מגהלאיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מגלאיה)
מגהלאיה (מדינה)
मेघालय
סמל מגהלאיה
סמל מגהלאיה
סמל מגהלאיה
מדינה הודוהודו הודו
ראש השרים קונרד סנגמה
רשות מחוקקת האספה המחוקקת של מגהלאיה עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת המדינה שילונג
שפה רשמית קהאסי, אנגלית, גארו
תאריך ייסוד 21 בינואר 1972 עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם ענן עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 22,429 קמ"ר (דירוג: 22)
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 3,211,000 (דירוג: 23, 2014)
 ‑ צפיפות 103 נפש לקמ"ר (דירוג: 23, 2001)
קואורדינטות 25°34′N 91°53′E / 25.57°N 91.88°E / 25.57; 91.88 
אזור זמן UTC +5:30
meghalaya.nic.in

לחצו כדי להקטין חזרה

דלהיגואהדאדרה ונאגר האוולי ודאמאן ודיודאדרה ונאגר הוואלי ודאמאן ודיופודוצ'ריפודוצ'ריפודוצ'ריפודוצ'ריצ'אנדיגארטמיל נאדוקרלהאנדרה פרדשארונאצ'ל פרדשאסאםביהרצ'האטיסגארגוג'ראטהריאנההימאצ'ל פרדשג'אמו וקשמיר (טריטוריית איחוד)לדאקג'הרקאנדקרנאטקהמאדהיה פרדשמהאראשטרהמניפורמגהלאיהמיזוראםנאגאלנדאודישהפנג'אבראג'סטאןסיקיםטלנגאנהטריפורהאוטראקהאנדאוטר פרדשמערב בנגלאיי אנדמן וניקוברלקשאדוויפאזור בשליטת הודו במדינת ארונאצ'ל פרדש, סין טוענת לבעלותאזור בשליטת הודו במדינת אוטראקהאנד, סין טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותקרחון סיאצ'ן - במחלוקת בין הודו ופקיסטןג'אמו וקשמיר - בשליטת הודו דה פקטו, פקיסטן טוענת לבעלותהאיים המלדיבייםסרי לנקהאינדונזיהאפגניסטןנפאלבהוטןבנגלדשפקיסטןהרפובליקה העממית של סיןמיאנמרתאילנדטג'יקיסטן
(למפת מגהלאיה רגילה)
 
מגהלאיה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מגהלאיהדוונגרי: मेघालय) היא מדינה בהודו, אחת משמונה מדינות בצפון-מזרח הודו. היא גובלת בצפון עם אסאם ובדרום בבנגלדש. משמעות השם "מגהלאיה" בבנגלית: "משכן העננים".

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במגהלאיה נמצאו עדויות ארכאולוגיות עוד מן התקופה הנאוליתית.

השבטים המקומיים יצרו לעצמם ממלכות שהתקיימו עד המאה ה-19. בשנת 1835 האזור סופח לאסאם. בהמשך האזור היה חלק גם מבנגל. עם עצמאות הודו בשנת 1947, הייתה מגלאיה כחלק מאסאם. תנועה בדלנית במדינה החלה לפעול בשנת 1960. מגהלאיה קיבלה אוטונומיה חלקית כמדינה נפרדת בתוך אסאם בשנת 1970[1] והוקמה באופן מלא לאחר שפוצלה ממדינת אסאם ב-21 בינואר 1972.

טופוגרפיה, גאוגרפיה ואקלים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אגם אומיאם ליד שילונג, מגהלאיה

מגהלאיה היא רצועה באורך כ-300 ק"מ (ממערב למזרח) וברוחב של כ-100 ק"מ. רוב רובה גבעות ושליש משטחה מכוסה ביערות סוב-טרופיים. יערות אלו נודעים בעושר היונקים, הציפורים והצמחים בהם. הכפר מאוסינרם הוא המקום בעל כמות המשקעים השנתית הממוצעת הגבוהה בעולם,[2] בעוד שהעיירה צ'ראפונג'י מחזיקה בשיא עבור כמות המשקעים השנתית הגבוהה בעולם בשנה, בשנים 1861-1860.[3]

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכלכלה המקומית מבוססת בעיקר על חקלאות. אף על פי שתושבים רבים (80%) עוסקים בחקלאות, לא בכל המדינה יש את התנאים הפיזיים התורמים לחיזוקה של החקלאות. תנאים אלו לעיתים פוגעים בביסוס החקלאות. 10% משטח המדינה הוא חקלאי, אך הפרודוקטיביות של האדמות נמוכה מאוד.

לפי הבנק המרכזי של הודו, בשנת 2012 12% מהאוכלוסייה (12.5 מהכפריים ו-9.3% מהעירוניים) היו מתחת לקו העוני.

דמוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

היחס בין נשים וגברים במגהלאיה הוא מהגבוהים בהודו ועומד על 975 נשים לאלף גברים, זאת בשל היותה אחת המדינות המטריליניות היחידות בעולם. הרכוש עובר מאם לביתה הצעירה, שם המשפחה על פי האם, הילדים שייכים לאם, הגבר עובר לחיות בבית אשתו ושייך במותו לאימו או לאחותו הבכירה.

כ 85% מתושבי מגהלאיה הם בני שבטים הרריים. הקבוצה הגדולה מביניהם הם בני הקהאסי. שבטים גדולים אחרים הם גארו, ג'אינטייה, ואחרים. יתר האוכלוסייה היא ממוצא בנגלי ברובו. מגהלאיה היא אחת מהמדינות מארבע המדינות ההודיות בהן יש רוב נוצרי. כ-16% מהאוכלוסייה הם בני דתות אנימיסטיות עתיקות.

השפה הנפוצה ביותר במדינה היא אנגלית, שמהווה גם את שפתה הרשמית.

נכון למפקד האוכלוסין משנת 2011, החלוקה הדתית היא כך:

פוליטיקה וממשל[עריכת קוד מקור | עריכה]

המושל (ראש המדינה) ממונה אחת לחמש שנים על ידי נשיא הודו. ראש השרים הוא מנהיג המפלגה הגדולה קואליציית מפלגות באספה המחוקקת של מגהלאיה. האספה המחוקקת מורכבת מ-60 נציגים הנבחרים אחת לחמש שנים. בפרלמנט פועלות כ-15 וועדות הפועלות בנושאים שונים (תקציב, כלכלה, זכויות נשים, וכו'). נכון למרץ 2024, המפלגה הגדולה בפרלמנט היא מפלגת העם הלאומית, שלה 28 נציגים.

המדינה שולחת 2 נציגים הנבחרים על ידי הציבור ללוק סבהה (הבית התחתון של הפרלמנט הארצי) ונציג אחד לרג'יה סבהה (הבית העליון של הפרלמנט הארצי). 

מרבית שטח המדינה כלול במועצות אוטונומיות בעלות סמכויות שלטון נרחבות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מגהלאיה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Mukerjee, Dilip (1969). "Assam Reorganization". Asian Survey. 9 (4): 297–311. JSTOR 2642547.
  2. ^ מתוך אתר ספר השיאים של גינס
  3. ^ ארגון המטאורולוגיה העולמי, ארגון המטאורולוגיה העולמי


ערך זה הוא קצרמר בנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.