לדלג לתוכן

מחאות ג'ורג' פלויד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
מחאות ג'ורג' פלויד
תאריכי המאבק 26 במאי 2020 – סתיו 2020[1]
מקום ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
עילה רצח ג'ורג' פלויד
הצדדים במאבק
כוחות משטרה בארצות הברית, המשמר הלאומי של ארצות הברית חיי שחורים חשובים, מפגינים
נפגעים
פצועים: לפחות 750[2], מתוכם 12 שוטרים נורו על ידי מפגינים[3].

הרוגים: 3 שוטרים[3]

מתים: 25+[4]

פצועים: לפחות עשרות
מעצרים: 11,000+[5]

לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מחאות ג'ורג' פלויד[6][7] הן סדרה מתמשכת של הפגנות, הפרות סדר, מהומות[8] ומעשי ביזה שהחלו כמחאה מקומית נגד אלימות משטרתית המופנית כלפי אזרחים במטרופולין מיניאפוליס-סיינט פול של אזור מינסוטה, התפשטו במדינות ארצות הברית ומשם - ברחבי העולם. ההפגנות החלו במיניאפוליס ב-26 במאי 2020, לאחר פרסום סרטון המתעד את רצח ג'ורג' פלויד[9]. חלק מההפגנות היו אלימות ונגרם בהן נזק רב לרכוש ולגוף. בעקבותיהן נהרגו מספר אנשים על ידי מפגינים, בהם גם שחורים. במהלך המחאות נורו 12 שוטרים על ידי מפגינים ושלושה מהם מתו, ביניהם קפטן משטרת סנט לואיס בדימוס דייוויד דורן[3].

החל מ-1 ביוני התקיימו הפגנות בלמעלה מ-200 ערים בארצות הברית ומדינות אחרות בדרישה לצדק עבור פלויד, כמו גם התבטאות נגד בריונות מצד המשטרה. לפחות 12 ערים מרכזיות הכריזו על עוצר בערב שבת, 30 במאי[10], והחל מ-2 ביוני, מושלים ב-23 מדינות ארצות הברית ובוושינגטון די. סי., קראו למשמר הלאומי, עם למעלה מ-17,000 חיילים לפעול.

היסטוריה של אלימות משטרתית בארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקרים תכופים של אלימות משטרתית ושימוש יתר בכוח על ידי גורמי אכיפת החוק בארצות הברית הובילו זה מכבר תנועות למען זכויות אזרח ופעילים אחרים למחות על חוסר האחריות המשטרתית באירועים בהם נעשה שימוש בכוח מופרז. מהומות ווטס (אנ') בשנת 1965 היו תגובה לאלימות של המשטרה. עימותים עם המשטרה במהלך המהומות הביאו למותם של 34 אנשים, רובם אפרו-אמריקאים. מהומות לוס אנג'לס בשנת 1992 היו תגובה לזיכוי שוטרי המשטרה האחראים לכוח מופרז שהופעל על רודני קינג. בעשור האחרון נכללו עם אלה הירי ב-2014 של מייקל בראון בפרגוסון, מיזורי[11]; הרשלנות שהובילה למותו של פרדי גריי בבולטימור בשנת 2015, הירי ב-2016 על פילנדו קסטיליה[12] והירי ב-2017 על ג'סטין דיימונד, שניהם במינסוטה[13]; ומותו של אריק גרנר בשנת 2014 בעיר ניו יורק, שבדומה לג'ורג' פלויד אמר: "אני לא יכול לנשום"[14]. במרץ 2020, הירי בקנטקי בברונה טיילור בדירתה על ידי המשטרה סוקר רבות בתקשורת.

מגפת הקורונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – התפרצות נגיף הקורונה בארצות הברית

לצעדים שננקטו כנגד מגפת הקורונה, כולל סגירת עסקים שאינם חיוניים והטלת הנחיות על סגר ביתי, היו השפעה כלכלית וחברתית משמעותית על אמריקאים רבים, לאחר שמיליונים איבדו את מקום עבודתם והיו לפגיעים יותר מבחינה כלכלית. קית' אליסון, היועץ המשפטי לממשלת מינסוטה, אמר שהוא סבור שאנשים "מסתגרים כבר חודשיים, ולכן הם נמצאים בחלל אחר ובמקום אחר. הם חסרי מנוחה. חלקם נהיו מובטלים, לחלקם אין כסף לשלם שכר דירה, והם כועסים, הם מתוסכלים."

