לדלג לתוכן

לוקאש קרפאלק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לוקאש קרפאלק
Lukáš Krpálek
קרפאלק באולימפיאדת ריו 2016
קרפאלק באולימפיאדת ריו 2016
לידה 15 בנובמבר 1990 (בן 33)
ייהלבה, צ'כוסלובקיה
מידע כללי
מדינה צ'כיהצ'כיה צ'כיה
משקל 105 ק"ג עריכת הנתון בוויקינתונים
גובה 1.97 מטר[1]
בן או בת זוג Eva Krpálková (13 ביוני 2015–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
ספורט
ענף ספורט ג'ודו
משקל עד 100 ק"ג (2009-2016)
מעל 100 ק"ג (2017-הווה)
מאמן פטר לאצינה
הישגים
פרסים והוקרה
  • Sportsperson of the Year of Czechia (2016)
  • בפסקה זו 5 רשומות נוספות שטרם תורגמו עריכת הנתון בוויקינתונים
מאזן מדליות
המשחקים האולימפיים
זהבריו דה ז'ניירו 2016עד 100 ק"ג
זהבטוקיו 2020מעל 100 ק"ג
אליפות העולם
זהבצ'ליאבינסק 2014עד 100 ק"ג
זהבטוקיו 2019מעל 100 ק"ג
כסףדוחה 2023עד 100 ק"ג
ארדפריז 2011עד 100 ק"ג
ארדריו דה ז'ניירו 2013עד 100 ק"ג
המשחקים האירופיים
כסףבאקו 2015עד 100 ק"ג
אליפות אירופה
זהבבודפשט 2013עד 100 ק"ג
זהבמונפלייה 2014עד 100 ק"ג
זהבתל אביב 2018מעל 100 ק"ג
ארדורשה 2017מעל 100 ק"ג
ארדליסבון 2021מעל 100 ק"ג
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לוקאש קרפאלקצ'כית: Lukáš Krpálek; נולד ב-15 בנובמבר 1990 בייהלבה, צ'כוסלובקיה) הוא ג'ודוקא צ'כי, פעמיים אלוף אולימפי מריו 2016 וטוקיו 2020. קרפאלק הוא גם פעמיים אלוף עולם (2014 ו-2019) ושלוש פעמים אלוף אירופה (2013, 2014 ו-2018). הוא הג'ודוקא המצליח ביותר בהיסטוריה הצ'כית והצ'כוסלובקית ונבחר לג'ודוקא השנה בצ'כיה שמונה פעמים בין השנים 2008–‍2015.[2]

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרפאלק החל להתאמן בג'ודו בטעות, הוא רצה ללמוד קראטה וכשהיה בן 6 דודו טעה בחוג ורשם אותו לחוג ג'ודו, שם הוא הודרך על ידי יוזף שימאצ'ק.[3][4] אחיו הגדול מיכל הוא גם ג'ודוקא. בשנת 2015 הוא נישא לאווה קנדרקובה ובנו אנטונין נולד ב-2016.[5] קרפאלק הוא אספן אופנועים נלהב ודייג.[6]

תחילת הדרך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרפאלק החל ללמוד ג'ודו בגיל 6 בעיר הולדתו ייהלבה תחת הדרכתו של יוזף שימאצ'ק. מאמנו הראשון תיאר אותו כגבוה ורזה עם זריזות וטכניקה ירודה. בשנת 2005 הוא עבר למועדון 'SCM Brno' ושם הודרך על ידי המאמן ירוסלב שווץ, בשנה זו הוא גם הפך לחבר בנבחרת הקדטים של צ'כיה. בשנת 2006 קרפאלק זכה להצלחה בינלאומית ראשונה כאשר זכה במדליית הכסף באליפות אירופה בג'ודו לקדטים. בשנת 2007 להפך חבר בנבחרת הג'ודו הצעירה של צ'כיה, שהודרכה על ידי מאמנו הנוכחי פטר לאצינה. ההישג המשמעותי הראשון שלו כחלק מהנבחרת הצעירה של צ'כיה היה כאשר סיים במקום החמישי באליפות אירופה לנוער. שנה לאחר מכן, עוד בטרם מלאו לו 18, קרפאלק הפך לאלוף אירופה ואלוף העולם עד גיל 20.[7]

