לדלג לתוכן

מועדון אופנועים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מועדון הבעלים של נורטון בדרום קליפורניה בכביש 41 בקליפורניה, ליד קרסטון.

מועדון אופנועים הוא קבוצת אנשים אשר תחומי העניין ופעילותם העיקרית כוללת רכיבה על אופנועים ואחזקתם. מועדוני אופנועים רבים מוקמים בעבור בעלי אופנועים ממותג או דגם כלשהו (לדוגמה קבוצת בעלי הארלי).

סוגי מועדונים, קבוצות וארגונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מפגש מועדון בדרבן, דרום אפריקה

רוב המועדונים מאורגנים סביב מותג, או סביב סוג רכיבה[1]. מועדוני אופנועים מאוד שונים ביעדיהם. במועדוני אופנוע או עמותות אופייניים יש בדרך כלל מנהלים, משכורות ופרסום קבוע. הם לפעמים גם נותנים חסות לאירועי ספורט, ולהפגנות אופנוע שנתיות או תכופות יותר בהן החברים יכולים להתרועע.

ישנם הרבה מאוד "מועדוני מותג", כלומר מועדונים המוקדשים לציון מסוים, כולל כאלה שבחסות יצרנים שונים, המבוססים על מועדון המותג המקורי, קבוצת הבעלים של הארלי. ישנם גם מועדוני אופנוע לאומיים גדולים, לדוגמה, בעלי אופנועי BMW של אמריקה, מועדון הבעלים של דומינאר (DOC), קבוצת אופנועים בלעדית לאופני "Bajaj Dominar" בלבד. ישנם גם מועדונים ספציפיים לנשים, כגון אגודת האופנועים הבינלאומית לנשים, ומועדונים עבור לסביות והומואים, כגון דייקס על אופניים.

מועדונים המספקים לאנשים המתעניינים במכונות וינטאג' כגון מועדון האופנוע וינטאג' גם הם פופולריים, כמו אלה שבמרז מקומות מסוימים. מועדונים המסייעים לזכויות הרוכבים כגון קבוצת "אופנועי הפעולה", וארגוני צדקה כמו סניף הרוכבים הלגיון המלכותי הבריטי פופולריים גם הם. רבים מזוהים עם ארגון גג, כגון התאחדות האופנועים הבריטית (BMF) בבריטניה, או FEMA באירופה.

ארגונים אחרים שפעילותם כרוכה בעיקר באופנועים, קיימים למטרות ספציפיות או למטרות חברתיות כגון "רוכבי משמרות הפטריוט", המספקים מלווי הלוויה לחיילים משוחררי צבא, ורלינג רעם, הדוגלים בכוחות שנעלמו בפעולה ובאסרי מלחמה. אף על פי שבאף אחת משתי הקבוצות האחרונות לא צריך אופנוע בשביל החברות, הן מכוונות לאופנועים, וחלק ניכר מהפעילות שלהן כרוכה בנסיעות[2][3][4].

ישנם מועדונים רבים בעלי אוריינטציה דתית, כגון איגוד האופנועים הנוצרי, משרד האופנועים וארגוני צדקה כגון Freewheelers EVS, המשתמשים באופנועים כדי לספק שליחויות רפואיות דחופות מחוץ לשעות הפעילות של המוקד הרפואי, ומועדונים המושכים חברות מקבוצות ספציפיות, כגון מועדון האופנועים לאכיפת חוק כמו Blue Knights, לאנשי המשטרה[5].

בבריטניה, לשני ארגוני צדקה ("מכון נהגים מתקדמים" ו"רוכבי נהגים ורוכבים מתקדמים") יש מועדוני אופנועים גדולים עם מתנדבים מאומנים לקידום כלי רכב ולסייע לרוכבים לעבור את מבחני הנהיגה.

אחד ממועדוני האופנועים הראשונים היה מועדון האופנועים בניו יורק, שהתמזג בשנת 1903 עם מועדון האופנועים אלפא שבברוקלין והפך לאיגוד האופנועים האמריקאי. מאוחר יותר, איגוד הסחר באופנועים ובעלות הברית (M&ATA) הקימו חטיבת רוכבים שבהמשך נהפכה לאיגוד רוכבי האופנועים האמריקאי[6].

