מחזור חיי מוצר
בתעשייה, ניהול מחזור חיי המוצר (PLM) הוא תהליך של ניהול כל מחזור החיים של מוצר, מתחילתו דרך פיתוח המוצר, תכנון המוצר וייצורו, כמו גם תמיכה וביטול או גריטה של מוצרים מיוצרים. [1] [2]
PLM משלבת אנשים, נתונים, תהליכים ומערכות עסקיות ומספקת עמוד שדרה של מידע על המוצר לחברות ולארגונים המורחבים שלהן. [3]
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ההשראה לתהליך העסקי המתפתח הידוע בשם PLM הגיעה מ- אמריקן מוטורס.[4][5] יצרנית הרכב האמריקאית חיפשה דרך בה תוכל להאיץ את תהליך הפיתוח של מוצריה על מנת להתחרות טוב יותר מול החברות הגדולות. בשנת 1985בהיעדר התקציבים האדירים של ג'נרל מוטורס, פורד ומתחרות אחרות, אמריקן מוטורס שמה דגש במחקר ופיתוח על חיזוק מחזור חיי המוצר של מוצריה העיקריים (במיוחד ג'יפים).[6][7]
לאחר שהציגה החברה את הג'יפ צ'ירוקי הקומפקטי שלה (XJ), החלה אמריקן מוטורס בפיתוח דגם חדש, שיצא מאוחר יותר בשם ג'יפ גרנד צ'ירוקי. החלק הראשון בחיפוש אחר פיתוח מוצר מהיר יותר היה מערכת תוכנה לתכנון בעזרת מחשב שהפכה את מהנדסי החברה ליותר פרודוקטיביים.
החלק השני במאמץ זה היה מערכת תקשורת חדשה שאפשרה לפתור קונפליקטים מהר יותר, כמו גם הפחתת שינויים הנדסיים יקרים מכיוון שכל השרטוטים והמסמכים היו במסד נתונים מרכזי. ניהול נתוני המוצר היה כל כך יעיל, שלאחר שהחברה נרכשה על ידי קרייזלר, המערכת הורחבה ברחבי הארגון וחיברה את כל מי שעוסק בתכנון ובניית מוצרים. בזכות היותה של קרייזלר "מאמצת מוקדמת" של טכנולוגיית ניהול המוצר, הצליחה קרייזלר להפוך ליצרנית העלות הנמוכה ביותר של תעשיית הרכב, ורשמה עלויות פיתוח שהיו מחצית מהממוצע בתעשייה באמצע שנות ה-90.
מערכות ניהול מחזור חיי המוצר
[עריכת קוד מקור | עריכה]מערכות ניהול מחזור חיי מוצר מסייעות לארגונים להתמודד עם המורכבות הגוברת והאתגרים ההנדסיים של פיתוח מוצרים חדשים עבור השווקים התחרותיים העולמיים. [8]
יש להבחין בין ניהול מחזור החיים של המוצר (PLM) לבין ניהול מחזור החיים של שיווק המוצר (PLCM). PLM הוא תחום העוסק בהיבט ההנדסי של מוצר, מניהול תיאורים ואפיונים של מוצר דרך הפיתוח וההטמעה שלו. ואילו, PLCM מתייחס לניהול מסחרי של חיי מוצר בשוק העסקי ביחס לעלויות ולאמצעי מכירה.
ניהול מחזור חיי המוצר יכול להיחשב כאחד מארבעת אבני היסוד של מבנה טכנולוגיית המידע של תאגיד יצרני.[9] חברות צריכות לנהל תקשורת ומידע עם הלקוחות שלהן (CRM - ניהול קשרי לקוחות ), הספקים והאספקה שלהן (SCM - ניהול שרשרת אספקה ), המשאבים שלהן בתוך הארגון (ERP- תכנון משאבים ארגוניים ) ותכנון ופיתוח המוצר שלהם ( PLM).