קריירה מקצועית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-7 ביוני 2009, קרפאלק זכה במדליה הראשונה שלו בקריירה המקצועית כאשר זכה במדליית זהב בטורניר 'World Cup Bucharest' לאחר שגבר בגמר על דניאל הדפי ההונגרי.[8] באוגוסט אותה השנה הוא השתתף באליפות העולם הראשונה שלו והודח בסיבוב הראשון על ידי הצרפתי סיריל מארה. עוד באותה השנה הפסיד בגמר אליפות אירופה עד גיל 20 לאזרי אלמר גסימוב אך זכה באליפות העולם עד גיל 20 שנה שנייה ברציפות. ב-13 בדצמבר 2009 זכה במדליית ארד בגראנד סלאם טוקיו היוקרתי. בפברואר 2010 זכה במדליית הכסף בגראנד פרי דיסלדורף ובנובמבר זכה במדליית ארד בגראנד פרי אבו דאבי, באליפות אירופה סיים במקום השביעי. בפברואר 2011 הוא זכה במדליית ארד בגראנד פרי דיסלדורף ובאליפות אירופה באותה השנה סיים במקום החמישי לאחר שהפסיד בקרב על מדליית הארד לאיראקלי צירקידזה הגיאורגי.

ב-27 באוגוסט 2011, באליפות העולם שנערכה בפריז, זכה קרפאלק במדליית ארד והפך לצ'כי הראשון מאז עצמאותה של צ'כיה ב-1993 שזוכה במדליה באליפות העולם בג'ודו.[9] האחרון היה איז'י זוסנה שזכה ב-1991 בארד עבור צ'כוסלובקיה.

אולימפיאדת לונדון 2012

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לוקאש קרפאלק בגראנד פרי פראג 2012

בתחילת עונת 2012, קרפאלק כבר הבטיח את השתתפותו באולימפיאדת לונדון. בפברואר הוא זכה במדליית זהב בטורניר 'World Cup Prague', ביוני זכה במדליית כסף בטורניר 'World Cup Madrid' ובאליפות אירופה הודח בסיבוב השני. ב-2 באוגוסט קרפאלק התחרה באולימפיאדה בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג, הקרב הראשון שלו היה בשמינית הגמר מול טקאמאסה אנאי היפני, אלוף העולם מ-2010. קרפאלק ניצח באיפון 25 שניות מתחילת הקרב. ברבע הגמר עלה מול אלוף העולם המכהן, טגיר חאיבולאייב הרוסי ודקה לסיום הקרב קרפאלק הוביל ביוקו אחד אך חאיבולאייב הצליח לצאת מהאחיזה של קרפאלק, ריתק אותו וניצח באיפון. לאחר שהפסיד, קרפאלק עבר לקרבות בית הניחומים שם פגש את הנק חרול ההולנדי ושוב הפסיד באיפון, הפעם באמצעות תרגיל אוצ'י גארי. קרפאלק סיים במקום השביעי הכללי.[1]

ב-10 בפברואר 2013, קרפאלק זכה במדליית זהב בגראנד סלאם פריז היוקרתי לאחר ניצחון על טמולן באטולגה המונגולי בגמר. עקב כך, הוא קיבל 500 נקודות לדירוג שלו בטבלת איגוד הג'ודו העולמי וב-13 בפברואר 2013 דורג לראשונה בקריירה במקום הראשון בעולם. ב-27 באפריל, הוא זכה באליפות אירופה שנערכה בבודפשט כאשר ניצח את אלמר גסימוב האזרי בחצי הגמר ואת הנק חרול ההולנדי בגמר. מאוחר יותר באותה השנה נרשם לאוניברסיטה, ולמעשה קיבל זכאות להתחרות באוניברסיאדת 2013, שם זכה בקטגוריית המשקל שלו (עד 100 ק"ג) ובנוסף בקטגוריית המשקל הפתוחה (מעל 100 ק"ג).

