כלב משטרה
כלב משטרה הוא כלב שהוכשר במיוחד לצרכים משטרתיים כמו חילוץ, רחרוח אחר חומר נפץ, תפיסה של פושעים ואכיפת חוק כלשהו. הכלבים מופעלים על ידי יחידות כלבנים שהוכשרו במיוחד לאמן ולהפעיל את הכלבים. יחידות אלו מכונות באנגלית "K9" מאחר שצירוף זה נהגה כמו Canine שפירושו "כלביים".
הזנים הנפוצים ביותר של כלבי המשטרה הם רועה גרמני, רועה בלגי, כלב דם, רועה הולנדי ולברדור רטריבר[1]. גזעים מסוימים משמשים לאכיפת סדר חוק ציבורי על ידי איום על חשודים, רדיפה אחר חשודים וכדומה. גם בצבאות יש יחידות כלבנים, ואלו מבצעים תפקידים דומים. עם זאת כל כלב צריך אימון כדי שיהפוך לכלב משטרה פעיל ואינו נולד עם מודעות לביצוע יכולות אלה.
היסטוריית שילוב כלבים במשטרה
[עריכת קוד מקור | עריכה]יש הסוברים, כי כלבים שימשו כבר בזורואסטריות לזיהוי זהותו של הנפטר במסגרת טקס סגדיד (אנ') ((בפרסית) "מבט כלב"). באירופה, לפחות מאז ימי הביניים, שלטונות השתמשו בכלבים במסגרת חיפוש אחרי אנשים שהסתתרו מהעונשים שהטילו עליהם אותם השלטונות.
השימוש הראשון בכלבים החל בבריטניה ב-1889 במסגרת חקירת רציחות שנעשו על ידי ג'ק המרטש. בהמשך התרחב השימוש הממוסד, תחילה בצירוף כלבים במשטרת העיר גנט שבבלגיה מאז 1899 אחרי שטרם לכך עזרו למשטרת פריז להשתלט על כנופיות רחוב בעיר. בהמשך השימוש הממוסד התרחב לאוסטרו-הונגריה והאימפריה הגרמנית.
בארץ ישראל רעיון כלבי משטרה הגיע בתקופת המנדט הבריטי מרוי ספייסר, מפקד משטרת המנדט, ששמע עליו בזמן שירותו במושבת קניה משוטרים ששירתו באיחוד דרום אפריקה. עד להגעת משפחת מנצ'ין, שהיו מגדלים כלבים למטרות שמירה, מאוסטריה, הפקודות לכלבים היו באנגלית.
לאחר הקמת מדינת ישראל, באוקטובר 1948 הוקם בית ספר לאילוף כלבים בתחנת המשטרה קריית חיים. עקב שיתוף הפעולה עם משפחת מנצ'ין הפקודות לכלבים בתחילה היו בגרמנית. ב-1949 בית הספר עבר לבית דגן.
המטרות העיקריות לשימוש בכלב
[עריכת קוד מקור | עריכה]- חיפוש אחר חשוד, אדם נעדר או חפץ שנעלם.
- איתור חומר נפץ.
- איתור סמים.
- איתור גופות.
- חילוץ ואיתור לכודים מתחת להריסות.
- כלב תקיפה/שמירה.
- כלב תקיפה המסייע במעצר חשודים מסוכנים.
כלבי משטרה פופולריים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- דוגו ארגנטינו
- רועה גרמני
- רועה הולנדי
- רועה בלגי (מלינואה)
- לברדור רטריבר
- דוברמן פינצ'ר
- ספרינגר ספניאל אנגלי
- כלב דם
- ביגל
- רוטוויילר
- ברנר זננהונד
- אלסקן מלמוט
- צ'או צ'או
בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]בישראל נעשה שימוש צבאי וביטחוני בבעלי חיים לרבות בכלבים הן במשטרת ישראל ומשמר הגבול והן בצה"ל. במשטרה ובמג"ב יש יחידות כלבנים המפעילות כלבי משטרה לצורכי אכיפת חוק, איתור חשודים, רחרוח אחר חומרי נפץ וסמים ומשימות משטרה נוספות. בנוסף אליהן כוללת הימ"מ (היחידה הלאומית המיוחדת ללוחמה בטרור) לוחמים-כלבנים המפעילים כלבי משטרה לצורכי לוחמה בטרור, איתור חשודים ותקיפתם במקרה הצורך. הכלבנים מאומנים ומגודלים בתוך היחידה, ועוברים תהליך מיון, הכשרה ואימון ארוך. הכלבים נתפשים בימ"מ כ"לוחמים על ארבע" וכלבים שנהרגים במהלך פעילות מבצעית נקברים בבית הקברות שבבסיס הימ"מ. יחידת הכלבנים בצה"ל, הנקראת "עוקץ", מפעילה כלבים למשימות שונות בהן חילוץ, ביטחון שוטף ולוחמה בטרור.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כלבים במשטרת ישראל, יומני כרמל 1951 (התחלה 1:51), (התחלה 3:25)
- שמעון איפרגן, הימ"מניקים החדשים: הכלבים שהפכו לאימת המחבלים, באתר מאקו, 15 בפברואר 2019
- כלב משטרה בצרפת קיבל מדליה, באתר DogsM, 2011
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ American Kennel Club, What Do K-9 Police Dogs Do?, akc.org, 3 בספטמבר 2021 (באנגלית)