צורה אחת של ניהול מחזור חיי המוצר נקראת "ניהול מחזור חיי מוצר ממוקדת אנשים". בעוד שכלי PLM מסורתיים נפרסו רק בשחרור המוצר או במהלך שלב השחרור, "ניהול מחזור חיי מוצר ממוקדת אנשים" מכוון לשלב התכנון.
יתרונות
[עריכת קוד מקור | עריכה]היתרונות המתועדים של ניהול מחזור החיים של המוצר כוללים: [10] [11]
- זמן יציאה לשוק (אנ') מופחת
- הגדלת המכירות
- שיפור איכות ואמינות המוצר
- עלויות ייצור אב טיפוס מופחתות
- בקשה מדויקת יותר ובזמן להכנת הצעת מחיר
- יכולת לזהות במהירות הזדמנויות מכירה פוטנציאליות
- חיסכון במשאבים באמצעות שימוש חוזר בנתונים מקוריים
- מסגרת לאופטימיזציה של מוצר
- הפחתת פסולת מוצרים מיותרת
- חיסכון באמצעות שילוב מלא של תהליכי עבודה הנדסיים
- יכולת לספק ליצרני חוזים גישה לרשומה מרוכזת של מוצרים
- ניהול תנודות עונתיות
- חיזוי משופר להפחתת עלויות החומר
- ממקסם את שיתוף הפעולה בשרשרת האספקה
סקירה כללית של ניהול מחזור החיים של המוצר
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתוך PLM ישנם חמישה תחומים עיקריים;
- הנדסת מערכות (SE) מתמקדת בעמידה בכל הדרישות, בעיקר במתן מענה לצורכי הלקוח, ובתיאום תהליך תכנון המערכות על ידי שיתוף כל הדיסציפלינות הרלוונטיות. היבט חשוב לניהול מחזור חיים הוא תת-קבוצה בהנדסת מערכות הנקראת הנדסת מהימנות (אנ').
- מוצר ופורטפוליו (PPM) מתמקד בניהול הקצאת משאבים, מעקב אחר התקדמות, תוכנית לפרויקטי פיתוח מוצרים חדשים הנמצאים בתהליך (או בסטטוס החזקה). ניהול תיקים הוא כלי המסייע להנהלה במעקב אחר ההתקדמות במוצרים חדשים ובקבלת החלטות חילופין בעת הקצאת משאבים מועטים.
- עיצוב מוצר (CAx) הוא תהליך יצירת מוצר חדש שיימכר על ידי עסק ללקוחותיו.
- ניהול תהליכי ייצור (MPM) הוא אוסף של טכנולוגיות ושיטות המשמשות להגדרת אופן ייצור המוצרים.
- ניהול נתוני מוצר (PDM) מתמקד בלכידת ותחזוקת מידע על מוצרים או שירותים דרך הפיתוח והחיים השימושיים שלהם. ניהול שינויים הוא חלק חשוב ב-PDM/PLM.
הערה: בעוד שתוכנת יישומים אינה נדרשת עבור תהליכי PLM, המורכבות העסקית וקצב השינוי מחייבים ארגונים לבצע כמה שיותר מהר.
מבוא לתהליך הפיתוח
[עריכת קוד מקור | עריכה]הליבה של "ניהול מחזור חיים של מוצר" (PLM) היא יצירה וניהול מרכזי של כל נתוני המוצר והטכנולוגיה המשמשת לגישה למידע ולידע אלה. ניהול מחזור חיים של מוצר כדיסציפלינה נוצרה מכלים כמו CAD, CAM ו- PDM, אך ניתן לראות בה שילוב של כלים אלו עם שיטות, אנשים ותהליכים בכל שלבי חיי המוצר.[12] לא מדובר רק בטכנולוגיית תוכנה אלא גם באסטרטגיה עסקית.
