לנתיבות ישראל (ספר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לנתיבות ישראל
עטיפת הספר
עטיפת הספר
מידע כללי
מאת הרב צבי יהודה הכהן קוק
שפת המקור עברית
סוגה מחשבת ישראל, ציונות דתית.
הוצאה
הוצאה מאבני המקום, ישיבת בית אל.
תאריך הוצאה ה'תשס"ב (2002)
מספר עמודים כרך א'-351, כרך ב'-512

לנתיבות ישראל הוא קורפוס מאמרי הגות ומחשבה בנושאים שונים אותם כתב הרב צבי יהודה הכהן קוק המאוגדים בשני כרכים. את המאמרים ליקט הרב בעצמו, ולכן הספר נחשב למפתח בהכרת והבנת תורת הרב צבי יהודה.

עבודת העריכה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בכסלו ה'תשכ"ז (1967) הדפיס הרב צבי יהודה קובץ מאמרים שכתב במהלך חייו בהוצאת מנורה. אביו, הרב אברהם יצחק קוק, הורה לו שנים לפני כן לפרסם את מאמריו בקובץ אחד[1]. הוא בחר לקרוא לקובץ "לנתיבות ישראל". לאחר כ-12 שנים הוציא הרצי"ה בשנת ה'תשל"ט את חלק ב' של הספר. הספרים נדפסו שנית במהדורה המקורית בשנת ה'תשנ"ז בירושלים, בחלוקה מחדש ל-3 כרכים, כאשר הכרך השני חולק לשניים.

בשנת ה'תשס"ב, 20 שנה לאחר פטירת הרצי"ה, יצאו הספרים במהדורה חדשה בהוצאת "מאבני המקום" שע"י ישיבת בית אל בראשות הרב זלמן ברוך מלמד, מתלמידי הרצי"ה. ההוצאה, בראשות הראל כהן, עברה מחדש על המאמרים גם במקום פרסומם המקורי, ותיקנה שגיאות על פי כתבי יד והתייעצות עם מכירי תורת הרצי"ה. בנוסף המאמרים נוקדו ומוספרו לפי סדר פרסומם.

תוכן הספר[עריכת קוד מקור | עריכה]

כרך א'[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכרך הראשון מכיל את עיקרי תורתו האמונית של הרצי"ה ונערכו על ידו לפי סדר כתיבתם הכרונולוגי. בכרך זה 54 מאמרים העוסקים בעיקר בנושאי ארץ ישראל, הגאולה, ומהותו של הדור.

כרך ב'[עריכת קוד מקור | עריכה]

כרך זה יצא באחרית ימיו של הרצי"ה והוא שונה מהכרך הראשון. בכרך הראשון הרצי"ה ביצע עבודת עריכה אחידה ויסודית בעוד שהכרך השני היה מסודר פחות. רבים מהפערים בין הכרכים נערכו מחדש בהוצאה המחודשת של מאבני המקום[2]. הכרך השני לא נערך לפי סדר כרונולוגי של כתיבת המאמרים, אלא מחולק ל-4 שערים לפי נושאים: אישים, בירורי הלכה, מאמרים, בהלכות ציבור, סך הכל 115 מאמרים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מתוך הקדמת הרב צבי יהודה לספר
  2. ^ הקדמת העורך, לנתיבות ישראל ב', עמ' 17, הוצאת מאבני המקום