כך – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
תגיות: שוחזרה עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 14: שורה 14:
| צבעים רשמיים = צהוב, שחור
| צבעים רשמיים = צהוב, שחור
}}
}}
'''כך''' הייתה [[תנועה חברתית|תנועה]] ו[[מפלגה]] [[ימין רדיקלי בישראל|ימנית רדיקלית]] [[ישראל]]ית, שהוקמה על ידי הרב [[מאיר כהנא]]. עמדתה המוצהרת הייתה ש[[ארץ ישראל]] שייכת רק ל[[יהודים]] באשר הם, ומי שאינם יהודים יכולים לחיות בה בכפוף לתנאי היהודים. ל[[ערביי ארץ ישראל]] היא הציעה [[תושב]]ות ארעית ובכפיפות לשיקולים ביטחוניים, או לחלופין, [[טרנספר]] ופיצוי על רכושם שייקח בחשבון [[פליטים יהודים ממדינות ערב|גזל רכוש יהודי בידי ארצות ערב]]. המפלגה נבחרה ל[[הכנסת ה-11|כנסת ה-11]] בשנת [[1984]], אך ב-[[1988]] נפסלה מלהתמודד ב[[הבחירות לכנסת השתים עשרה|בחירות]], לאחר שהוכנסו תיקונים ל[[חוק יסוד: הכנסת]] ו[[חוק הבחירות לכנסת]] המונעים מרשימות המסיתות ל[[גזענות]] להתמודד. ב-[[1994]] הוכרזה התנועה על ידי [[ממשלת ישראל]] כ[[ארגון טרור]], והיא כלולה גם ברשימת ארגוני הטרור של [[ארצות הברית]], [[האיחוד האירופי]] ו[[קנדה]].
'''כך''' הייתה [[תנועה חברתית|תנועה]] ו[[מפלגה]] [[ימין רדיקלי בישראל|ימנית רדיקלית]] [[ישראל]]ית, שהוקמה על ידי הרב [[מאיר כהנא]]. עמדתה המוצהרת הייתה ש[[ארץ ישראל]] שייכת רק ל[[יהודים]] באשר הם, ומי שאינם יהודים יכולים לחיות בה בכפוף לתנאי היהודים. ל[[ערביי ארץ ישראל]] היא הציעה [[תושב]]ות ארעית ובכפיפות לשיקולים ביטחוניים, או לחלופין, [[טרנספר]] ופיצוי על רכושם שייקח בחשבון [[פליטים יהודים ממדינות ערב|גזל רכוש יהודי בידי ארצות ערב]]. המפלגה נבחרה ל[[הכנסת ה-11|כנסת ה-11]] בשנת [[1984]], אך ב-[[1988]] נפסלה מלהתמודד ב[[הבחירות לכנסת השתים עשרה|בחירות]], לאחר שהוכנסו תיקונים ל[[חוק יסוד: הכנסת]] ו[[חוק הבחירות לכנסת]] המונעים מרשימות המסיתות ל[[גזענות]] להתמודד. ב-[[1994]] הוכרזה התנועה על ידי [[ממשלת רבין השמאלנית]] כ[[ארגון טרור]], והיא כלולה גם ברשימת ארגוני הטרור של [[ארצות הברית]], [[האיחוד האירופי]] ו[[קנדה]].


== היסטוריה ==
== היסטוריה ==

גרסה מ־16:14, 17 באפריל 2022

כך
סמליל התנועה
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסד מאיר כהנא עריכת הנתון בוויקינתונים
מנהיגים מאיר כהנא
ברוך מרזל
תקופת הפעילות 1971 – 13 במרץ 1994 (כ־23 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
אפיון ימין רדיקלי יהודי
אידאולוגיות טרנספר, מדינת הלכה, כלכלה חופשית
כנסות הכנסת האחת עשרה
אותיות כך
שיא כוחה מנדט אחד
שפל כוחה לא עברה את אחוז החסימה
סיעות שהתפצלו כהנא חי
מטה ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום במפה הפוליטית ימין רדיקלי עריכת הנתון בוויקינתונים
צבעים רשמיים צהוב, שחור
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