השלבים של ניהול מחזור חיי המוצר מוצגים בזרימת עבודה הנדסית רציפה מסורתית. הסדר המדויק של האירוע והמשימות ישתנה בהתאם למוצר ולתעשייה המדוברת אך התהליכים העיקריים הם: [13]
- ליזום
- כתיבת מִפרָט
- עיצוב קונספטואלי
- לעצב
- עיצוב מפורט
- אימות וניתוח (סימולציה)
- עיצוב כלי עבודה
- לִהַבִין
- תכנן ייצור
- יִצוּר
- לבנות/להרכיב
- בדיקה ( בקרת איכות )
- שֵׁרוּת
- למכור ולמסור
- להשתמש
- לשמור ולתמוך
- להיפטר
אירועי המפתח העיקריים הם:
- הזמנה
- רעיון
- יציאה לדרך
- עיצוב
- השקה
המציאות מורכבת יותר וניהול מחזור חיי מוצר יכול להשתנות מחברה לחברה. אנשים ומחלקות לא יכולים לבצע את המשימות שלהם במנותק ופעילות אחת לא יכולה פשוט לסיים, והפעילות הבאה מתחילה. עיצוב הוא תהליך איטרטיבי, לעיתים קרובות יש לשנות עיצובים עקב אילוצי ייצור או דרישות סותרות. האם הזמנת לקוח מתאימה לציר הזמן תלויה בסוג התעשייה והאם המוצרים נבנים, למשל, לפי הזמנה, מהונדסים לפי הזמנה או מורכבים לפי הזמנה.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Bergsjö, Dag (2009). Product Lifecycle Management – Architectural and Organisational Perspectives (PDF). Chalmers University of Technology. ISBN 978-91-7385-257-9.
- Grieves, Michael (2005). Product Lifecycle Management: Driving the Next Generation of Lean Thinking. McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-145230-4.
- Saaksvuori, Antti (2008). Product Lifecycle Management. Springer. ISBN 978-3-540-78173-8.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מרעיון למוצר על מחזור חיי מוצר חדש.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Kurkin, Ondřej; Januška, Marlin (2010). "Product Life Cycle in Digital factory". Knowledge Management and Innovation: A Business Competitive Edge Perspective. Cairo: International Business Information Management Association (IBIMA): 1881–1886. ISBN 9780982148945.
- ^ "About PLM". CIMdata. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "What is PLM?". PLM Technology Guide. אורכב מ-המקור ב-18 ביוני 2013. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cunha, Luciano (20 ביולי 2010). "Manufacturing Pioneers Reduce Costs By Integrating PLM & ERP". onwindows.com. אורכב מ-המקור ב-11 בפברואר 2017. נבדק ב-7 בפברואר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Wong, Kenneth (29 ביולי 2009). "What PLM Can Learn from Social Media". אורכב מ-המקור ב-13 במאי 2016. נבדק ב-7 בפברואר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Pearce, John A.; Robinson, Richard B. (1991). Formulation, implementation, and control of competitive strategy (4 ed.). Irwin. p. 315. ISBN 978-0-256-08324-8. נבדק ב-7 בפברואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Hill, Jr., Sidney (במאי 2003). "How To Be A Trendsetter: Dassault and IBM PLM Customers Swap Tales From The PLM Front". COE newsnet. אורכב מ-המקור ב-13 בפברואר 2009. נבדק ב-7 בפברואר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Karniel, Arie; Reich, Yoram (2011). Managing the Dynamic of New Product Development Processes. A new Product Lifecycle Management Paradigm. Springer. p. 13. ISBN 978-0-85729-569-9. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Evans, Mike (באפריל 2001). "The PLM Debate" (PDF). Cambashi. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2012-04-23. נבדק ב-4 ביולי 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Day, Martyn (15 באפריל 2002). "What is PLM". Cad Digest. אורכב מ-המקור ב-22 באוקטובר 2015. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Hill, Sidney (בספטמבר 2006). "A winning strategy" (PDF). Manufacturing Business Technology. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Teresko, John (21 בדצמבר 2004). "The PLM Revolution". IndustryWeek. נבדק ב-26 בספטמבר 2012.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Gould, Lawrence (12 בינואר 2005). "Additional ABCs About PLM". Automotive Design and Production. אורכב מ-המקור ב-7 ביוני 2010. נבדק ב-25 בפברואר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה)