מרים ברוך חלפי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הרחבה קלה
אין תקציר עריכה
שורה 40: שורה 40:
[[קטגוריה:פסלים ישראלים]]
[[קטגוריה:פסלים ישראלים]]
[[קטגוריה:משפחת חלפי|מרים]]
[[קטגוריה:משפחת חלפי|מרים]]
[[קטגוריה:אנשי חינוך ישראלים]]

גרסה מ־08:55, 29 באפריל 2015

מרים ברוך חלפי
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

מרים ברוך חלפי (? - 17 באוקטובר 2002), הייתה משוררת ופסלת.

ביוגרפיה

מרים חלפי (לבית שטרנבאום) נולדה בסוקולוב (פולין); אביה, ברוך, היה סוחר; אמה, רחל לבית זלצברג. הבית היה מסורתי וציוני. אביה היה איש משכיל ולימד אותה בילדותה עברית. ב-1925 עלתה לארץ עם אביה (אמה נפטרה בפולין) ושלושה אחים ואחות אחת, וחיו בתל אביב. בארץ למדה בבית-ספר תיכון של ערב, גימנסיה הומניסטית, וכן למדה בסמינר לגננות. בילדותה ובנעוריה עבדה בעבודות שונות כדי לעזור למשפחתה ולאחיה.

לאחר לימודיה, עבדה כמורה וגננת לחינוך מיוחד. ב-1937 נישאה לשמשון חלפי. ב-1952 נשלח הזוג למקסיקו להוראה בגימנסיה "תרבות", שם ייסדה את הגן העברי. שם סיימה בהצטיינות לימודי פיסול ב"אקדמיה דל-ארטה" במקסיקו-סיטי. כשחזרה ארצה המשיכה בלימודי הפיסול אצל רודי להמן ודב פייגין. נפטרה בתל אביב בשנת 2002 והותירה בת, המשוררת רחל חלפי.

יצירתה

עבודותיה הוצגו, בין השאר, בתערוכת "שמונים שנות פיסול בארץ" במוזיאון ישראל. את שיריה הראשונים פרסמה בשם העט "מרים ברוך". איש, לבד ממשפחתה הקרובה, לא ידע את זהותה. היא לא רצתה שפרסומה כפסלת ישמש מנוף לשירתה, או יתערבב בצליל ה"נקי" שאליו שאפו שיריה.


יצירתה הפלסטית, בדומה לשירתה, מתייחדת בריכוז ובצמצום. וכך כתב הצייר אוזיאש הופשטטר:

בפסליה פורצת נזירות מעודנת לממדים של עוצמה... עבודותיה ממריאות לפסגות רליגיוזיות. שפת האמנות שלה... נוגעת בכל אלה שלבם אל הנסתר הנצחי...

"ציור ופיסול" 1978


ספר ביכוריה, "‏בַּ‏‏תָּ‏‏וֶ‏ךְ" (1992), עורר הדים נרגשים בקהילה הספרותית.

לוחית זיכרון למרים ושמשון חלפי על ביתם ברח' מאנה 23 בתל אביב
פסל של מרים חלפי בגן דובנוב בתל אביב

המשורר ישראל הר כתב על ספרה זה: "שיריה נדירים ונוצצים בייחודם", וכן כתב גם דוד וינפלד: "שיריה עמוקים ומרוכזים להפליא", וחיים פסח כתב: "היא מצליחה לכנס עולם רוחני, מעודן, עשיר ומהדהד במסגרת מוקפדת של שיר מדויק, היודע היטב את סוד הצמצום".

בספרה השני, "‏כִּ‏מָּ‏‏הוֹ‏ן", (הקיבוץ המאוחד, 1999) חשפה מרים ברוך את זהותה והופיעה בשמה המלא. "‏כִּ‏מָּ‏‏הוֹ‏ן", לֻוָּ‏‏ה בביקורות נלהבות.

ב - 2013 הונחה לוחית זיכרון על ביתם של מרים ושמשון חלפי בתל אביב.

השירה הזאת היא שירת חיים. היא דומה לעקבות שמותיר בחול מי שעובר כאן ואנו מתבוננים במידותיו בהשתאות

קישורים חיצוניים