איגוד רוכבי האופנועים האמריקאי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

איגוד רוכבי האופנועים האמריקאי (AMA) הוא ארגון רוכבי האופנועים האמריקאי הגדול ביותר. הוא משמש כארגון תומך למועדונים מקומיים אחרים ולאירועי ספורט. החל משנת 2015, האיגוד מונה למעלה מ-200,000 חברים ולמעלה מ-1,200 מועדונים[7].

חבר MC תותח בהלסינקי, פינלנד בשנת 2009.

MC ו-MCC משמשים שניהם כמועדוני אופנועים, אך יש להם משמעות חברתית מיוחדת. MC בדרך כלל שמור לאותם מועדונים המוכרים על ידי מועדוני אופנוע אחרים של MC או מועדונים שמחוץ לחוק[8]. הם מזוהים על ידי טלאי MC, או טלאי בן שלושה חלקים הנקרא צבעים, שנמצאים על גב המעיל או אפוד הרכיבה. פורע חוק יכול לטעון שהמועדון אינו מוסמך בחסות איגוד רוכבי האופנועים האמריקני[9], שזה מרמז על דחיית סמכות קיצונית ואימוץ אורח החיים של "האופנוענים" כפי שפופולרי מאז שנות החמישים ומיוצג על ידי עיתונים כמו "מגזין Easyriders", עבודתו של הצייר דייוויד מאן. בהקשרים רבים המושגים חופפים למשמעות הרגילה של "פורעי חוק" מכיוון שחלק מהמועדונים הללו, או חלק מחבריהם, מוכרים על ידי גורמי המשטרה כמי שלוקחים חלק בפשיעה מאורגנת.

מחוץ לתרבות רוכבי האופנועים שמחוץ לחוק, המילים: "motorcycle club" אינן נושאות משמעות סוחפת מעבר להגדרה באנגלית היומיומית של המילים - מועדון הכולל אופנועים, שחבריו באים מכל התחומים. לפיכך, ישנם מועדונים שהם מבחינה תרבותית וסגנונית אינם דומים למועדוני פורעי חוק, ושפעילותם ומטרותיהם אינם דומים אליהם, אך עדיין משתמשים בטלאים תלת-חלקיים או בראשי התיבות MC בשמם[10].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מועדון אופנועים בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Pat Hahn, How to Ride a Motorcycle: A Rider's Guide to Strategy, Safety and Skill Development, MotorBooks International, ISBN 9781610590334
  2. ^ Feuer, Alan (29 במאי 2006). "Revving Their Engines, Remembering a War's Toll". The New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ Grant, Japhy (28 במרץ 2006). "Biking to block Phelps". The Advocate. p. 22. ISSN 0001-8996. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ Platoni, Kara (ביולי–באוגוסט 2006). "The hogs of war". Mother Jones. pp. 16–17. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "Police Motorcycle Club Invades Tyler". Tyler Morning Telegraph. Tyler, Texas. 25 ביולי 2012. pp. 1A, 6A. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "History of Motorcycle Clubs". BikeDomain. 17 בפברואר 2015. נבדק ב-6 במרץ 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ "AMA Facts & Figures". American Motorcyclist Association. אורכב מ-המקור ב-19 בינואר 2015. נבדק ב-6 במרץ 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Drew, A. J. (2002), The everything motorcycle book: the one book you must have to buy, ride, and maintain your motorcycle, Adams Media Corp, pp. 273, 277, ISBN 9781580625548, Biker slang or babble (marked BB) [...] mc (BB) Motorcycle Club; this abbreviation usually refers to an outlaw motorcycle club. [...] outlaw (BB) Generally speaking, any motorcycling club that is not represented by the AMA. This does not connote criminal intent.
  9. ^ Wolf, Daniel R. (1992), The Rebels: a brotherhood of outlaw bikers, University of Toronto Press, ISBN 9780802073631
  10. ^ Scher, Steve (4 בפברואר 2009), "Easy Riders: Motorcycle Culture in Seattle", Weekday, KUOW Puget Sound Public Radio; University of Washington, אורכב מ-המקור ב-27 בספטמבר 2016, נבדק ב-30 במאי 2013 {{citation}}: (עזרה)