באליפות העולם 2013 שנערכה בריו דה ז'ניירו, קרפאלק זכה במדליית הארד. הוא הגיע עד לשלב חצי הגמר והפסיד להנק חרול ההולנדי אך עבר לקרב על מדליית הארד וניצח את טקאשי אונו היפני. ב-1 בדצמבר, הוא זכה במדליית זהב בגראנד סלאם טוקיו לאחר ניצחונות על ניידנגין טובשינבאייר המונגולי ברבע הגמר, מרטין פאצ'ק השוודי בחצי הגמר וקייל רייס הקנדי בגמר. בפברואר 2014 קרפאלק הצליח להגיע שוב לגמר גראנד סלאם פריז אך נוצח על ידי סיריל מארה הצרפתי וזכה במדליית הכסף. ב-26 באפריל הוא התחרה באליפות אירופה שנערכה במונפלייה ושוב זכה במדליית הזהב לאחר ניצחונות על סיריל מארה בחצי הגמר ואלמר גסימוב בגמר.

באליפות העולם 2014 שנערכה בצ'ליאבינסק ב-30 באוגוסט, קרפאלק זכה במדליית הזהב. בקרב הראשון הוא ניצח את לוסיאנו קוראה הברזילאי, בשמינית הגמר ניצח את ארטם בלושנקו האוקראיני וברבע הגמר את מרטין פאצ'ק השוודי. בחצי הגמר התמודד מול טגיר חאיבולאייב הרוסי ולאחר שאף אחד לא הצליח לצבור נקודות, קרפאלק עלה לגמר מאחר שלו היו פחות עבירות. בגמר הוא פגש את חוסה ארמנטרוס הקובני וניצח באיפון לאחר שהצליח לרתק אותו. במאי 2015 זכה במדליית ארד בגראנד פרי זאגרב לאחר שניצח בקרב על המדליה את קארל-ריצ'רד פריי הגרמני, עוד באותו החודש זכה במדליית כסף בטורניר המאסטרס לאחר שניצח את תומא ניקיפורוב הבלגי בחצי הגמר והפסיד לאלמר גסימוב האזרי בגמר. ב-27 ביוני הוא התחרה במשחקים האירופיים שנערכו בבאקו ובה משחקי הג'ודו החליפו אליפות אירופה באותה שנה. קרפאלק הגיע עד לגמר, הפסיד להנק חרול וזכה במדליית הכסף. באליפות העולם באותה שנה סיים במקום החמישי לאחר שהפסיד לדימיטרי פיטרס הגרמני בקרב על מדליית הארד. ב-18 באוקטובר זכה במדליית הארד בגראנד סלאם פריז לאחר שניצח את זלאטקו קומריץ' הקרואטי בקרב על המדליה.

אולימפיאדת ריו 2016

[עריכת קוד מקור | עריכה]

את שנת 2016 פתח עם זכייה בטורניר 'European Open Prague' בפברואר. וב-29 במאי השתתף בטורניר המאסטרס היוקרתי שנערך בגוודלחרה וזכה במדליית הארד לאחר שניצח את לייס בויאקוב האלג'יראי בקרב על המדליה. למרות פציעה בכתף, הוא החליט להשתתף באליפות אירופה באותה שנה אך הודח בסיבוב הראשון על ידי גריגורי מינסקין האסטוני. באותה תקופה קרפאלק היה מדורג שלישי בעולם והבטיח את מקומו באולימפיאדה. לפני טקס הפתיחה חבריו למשלחת בחרו בו להיות נושא הדגל של המשלחת הצ'כית.

ב-11 באוגוסט קרפאלק התחרה באולימפיאדה בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג וזכה במדליית הזהב. בקרב הראשון הוא פגש את ז'ורז' פונסקה הפורטוגלי, פונסקה עלה ליתרון מוקדם כאשר קיבל יוקו, אך בדקה האחרונה של הקרב קרפאלק קיבל ניקוד ואזארי לאחר תרגיל סומי-גשי מוצלח וניצח את הקרב. בשמינית הגמר הוא פגש את מקסים ראקוב הקזחי וניצח לאחר שיריבו קיבל עבירות (שידו). ברבע הגמר הוא פגש את אלוף העולם המכהן, היפני ריונוסוקה האגה. משחק זה היה דומה לקודמו ולאחר קרב זהיר, קרפאלק ניצח בהפרש של עבירה (שידו) אחת לחובתו של היפני. בחצי הגמר הוא פגש את סיריל מארה הצרפתי. במהלך הקרב קרפאלק היה יותר פעיל והוביל בשידו אחד ודקה לסיום הקרב הוא ניצח באיפון לאחר שהצליח לרתק את יריבו. בגמר הוא פגש את אלמר גסימוב האזרי וניצח באיפון לאחר תרגיל אוצ'י גארי מוצלח 27 שניות לסיום הקרב והפך לאלוף אולימפי. בטקס הענקת המדליות, קרפאלק הציג במחווה את תמונתו של הג'ודוקא הצ'כי אלכסנדר יורצ'קה, חברו הקרוב שנהרג 11 חודשים לפני כן.

לאחר אולימפיאדת ריו, הודיע קרפאלק כי הוא עובר לקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג. בפברואר 2017 הוא התחרה בגראנד פרי דיסלדורף וסיים במקום החמישי לאחר שהפסיד בקרב על מדליית הארד לירז'ן שינקייב הקזחי. ב-9 באפריל זכה בגראנד פרי אנטליה לאחר ניצחון בגמר על יורי קרקובצקי הקירגיזסטני, זו הייתה המדליה הראשונה שלו בקטגוריית המשקל החדשה. ב-22 באפריל התחרה באליפות אירופה שנערכה בוורשה, הפסיד בשלב רבע הגמר לגוראם טושישוילי הגיאורגי אך דרך בית הניחומים הגיע לקרב על מדליית הארד שם ניצח את מאצ'יי סארנאצקי הפולני. עוד באותה השנה זכה בגראנד פרי חוחחוט וסיים במקום השני בגראנד סלאם טוקיו.

באליפות אירופה 2018 שנערכה בתל אביב, קרפאלק התחרה בקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג וזכה במדליית הזהב. הקרב הראשון שלו היה בשמינית הגמר מול דימיטריוס טסאומיטס היווני אותו ניצח בעונשים, ברבע הגמר קרפאלק ניצח באיפון את הנק חרול ההולנדי לאחר שהקרב נכנס לניקוד זהב. בחצי הגמר פגש קרפאלק את שטפן היגי האוסטרי וכדקה וחצי מפתיחת הקרב השיג ווזארי והמשיך לריתוק שהעניק לו איפון. בגמר הוא התמודד מול טמרלאן בשאייב הרוסי, כדקה וחצי לסיום השיג ווזארי וכחצי דקה לאחר מכן השיג איפון לאחר שיריבו נכנע במהלך ריתוק שביצע קרפאלק.

באליפות העולם 2019 שנערכה בטוקיו, זכה קרפאלק בפעם השנייה בתואר העולמי, הפעם בקטגוריית המשקל הכבדה ביותר (מעל 100 ק"ג). הוא התחיל בסיבוב השני בו ניצח באיפון את זארקו צולום הסרבי. בשמינית הגמר הוא ניצח שוב באיפון את שקרממאד מירממאדוב הטג'יקיסטני לאחר ריתוק מוצלח, ברבע הגמר הוא ניצח את רוי מאייר ההולנדי בזכות עונשים ובחצי הגמר הוא גבר באיפון על מינג'ונג קים הקוריאני שוב לאחר ריתוק. בגמר קרפאלק התמודד מול היסאיושי הראסווה היפני וניצח בעונשים כאשר היפני קיבל את העונש השלישי 3 דקות ו-50 שניות לאחר שהקרב נכנס לזמן ניקוד זהב.

באולימפיאדת טוקיו 2020, זכה קרפאלק בתואר האולימפי בפעם השנייה ברציפות, הפעם בקטגוריית המשקל של מעל 100 ק"ג. הוא הגיע לתחרות האולימפית מדורג במקום הרביעי מבין המתחרים והחל את דרכו בשמינית הגמר, שם ניצח באיפון את ג'וואד מחג'וב האירני ממשלחת הפליטים. ברבע הגמר ניצח קרפאלק בווזארי את בקמורוד אולטיבוייב האוזבקי ובחצי הגמר ניצח שוב בווזארי את היסאיושי הראסווה היפני לאחר כשמונה דקות של קרב. בגמר קרפאלק התמודד מול גוראם טושישוילי הגיאורגי וניצח 13 שניות לסיום לאחר שהטיל את יריבו בווזארי באמצעות תרגיל סומי-גאשי ומשם המשיך לריתוק ואיפון.

פטר לאצינה, מאמנו של קרפאלק, מכנה אותו "חיה אינטליגנטית".[10][3] ברוב המקרים הוא כופה את סגנון המשחק שלו על היריב. הוא טוב על הקרקע ומנצח קרבות רבים בריתוק, מהלכיו המפורסמים הם תרגילי אוסוטו-גארי בשילוב הראי-גושי או אוצ'י-מאטה אך הטכניקה האהובה עליו נותרה סומי-גאשי.

