לדלג לתוכן

מוח'תאר אולד דאדה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מוח'תאר אולד דאדה
مختار ولد داده
לידה 25 בדצמבר 1924
באוטלימיט, מאוריטניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 14 באוקטובר 2003 (בגיל 78)
פריז, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת, מאוריטניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה Mauritanian People's Party עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Mariem Thérèse Gadroy Ould Dadah עריכת הנתון בוויקינתונים
יושב ראש ארגון אחדות אפריקה
21 ביוני 1971 – 12 ביוני 1972
(358 ימים)
נשיא מאוריטניה
28 בנובמבר 1960 – 10 ביולי 1978
(17 שנים)
Mustafa Ould Salek
ראש ממשלת מאוריטניה
28 בנובמבר 1960 – 20 באוגוסט 1961
(266 ימים)
Ahmed Ould Bouceif
פרסים והוקרה
מדליה לציון 2500 שנה להקמת האימפריה האיראנית עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מוח'תאר אולד דאדהצרפתית: Mokhtar Ould Daddah, בערבית: مختار ولد داداه; 25 בדצמבר 192414 באוקטובר 2003) היה נשיאה הראשון של מאוריטניה מקבלת עצמאותה ב-1960 ועד הדחתו בהפיכה צבאית ב-1978.

תולדות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בבוטימיליט שבדרום-מערב מאוריטניה, אז חלק מאפריקה המערבית הצרפתית. לאחר שלמד לימודי אסלאם, החל לעבוד בממשל הצרפתי המקומי כמתורגמן. לאחר מכן למד משפטים בפריז והיה למאוריטני הראשון בעל תואר אקדמי. ב-1955 התקבל ללשכת עורכי הדין בדקר (בירת סנגל). עם שובו לארצו נבחר ליו"ר מועצת מפלגת האיחוד הפרוגרסיבי המאוריטני (Union Progressiste Mauritanienne, UPM). ב-1959 ייסד את מפלגת האיחוד המאוריטנית (PRM – Parti de Regroupement Mauritanien; حزب التجمع الموريتاني חזב אלתג'מע). המפלגה נבנתה כך שתייצג את כל הקבוצות האתניות במדינה (ערבים "לבנים", ערבים "שחורים" ואפריקאים ממוצא לא-ערבי) וזכתה בניצחון מוחלט בבחירות שנערכו אותה שנה וגרפה את כל המושבים במועצה המחוקקת. תחת הנהגתו של דאדה, שהציג ממשל יציב ומאוזן, קיבלה מאוריטניה את עצמאותה מצרפת בנובמבר 1960. באוגוסט 1961 אושררה משרתו כנשיא בבחירות שנערכו במדינה.

לאחר קבלת העצמאות חתר דאדה לאיחוד כל הכוחות והמפלגות במדינה. בדצמבר איחד את כל ארבע המפלגות למפלגה יחידה – מפלגת העם (PPM – Parti du Peuple Mauritanien ; حزب الشعب الموريتاني חזב אלשעב) וכונן משטר חד-מפלגתי בפועל. החוקה שגובשה ב-1964 הגדירה את מפלגת העם כמפלגה החוקית היחידה וכוננה משטר סמכותני. דאדה הצדיק גישה זו בכך שארצו, הנחשלת ומרובת הקבוצות האתניות, עדיין אינה בשלה לדמוקרטיה רב-מפלגתית, שעלולה להתדרדר לכדי מלחמת אזרחים. המדינה הוכרזה כ"אסלאמית, לאומית, ריכוזית, סוציאליסטית".

ב-1971 נבחר דאדה ליו"ר ארגון אחדות אפריקה.

בשנות השבעים הכתה באזור בצורת קשה. עובדה זו יחד עם ירידת הביקוש העולמי לברזל, מוצר הייצוא העיקרי של מאוריטניה, גרם למשבר כלכלי עמוק. ב-1975, עם הסתלקות ספרד מסהרה המערבית עקב הסכמי מדריד, תבעו מרוקו ומאוריטניה ריבונות על הטריטוריה וחילקו אותה ביניהן. במקום קמה תנועת מחתרת בשם חזית פוליסריו, בתמיכת אלג'יריה שנלחמה לעצמאות החבל. מלחמות מאוריטניה, החלשה ממילא, באזור החלישו אותה כלכלית ואף שברו את האחדות בין הקבוצות האתניות במדינה, כאשר שבטים אפריקאים סירבו להילחם במה שתפסו כסכסוך פנים-ערבי ושבטים אחרים העדיפו להצטרף לחזית פוליסריו ולסייע למחתרת נגד הממשלה.

ב-10 ביולי 1978 פרצה הפיכה צבאית. החונטה צבאית שהחליפה את שלטונו של דאדה נסוגה מהתביעה על סהרה המערבית והפסיקה את מצב הלוחמה. באוגוסט 1979, לאחר כשנת מאסר, הורשה דאדה לצאת לגלות בצרפת. שם ארגן דאדה תנועה לכיבוש מחדש של ארצו, Alliance pour une Mauritanie démocratique, AMD. ב-18 במרץ 1981 פיקד מקום מושבו בצרפת על הפיכת-נגד במאוריטניה. ההפיכה נכשלה וראשיה הוצאו להורג.

ב-17 ביולי 2001 הוענקה לדאדה חנינה והוא הוזמן לשוב למאוריטניה. אולם באותה עת היה כבר חולה ואושפז בבית חולים בפריז, שם נפטר ב-14 באוקטובר 2003. גופתו הוטסה למאוריטניה, שם נקבר.[1]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוח'תאר אולד דאדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]