כך הייתה תנועה ומפלגה ימנית רדיקלית ישראלית, שהוקמה על ידי הרב מאיר כהנא. עמדתה המוצהרת הייתה שארץ ישראל שייכת רק ליהודים באשר הם, ומי שאינם יהודים יכולים לחיות בה בכפוף לתנאי היהודים. לערביי ארץ ישראל היא הציעה תושבות ארעית ובכפיפות לשיקולים ביטחוניים, או לחלופין, טרנספר ופיצוי על רכושם שייקח בחשבון גזל רכוש יהודי בידי ארצות ערב. המפלגה נבחרה לכנסת ה-11 בשנת 1984, אך ב-1988 נפסלה מלהתמודד בבחירות, לאחר שהוכנסו תיקונים לחוק יסוד: הכנסת וחוק הבחירות לכנסת המונעים מרשימות המסיתות לגזענות להתמודד. ב-1994 הוכרזה התנועה על ידי ממשלת רבין השמאלנית כארגון טרור, והיא כלולה גם ברשימת ארגוני הטרור של ארצות הברית, האיחוד האירופי וקנדה.

היסטוריה

תנועת כך הוקמה על ידי הרב מאיר כהנא בשנת 1971 זמן קצר לאחר עלייתו לישראל. סיסמתה, "רק כך", וסמלה של התנועה, ארץ ישראל משני עברי הירדן עם אגרוף מונף ורובה, נלקחו במדויק מתנועת האצ"ל. מאוחר יותר שונה הסמל לאגרוף על רקע מגן דוד בעקבות דרישה של ותיקי אצ"ל.

התנועה נהגה לקיים עצרות וכינוסים בכל רחבי ישראל ללא קשר למועד הבחירות וצברה באיטיות אוהדים ותומכים. בבחירות לכנסת השמינית, התשיעית, והעשירית לא עברה את אחוז החסימה. לפני הבחירות לכנסת ה-11 החליטה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת לפסול את רשימת כך ולאסור עליה את ההתמודדות בבחירות. המפלגה עתרה לבג"ץ, וזה קבע כי אין עילה חוקית לפסול את הרשימה ולפיכך "כך" רשאית להתמודד בבחירות. בבחירות לכנסת האחת עשרה בשנת 1984 זכתה הרשימה במנדט אחד, וכהנא היה לחבר הכנסת.

בסקר שנעשה לאחר הבחירות לכנסת, התברר ש"כך" זוכה לפופולריות רבה בקרב בני נוער ובני עדות המזרח[1], ובסקרים בעיתונות היא קיבלה בין 3–11 מנדטים[2]. ובליכוד הובע חשש מבריחת קולות מהם אל כך[3]. בעקבות זכייתה במנדט בבחירות לכנסת ה-11, שונה חוק יסוד: הכנסת בשנת 1985, כך שמפלגות בעלות מצע גזעני לא יוכלו להתמודד בבחירות (ראו פירוט בערך: מדינה יהודית ודמוקרטית). ב-5 באוקטובר 1988 נפסלה המפלגה על ידי ועדת הבחירות המרכזית לכנסת מלהתמודד בבחירות לכנסת השתים עשרה לאור העובדה שמצעה קרא להגביל נישואים בין ערבים ליהודים. הפסילה שנעשתה בידי הוועדה (פרשת ניימן השנייה) אושרה על ידי בית המשפט העליון לאור השינוי בחוק הבחירות.

ב-5 בנובמבר 1990, ערב י"ח בחשון ה'תשנ"א, נאם כהנא במלון מריוט בניו יורק בארצות הברית, ובסיום נאומו נרצח על ידי אל סייד נוסייר, טרוריסט מוסלמי יליד מצרים ופעיל ארגון אל-קאעידה.