עשייה אחרת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2018 לוהק לתפקיד משחק קטן בסרט הקולנוע הצ'כי "Medieval" אודות חיו של המצביא הצ'כי יאן ז'יז'קה. הסרט עתיד לצאת לאקרנים במהלך 2022.

מקור:[2]

ריו 2016: מדליית זהב בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
טוקיו 2020: מדליית זהב בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
פריז 2011: מדליית ארד בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
ריו דה ז'ניירו 2013: מדליית ארד בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
צ'ליאבינסק 2014: מדליית זהב בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
טוקיו 2019: מדליית זהב בקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג
דוחה 2023: מדליית כסף בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
באקו 2015: מדליית כסף בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
בודפשט 2013: מדליית זהב בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
מונפלייה 2014: מדליית זהב בקטגוריית המשקל עד 100 ק"ג
ורשה 2017: מדליית ארד בקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג
תל אביב 2018: מדליית זהב בקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג
ליסבון 2021: מדליית ארד בקטגוריית המשקל מעל 100 ק"ג
גראנד סלאם טוקיו 2009: מדליית ארד
גראנד פרי דיסלדורף 2010: מדליית כסף
גראנד פרי אבו דאבי 2010: מדליית ארד
גראנד פרי דיסלדורף 2011: מדליית ארד
גראנד סלאם פריז 2013: מדליית זהב
גראנד פרי סמסון 2013: מדליית ארד
גראנד סלאם טוקיו 2013: מדליית זהב
גראנד סלאם פריז 2014: מדליית כסף
גראנד פרי זאגרב 2015: מדליית ארד
טורניר המאסטרס 2015: מדליית כסף
גראנד סלאם פריז 2015: מדליית ארד
גראנד סלאם אבו דאבי 2015: מדליית כסף
טורניר המאסטרס 2016: מדליית ארד
גראנד פרי אנטליה 2017: מדליית זהב
גראנד פרי חוחחוט 2017: מדליית זהב
גראנד סלאם טוקיו 2017: מדליית כסף
גראנד סלאם פריז 2018: מדליית ארד
גראנד פרי קנקון 2018: מדליית זהב
גראנד סלאם אבו דאבי 2018: מדליית כסף
גראנד סלאם אוסקה 2018: מדליית כסף
גראנד פרי אנטליה 2019: מדליית ארד
גראנד פרי חוחחוט 2019: מדליית ארד
גראנד פרי מונטריאול 2019: מדליית ארד
גראנד סלאם ברזיליה 2019: מדליית ארד
טורניר המאסטרס 2019: מדליית כסף
גראנד סלאם אנטליה 2021: מדליית ארד

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לוקאש קרפאלק בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 פרופיל וסטטיסטיקות אודות הג'ודוקא באתר sports-reference.com
  2. ^ 1 2 מידע על הג'ודוקא באתר JudoInside.
  3. ^ 1 2 אליסף דעואל, "החיה החכמה" מגיעה למשקל של אורי ששון, באתר ynet, 4 במרץ 2017
  4. ^ פטר קאדרז'אבק ויאנה פשינוסילובה, הכנות קשות ואושר בחיים האישיים, זאת הייתה השנה האולימפית של לוקאש קרפאלק, 12 באוגוסט 2016, Radiožurnál (בצ'כית)
  5. ^ הג'ודוקא קרפאלק ילך לאולימפיאדה כאבא טרי, בנו נולד, 4 ביולי 2016, Deník.cz (בצ'כית)
  6. ^ הג'ודוקא קרפאלק תופס לא רק מדליות, 19 באוקטובר 2013, iDNES.cz (בצ'כית)
  7. ^ תוצאות אליפות אירופה עד גיל, איגוד הג'ודו האירופי
  8. ^ תוצאות 'World Cup Bucharest' ‏ 2009 באתר JudoInside
  9. ^ קרפאלק זכה בארד באליפות העולם, 27 באוגוסט 2011, Česká televize (בצ'כית)
  10. ^ פטר שדיבי, הג'ודו הצ'כי חוגג עם החיה האינטליגנטית: קרפאלק אלוף העולם לנוער, 30 באוקטובר 2008, iDNES.cz (בצ'כית)