מוזיקת אינדי
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
| ||
ערך שניתן לשפר את מקורותיו | |
מוזיקת אינדי (באנגלית: Indie; קיצור של Independent – עצמאי) היא מוזיקה הנשענת על חברת תקליטים עצמאית. במקור תיאר הביטוי "אינדי" את העצמאות מחברות תקליטים מסחריות, אך במהלך השנים, סגנונות מוזיקליים שפותחו על ידי אמנים מחברות עצמאיות תוארו גם הם כ"אינדי".
הגדרת המונח "אינדי"
[עריכת קוד מקור | עריכה]מאפיינים תרבותיים ופילוסופיים של אינדי
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנם מספר מאפיינים תרבותיים ופילוסופיים העוזרים להגדיר את משמעות המונח "אינדי" יותר מאשר סגנונות מוזיקליים או בעלות מסחרית. אמני אינדי מונעים יותר מרצון להבעה עצמית מאשר משיקולים מסחריים (למרות שדבר זה מאפיין אמנים רבים, ובהם גם כאלה שמצליחים מסחרית). סגנון עבודה של עשה-זאת-בעצמך, שהחל עם זרם הפאנק בשנות ה-70 של המאה ה-20, מקושר גם הוא לאינדי, עם אנשים בסצנה המעורבים בלהקות, לייבלים, מסיבות ועיתוני מעריצים ("פנזינים"). אינדי נוטה לדגול בגישה אינטרנציונליסטית, הנובעת מהזדהות עם מעריצים, לייבלים ולהקות במדינות אחרות החולקים את אותו סגנון חיים. לייבלי אינדי קטנים יפיצו לא-אחת אלבומים ללייבלים דומים ממדינות אחרות, ולהקות אינדי נוהגות לצאת לסיבובי הופעות במימון עצמי בערים ומדינות אחרות, בהן חברי סצנת האינדי המקומית יעזרו לארגן הופעות ולעיתים אף יספקו מקומות לינה ועוד.
אינדי וז'אנרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]למרות שהמונח "אינדי" לא בא לתאר ז'אנר מסוים, אלא הימנעות ממסחור, למספר ז'אנרים שקמו צורף הכינוי "אינדי":
- בשנות ה-80 של המאה ה-20 היה "אינדי" שם נרדף בבריטניה ללהקות פופ של גיטרות צורמניות, אשר הופיעו בקלטות שהגיעו עם מגזין המוזיקה ה-NME.
- בשנות ה-90 של המאה ה-20 הוגדרו להקות בריטפופ רבות כלהקות אינדי, למרות שרובן היו חתומות בלייבלים גדולים ושלטו במצעדי המכירות.
- אינדי רוק
- אינדי פופ
- אינדיטרוניקה
- אינדי פולק
הצלחת האינדי הביאה אמנים החתומים בחברות מסחריות לחקות את הסגנון ששויך לאינדי. כתוצאה מכך, מתוארים כאינדי שמות כאבריל לאבין המחויבים לחברה מסחרית, אך מחזיקים באותם מאפיינים סגנוניים שאפיינו את אמני האינדי שהיו לפניהם.
קטגוריות משנה באינדי
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנן מספר סוגות מוזיקליות שמקובל לקבץ באופן כללי תחת השם אינדי. הנפוצות שבהן הן אינדי רוק ואינדי פופ, שההבדל העיקרי ביניהן הוא באדיקות בה הן בוחרות לציית למבנה התרבותי של הרוק. סוגות נוספות הן אינדי פולק ואינדיטרוניקה, שהיא שילוב של אינדי, מוזיקה אלקטרונית, רוק ופופ.
חנויות אינדי מקוונות
[עריכת קוד מקור | עריכה]עם הזמן נפתחו באינטרנט חנויות מקוונות רבות המתמחות במוזיקת אינדי. דוגמה לחנות כזאת היא CD Baby.