באפריל 2020 נערכו הפגנות נגד הסגר בכמה מדינות בארצות הברית, כולל במינסוטה, שקראו למושלים להקל על כמה מגבלות ולהתחיל "לפתוח את המדינה מחדש."[15]

רצח ג'ורג' פלויד

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – רצח ג'ורג' פלויד

ב-25 במאי 2020 שוטרי משטרת מיניאפוליס הגיעו לשדרת שיקגו שבשכונת פאודרהורן שבמיניאפוליס, בעקבות תלונה של מעדנייה מקומית כי אדם ניסה לשלם בשטר של 20 דולר שאותו זיהה בעל המעדנייה כמזויף. לדברי המשטרה, החשוד - ג'ורג' פלויד, נמצא במכונית סמוכה ונראה היה שהוא תחת השפעת סמים. לפי סרטונים שצילמו עוברי אורח, פלויד היה אזוק והוטח מטה כשפניו על הכביש, ודרק שובין, אחד מן השוטרים, כרע מעליו ומנע ממנו לזוז באמצעות הנחת ברך על צווארו. הוא נשאר כך במשך כתשע דקות, כאשר מתוך פרק זמן זה, במהלך 3 הדקות האחרונות, פלויד כבר היה מחוסר הכרה (כך על פי התלונה הפלילית שהוגשה נגד שובין באשמת רצח מדרגה שנייה ושלישית והריגה מדרגה שנייה[16][17], שבה הורשע בכל הסעיפים באפריל 2021). פלויד נלקח למרכז הרפואי במחוז הנפין, שם נקבע מותו מחנק[18].

חלקים מן המעצר תועדו על ידי עוברי אורח, והסרטונים הפכו לוויראליים.

פריסת מוקדי המחאה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
Map of US showing National Guard deployments at of June 4
מדינות שהפעילו את המשמר הלאומי בתגובה להפגנות החל מ-4 ביוני 2020

ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בארצות הברית התקיימו הפגנות רבות ברחבי המדינה, כאשר מפגינים קוראים לצדק עבור פלויד ויוצאים כנגד אלימות משטרתית. הפגנות גדולות התקיימו באטלנטה, בוסטון, שארלוט, דנוור, לוס אנג'לס, ניו יורק, מיאמי, פילדלפיה, פיניקס, פיטסבורג, ריצ'מונד, סולט לייק סיטי, סיאטל ווושינגטון די. סי.. עיקר ההפגנות הללו היו שלוות, אך רבות מהן הפכו לאלימות ככל שהאלימות במהומות במיניאפוליס-סיינט פול גברה והתגובה של המשטרה הסלימה.

הנשיא טראמפ מבקר בכנסיית סנט ג'ון

בדומה לערים אחרות, המחאה על מותו של ג'ורג' פלויד בוושינגטון נעה בין הפגנות המוניות שקטות ומחוות הזדהות של שוטרים לבין גילויי אלימות מצד מתפרעים, שחלקם הציתו שריפות ובזזו חנויות. ראש העיר קראה למפגינים לגלות אחריות ולמשטרה לכבד את זכות המחאה.

ההפגנות בוושינגטון החלו ב-29 במאי. בעקבות הגעת המפגינים סמוך לבית הלבן, הוחלט לשלוח את הנשיא דונלד טראמפ לבונקר מאובטח בשטחו[19]. הוטל עוצר לילי בעיר. יום אחרי שמרתף בכנסיית סנט ג'ון הוצת, פונו מפגינים על מנת שהנשיא דונלד טראמפ יוכל לבקר בכנסייה ולהצטלם עם ביבליה בידו. הפינוי בוצע באמצעות רימוני הלם, רימוני עשן ופרשים וספג ביקורת קשה מפוליטיקאים דמוקרטים ומהתקשורת בארצות הברית, בטענה שהפעולה הפרה את חופש ההפגנה מאחר שנעשתה לפני שעת העוצר. למחרת, המפגינים המשיכו למחות[20].

ב-3 ביוני, בצל המחאה, הודיע הפנטגון כי העביר 1,600 חיילים לאזור. בפנטגון אמרו כי החיילים שהועברו לבסיסים באזור הבירה נמצאים ב"כוננות מוגברת", אך לא נפרסו בעיר וושינגטון עצמה[20]. אחרי יומיים, ראש העיר שינתה שם של רחוב שמול הבית הלבן לכיכר "חיי שחורים חשובים". מפגינים כתבו את הסיסמה על האספלט באותיות צהובות גדולות[21][22]. ב-7 ביוני, הורה הנשיא לכוחות המשמר הלאומי שהוצבו בבירה לצאת מהעיר[23].

