה, תלמידיו וצאצאיו.

בשנת 1969 ייסד הוצאת ספרים בשם "כרמיאל", שהוציאה לאור מהדורות צילום של ספרים עתיקים. לאחר מספר שנים סגר את ההוצאה ועבר לנהל את הוצאת הספרים "קדם" שעסקה באותו תחום.

בשנת 1975 החל לעסוק במפעל חייו המרכזי: איסוף מידע ביבליוגרפי על כל הספרים שנדפסו באות עברית מראשית הדפוס ועד שנת ה'תרכ"ג (1863) וריכוזו בספר "אוצר הספר העברי". כבסיס לספר השתמש ב"אוצר הספרים" של יצחק אייזיק בן יעקב עליו הוסיף עוד אלפי ספרים ומידע רב מתוך מאות קטלוגים ורשימות ביבליוגרפיות של ספריות. אוצר הספר העברי יצא לאור לבסוף בשני חלקים בשנים 19941995 בהוצאת ספרים נוספת אותה הקים וינוגרד - "המכון לביבליוגרפיה ממוחשבת". בשנת 2006 יצאה, על ידי וינוגרד ושותפו מוישה רוזנפלד, גרסה מורחבת וממוחשבת של אוצר הספר העברי שכוללת בנוסף גם ספרים שנדפסו משנת ה'תרכ"ג (1863) ועד שנת ה'תש"ח (1948). הגרסה הממוחשבת של אוצר הספר כוללת גם צילומי שערים ומידע מתעדכן על הספרים.

בשנת 1993 הקים הוצאת ספרים ייעודית לצורך הוצאת ספרים הקשורים בגאון מווילנא בשם "כרם אליהו". במסגרת ההוצאה הוציא ספר נדיר של הגר"א שעוסק בקבלה בשם "קבלת הגר"א", את הספר ערך יוסף אביבי. במסגרת הוצאה זו הוציא (בכמה מהדורות) גם סידור בנוסח אשכנז הקדום שבו התפלל הגר"א בשם "אזור אליהו". סידור זה מכיל גם פסקים והנהגות על פי ספריו של הגר"א וספרי תלמידיו. ספר נוסף שהוציא וינוגרד בהוצאה זו הוא "אוצר ספרי הגר"א" - חיבור ביבליוגרפי המכיל מידע על כל ספרי הגר"א, תלמידיו, צאצאיו מדור ראשון וכן ספרים שנכתבו על הגר"א עד לשנת הוצאת הספר (2003).

החל משנת 1996 עבד וינוגרד בשותפות עם מוישה רוזנפלד, גם הוא ביבליוגרף ואספן ספרים נדירים.

וינוגרד התגורר בירושלים, היה נשוי לרחל (לבית קופ), שנפטרה בז' אדר התשע"ו ולהם ארבעה ילדים.

פרסומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אוצר הספר העברי חלק א. מפתחות. חלק ב. רשימת הספרים ערוכה לפי מקומות הדפוס. המכון לביבליוגרפיה ממוחשבת, ירושלים תשנ"ד - תשנ"ה
  • אזור אליהו, סידור ע"פ נוסח אשכנז הקדום וע"פ מנהג הגאון מווילנה. כרם אליהו, ירושלים, תשנ"ח (מהדורה ראשונה)
  • אוצר ספרי הגר"א ביבליוגרפיה מקיפה לכתבי הגר"א. כרם אליהו, ירושלים, תשס"ג

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • גבורות ישעיהו - דרישות וחקירות, אמרות ברורות, אסופות ומסודרות, שלוחות ומשוגרות אל ישעיהו צבי וינוגרד, שומר האוצרות כותרות ומהדורות, בהגיעו בזמירות לשנת הגבורות. ירושלים, תשע"ג.
  • טיולים בעקבות סופרים, עידית שכטר-פייל, ידיעות ספרים, 2005. עמ' 118–123 (ביקור אצל וינוגרד במסגרת טיול בעקבות הספר "אמת מארץ תצמח" מאת הרב חיים סבתו.)

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אתר אוצר הספר העברי על שמו של וינוגרד