אמני אינדי
[עריכת קוד מקור | עריכה]אלטרמיטיב/אינדי
Set it off
NateWantsToBattle
אינדי–פופ
[עריכת קוד מקור | עריכה]- King Princess
- ליקה לי
- girl in red
- Shura
- The Japanese House
- Børns
- קלייר קוטרל
- machineheart
- Skott
- Broods
- Allie X
- Muna
- Yumi Zouma
- Anna of the North
- Luna Shadows
- Sylvan Esso
- Tove Stryke
- Zella Day
- J.Lamotta
- יסמין מועלם
מוזיקת אינדי בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]מוזיקת האינדי בישראל צמחה מתוך הצורך של אמנים ליצור ולהביע את עצמם בדרכים שאינן תואמות את הזרם המרכזי. כבר בשנות ה-70 וה-80 הופיעו יוזמות עצמאיות של אמנים, אך השינוי המשמעותי התרחש בשנות ה-90 עם עלייתם של לייבלים עצמאיים כמו אנובה מיוזיק ולב גרופ מדיה. בתחילת שנות ה-2000, האינטרנט הפך לכלי מרכזי שהעניק לאמנים יכולת חשיפה רחבה יותר. מוזיקת האינדי בישראל מתאפיינת בגיוון סגנוני הכולל רוק, פולק, אלקטרוני, פופ ניסיוני ועוד. אמני אינדי רבים משלבים אלמנטים מקומיים, כמו מוטיבים מהמסורת היהודית או הערבית, יחד עם השפעות בינלאומיות[1]. השפה בעברית שולטת, אך ישנם אמנים רבים היוצרים באנגלית ואף בשפות אחרות.
בין האמנים בז'אנר ניתן למנות את אסף אבידן שהתפרסם תחילה בזכות הופעות עצמאיות ברחבי הארץ ובחו"ל, מארק אליהו אחד האמנים המוערכים בסצנת האינדי בישראל[2], ג'יין בורדו – להקת פולק-פופ שהחלה את דרכה בסצנת האינדי וכבשה את לבבות הקהל הישראלי, וכמובן טונה – אמן היפ-הופ שפרץ עם שירים שהופקו ונכתבו באופן עצמאי בהרכבים כמו "השבט" ו"טונהמן ג'ונס".
פסטיבלים כמו אינדינגב, יערות מנשה, ופסטיבל חשיפה בינלאומית הפכו לבמות מרכזיות עבור אמני אינדי בישראל, מועדונים כמו לבונטין 7 בתל אביב והצוללת הצהובה בירושלים מהווים חממה לאמנים עצמאיים, ופרויקט אינדי סיטי מתעד את סצנת מוזיקת האנדי בישראל[3].
מוזיקת האינדי הפכה לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. היא מספקת לאמנים פלטפורמה להביע דעות חברתיות ופוליטיות, ומשמשת גם ככלי לחיבור בין קהילות שונות במדינה. בנוסף, היא תרמה רבות להתרחבות הקהל הישראלי לחשיפה למוזיקה מגוונת ומקורית. יחד עם זאת, אמני אינדי בישראל מתמודדים עם קשיים רבים, כולל מחסור במימון, חשיפה מוגבלת, ותחרות מול הזרם המרכזי. למרות זאת, ההתקדמות הטכנולוגית והרשתות החברתיות מספקות כלים חשובים לאמנים לקדם את יצירתם באופן עצמאי.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- NME - מגזין אינדי נודע
- Pitchfork - אתר חדשות וביקורות לאלבומי אינדי
- רדיו אוממו - תחנת רדיו ישראלית שמשדרת בעיקר מוזיקת אינדי בריטית ואמריקאית
- inDnegev - פסטיבל מוזיקה ואמנות עצמאית בנגב
- ז'נאן בסול, נמרוד בוסו, מלחמת העצמאות של להקות האינדי הישראליות, באתר TheMarker, 16 באוקטובר 2016
- דוד גורביץ' ודן ערב, הערך "מוזיקת אינדי", באתר אנציקלופדיה של הרעיונות
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ הסיפורים מאחורי הקליפים של אינדי סיטי, באתר מאקו, 31 באוקטובר 2016
- ^ יקי הפשטיין, התאהבתי בכלים האלה והלכתי עם מה שעניין אותי, באתר מקור ראשון, 8 לספטמבר 2021
- ^ בטינה פיינשטיין, בטינה פיינשטיין היא הכוח והמוח מאחורי אינדי סיטי. זאת העיר שלה, באתר Timeout, 10 בספטמבר 2024