תהלוכה במנהטן

ב-20 ביוני, הפילו ושרפו מפגינים את הפסל של הגנרל אלברט פייק, שהיה הפסל היחיד של קצין בצבא הקונפדרציה שהוצב בעיר. הנשיא טראמפ ביקר בטוויטר את עבודת משטרת העיר, שלדבריו עמדה מנגד ולא מנעה את הפלת הפסל[24]. אחרי ניסיון להפלת פסלו של הנשיא אנדרו ג'קסון, הודיע הנשיא טראמפ כי חתם על צו מנהלי שיגן על מונומנטים בארצות הברית.

מדינת וושינגטון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשכונת קפיטול היל שבסיאטל הכריזו מפגינים בתגובה למותו של ג'ורג' פלויד על הקמת האזור האוטונומי של קפיטול היל כאזור בעל שליטה אוטונומית ללא פעילות משטרתית (מחאת כיבוש (אנ')). ב-12 ביוני התקיים משא ומתן בין מפגיני תנועת חיי שחורים חשובים לרשויות על עזיבת המקום. לאחר שרבים מהמפגינים עזבו את האזור, השתלטו שוטרים ועובדי עירייה ב-1 ביולי על האזור ופינו ממנו את המפגינים הנותרים[25].

כ-100 מפגינים התכנסו בכיכר יוניון ב-28 במאי; נעצרו 72 מפגינים, חמישה מהם הואשמו בתקיפת שוטרים, וכמה שוטרים נפצעו קל. מפגינים צעדו לעבר בניין העירייה וחסמו את התנועה במנהטן תחתית. במנהטן, אחד המפגינים הכה קצין בפניו ואילו אחר השליך פח אשפה לעבר קצין והכה אותו בראשו. המפגינים השליכו בקבוקים לעבר שוטרים. למחרת, ב-29 במאי, התחדשו הפגנות שלום סביב כיכר פולי במנהטן, אולם בהמשך אירעו התנגשויות בין מפגינים למשטרה במרכז ברקליס בברוקלין והרסו שני רכבי משטרה בשכונת פורט גרין.

