לדלג לתוכן

לאיוש ונטיאנר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לאיוש ונטיאנר
Venetianer Lajos
לידה 19 במאי 1867
קצ'קמט, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 25 בנובמבר 1922 (בגיל 55)
אויפשט, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות היהודי ברחוב קוזמה עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה בית המדרש לרבנים בבודפשט (1891) עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לאיוש ונטיאנרהונגרית: Venetianer Lajos; קצ'קמט, 19 במאי 1867אויפשט, 25 בנובמבר 1922) היה רב סופר והיסטוריון הונגרי.

לאיוש ונטיאנר היה בין השנים 18811891 תלמיד בבית המדרש לרבנים בבודפשט, בתקופה זו, במשך שנה, היה תלמיד גם בבית המדרש לרבנים בברסלאו. בשנת 1890 קיבל תואר דוקטור במדעי הרוח בבודפשט ובשנת 1892 קיבל סמיכה לרבנות. לאחר מכן קיבל באוניברסיטת קלוז'-נאפוקה תעודת הוראה לבתי ספר התיכוניים לשפות הונגרית וגרמנית ולימד את המקצועות הללו בגימנסיה של צ'ורגו בתקופת היותו רב ביישוב. בשנת 1893 הגיע לצ'ורגו (עיירה במחוז שומוג'), ב-1896 ללוגוז' ובשנת 1897 נבחר כרב הראשי של אויפשט. הוא היה סגן נשיא התאחדות הרבנים הלאומית ההונגרית, חבר בוועדת ההיגוי של המכון הלאומי להכשרת רבנים פרנץ יוזף משנת 1910 (שמו היום כאמור בית המדרש לרבנים בבודפשט), ומרצה לתאולוגיה בבית המדרש. בשנים הראשונות בבית המדרש הוא לימד באופן קבוע את הדת היהודית, את התנ"ך ואת ההיסטוריה היהודית, ובשנים המתקדמות של הלימודים בבית המדרש לימד את היחסים המשפטיים של הונגריה לקהילה היהודית ואת המתודולוגיה של החינוך הדתי. לאחר מותו של איגנץ (יהודה ישראל) גולציר לימד את הספרות של חכמי ישראל. הוא היה עובד נמרץ ופורה של מדעי היהדות וזכה להשגי הצטיינות רבים בעבודתו כהיסטוריון. ערך מיוחד יש למחקריו ההיסטוריים היהודים שמתייחסים למחצית השנייה של המאה ה-19. ונטיאנר השתתף בתרגום וכתיבה של ההיסטוריה האוניברסלית של היהודים.

חייו הפרטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאיוש ונטיאנר הוא אביה של השחקנית אילונה וייאי והיה חותנו של השחקן דז'ה קרטס. אביו היה אלברט ונטיאנר, ואמו רגינה שטרן. לאשתו קראו תרזיה פאסטור. הוא התגורר באויפשט, רחוב בניצקי 4, כאשר נפטר בשנת 1922.[1]

רשימת עבודותיו שפרסם בעצמו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ונטיאנר היה גם אחד ממחברי כרך 10 של הסדרה הספרייה היהודית הפופולרית. כותרת ותוכן היצירה: פלוטארך יהודי. חלק 1. ונציאני לג'וס: לאו ליפוט. Gyula Fischer: Gábor Riesser. לאג'וס בלאו: ליפוט צונץ. (בודפשט, שנות העשרים של המאה העשרים)

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לאיוש ונטיאנר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Familysearch.org". נבדק ב-2020-12-12.