מחוץ לארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחוץ לארצות הברית התקיימו גם הפגנות מוקדמות נגד מותו של ג'ורג' פלויד, אנטי-גזענות שחורה ובריונות משטרתית, בעיקר בברלין, קופנהגן, לונדון, פריז, פרת', טורונטו וונקובר. בהמשך, ההפגנות התרחבו למקומות נוספים כמו סיאול, סידני, מלבורן, מינכן ועוד[26]. ב-7 ביוני הפילו מפגינים בבריסטול, שבבריטניה, את פסלו של סוחר העבדים אדוורד קולסטון, והשליכו אותו לנהר[27]. באנטוורפן שבבלגיה, הושחת פסלו של לאופולד השני.[28] בעקבות ההפגנות הוקמה ועדת חקירה לבחינת ההיסטוריה הקולוניאלית של בלגיה.[29] ועדה דומה הוקמה בהולנד ובעקבות המלצותיה הולנד התנצלה על חלקה ההיסטורי בעבדות ובסחר העבדים, ועל ההשלכות. היא הקימה גם קרן חינוך בנושא.[30]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחאות ג'ורג' פלויד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Joseph P. Williams, ,A Year After George Floyd’s Killing, White Allyship Fades US News, 25 May 2021
  2. ^ Attorney General William Barr on "Face the Nation,",CBS News, 7 יוני 2020.
  3. ^ 1 2 3 Mary Margaret Olohan, 12 Police Officers Have Been Shot During the George Floyd Protests—Here Are Their Names, Yahoo!, 12 June 2020
  4. ^ At least 13 killed in protests, ABC News, ‏3 ביוני 2020
  5. ^ מייקל סיינאטו, ‘They set us up’: US police arrested over 10,000 protesters, many non-violent, הגרדיאן, ‏8 ביוני 2020
  6. ^ Pengelly, Martin, George Floyd protests: Trump threatens protesters with 'vicious dogs' and 'ominous weapons' – live, The Guardian, ‏20 במאי 2020
  7. ^ Mettler, Katie; Kornfield, Meryl; Kim, Seung Min; Itkowitz, Colby; Knowles, Hannah; Horton, Alex; Hernández, Arelis R.; du Lac, J. Freedom; Fritz, Angels, America braces for another night of chaos after police, protesters clash in dozens of cities, The Washington Post, ‏31 במאי 2020
  8. ^ Betz, Bradford, George Floyd unrest: Riots, fires, violence escalate in several major cities, Fox News, ‏31 במאי 2020
  9. ^ Rumpf, Sarah, Derek Chauvin Had Knee on George Floyd's Neck for Almost 3 Minutes AFTER Floyd Was Unresponsive: Officials, Mediaite, ‏29 במאי 2020
  10. ^ Curfews go into effect in cities around the country, NBC News, ‏31 במאי 2020
  11. ^ סוכנויות הידיעות‏, הצעיר השחור מסנט לואיס נורה 6 פעמים לפחות, באתר וואלה, 18 באוגוסט 2014
  12. ^ רויטרס, ‏ארה"ב שוב סוערת: גבר שחור נורה על ידי שוטר במינסוטה, באתר מעריב אונליין, 7 ביולי 2016
  13. ^ ארצות הברית: שוטר הורשע ברצח של אישה אוסטרלית שהזעיקה את המשטרה, באתר וואלה, 1 במאי 2019
  14. ^ סוכנויות הידיעות, "אני לא נושם": נסגר התיק נגד שוטר שחנק שחור, באתר ynet, 17 ביולי 2019
  15. ^ רויטרס‏, בגיבוי טראמפ: הפגנות ברחבי ארצות הברית נגד סגר הקורונה, באתר וואלה, 20 באפריל 2020
  16. ^ Hennepin County Attorney criminal complaint against Derek Michael Chauvin, State of Minnesota 4th Judicial District, Court File No. 27-CR-20-12646 (באנגלית)
  17. ^ הולי סילברמן, Floyd was "non-responsive" for nearly 3 minutes before officer took knee off his neck, complaint says, באתר CNN‏, 29 במאי 2020 (באנגלית)
  18. ^ סיבת מותו של פלויד, מתוך סיקור המשפט ב-BBC (באנגלית)
  19. ^ אתר למנויים בלבד אמיר תיבון, בין השוטרים למפגינים, רחובותיה של בירת ארה"ב הפכו לזירת קרב, באתר הארץ, 2 ביוני 2020
  20. ^ 1 2 ynet, הפגנות ענק בארה"ב למרות העוצר, עוד כוחות בוושינגטון, באתר כלכליסט, 3 ביוני 2020
  21. ^ Borger, Julian (2020-06-05). "Washington DC mayor calls on Trump to pull troops and federal forces out of city". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2020-06-05.
  22. ^ Fenit Nirappil, closeFenit NirappilReporter covering D. C. government, politicsEmailEmailBioBioFollowFollowJulie Zauzmer, closeJulie ZauzmerReporter covering religion, faith, ‘Black Lives Matter’: In giant yellow letters, D.C. mayor sends message to Trump, Washington Post (באנגלית)
  23. ^ יואב זהבי, מחאות ג'ורג' פלויד: טראמפ הסיג כוחות מוושינגטון, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 7 ביוני 2020
  24. ^ AP, ‏Protesters topple Confederate general statue in Washington DC and set it on fire, Guardian, June 20, 2020
  25. ^ Seattle Police disperse protesters from occupied CHOP area after emergency order, CNN, Eric Levenson and Hira Humayun, July 1, 2020 (באנגלית)
  26. ^ עשרות אלפים מחו על הרג ג'ורג' פלויד בוושינגטון: "להיות שחור זה לא פשע", באתר וואלה, 7 ביוני 2020
  27. ^ סוכנויות הידיעות, רבבות מחו בבריטניה, פסל של סוחר עבדים הושלך לנהר, באתר ynet, 7 ביוני 2020
  28. ^ קולומבוס ומלך בלגיה: מפילים פסלים מ"עידן שחלף", באתר ynet, 10 ביוני 2020
  29. ^ Belgian king’s Congo challenge: Don’t do anything to cause trouble, POLITICO, ‏2022-06-07 (באנגלית אמריקאית)
  30. ^ הולנד מתנצלת על תקופת העבדות: "פשע נגד האנושות", באתר ynet, 19 בדצמבר 2022