גרפיטי של תנועת כהנא חי, שרוסס על גבי חנות של ערבים בעיר חברון

לאחר הרצח של הרב מאיר כהנא התפלגה תנועת כך, עקב מחלוקת בהנהגה. פעילי כך הבולטים מאז רצח כהנא היו נועם פדרמן, ברוך מרזל וטירן פולק. אליהם הצטרף לאחר מכן איתמר בן-גביר. הרב בנימין זאב כהנא, בנו של הרב מאיר כהנא, הקים את תנועת פורשי כך, שנקראה "כהנא חי" (נקראה גם בראשי תיבות כ"ח), שאליה הצטרפו יקותיאל בן יעקב (מייק גוזובסקי) ודוד אקסלרוד. מרכז התנועה היה בהתנחלות כפר תפוח שם הוקמה ישיבה של "הרעיון היהודי". פעילות מרכזית נוספת של תנועת "כהנא חי" הייתה הוצאת עלון שבת ברוח התנועה.

שתי התנועות, כך וכהנא חי ניסו להתמודד בבחירות לכנסת שלוש עשרה אך ועדת הבחירות המרכזית פסלה אותן.

בשנת 1994 ביצע ברוך גולדשטיין את טבח מערת המכפלה. ועדת שמגר שחקרה את האירוע קבעה כי לא הוכח שגולדשטיין פעל במסגרת התנועה, אך מכיוון שהוא נבחר מטעמה למועצת קריית ארבע, והופיע ברשימתה לבחירות לכנסת, בטרם נפסלה המפלגה מלהתמודד, הוכרזו תנועות כך וכהנא חי כארגוני טרור (על פי פקודת מניעת טרור), והוצאו אל מחוץ לחוק[4].

פעילי כהנא חי וכך המשיכו לפעול במהלך שנות ה-90 תחת שמות אחרים (בהם 'חזית הרעיון' שמשרדיה בירושלים נסגרו בשנת 1997). בסוף שנת 2000 נרצח הרב בנימין זאב כהנא ביחד עם אשתו בפיגוע טרור ליד ההתנחלות עפרה ובעקבות זאת חדלה תנועת כהנא חי על גלגוליה השונים מלהתקיים.

בעקבות ההוצאה אל מחוץ לחוק של תנועת כך, בחרו חלק מפעילי התנועה לנטוש את המסרים הרדיקליים שהביאו לפסילת התנועה ולשוב אל המגרש הפוליטי הלגיטימי במדינת ישראל. הבולט שבפעילים אלו היה ברוך מרזל אשר לקראת בחירות לכנסת ה-16 חבר למיכאל קליינר במפלגת חרות. בקשות לפסול את מרזל מלרוץ לכנסת נדחו על ידי בג"ץ אשר קיבל את טענתו של מרזל כי נטש את אותם חלקים במצע של כך האסורים על ידי החוק. מרזל התמודד שוב בבחירות לכנסת השבע עשרה במסגרת מפלגת חזית יהודית לאומית (בהמשך עוצמה יהודית), ובבחירות לכנסת העשרים ברשימת יחד. בשני המקרים לא עברה המפלגה את אחוז החסימה. בבחירות לכנסת השמונה עשרה נבחר מיכאל בן-ארי במסגרת רשימת האיחוד הלאומי. בבחירות לכנסת העשרים וארבע נבחר איתמר בן גביר כנציג עוצמה יהודית ברשימת הציונות הדתית.

יחס התנועה לפשע לאומני יהודי

תנועת כך תמכה במדיניות של פעולות נקם אלימות כנגד ערבים והעניקה סיוע לאנשים שהורשעו בפגיעה בערבים. "הוועד לביטחון הכבישים", בהנהגת ברוך מרזל, שמואל בן ישי ואחר כך טירן פולק, הוגדר על ידי אהוד שפרינצק כ"זרוע המבצעית של התנועה". הארגון ערך פעולות נקם בשכונות ערביות בעקבות זריקת אבנים על רכבי יהודים, ובהן הצתת בתים וניקוב צמיגי מכוניות[5].

בנובמבר 1992, ביום השנה לרציחתו של מאיר כהנא, ארבעה קטינים מפעילי "כהנא חי" התארגנו במסגרת "סיירת נקמה", ובפעולה בשוק הקצבים בעיר העתיקה של ירושלים רצחו פלסטיני תושב מזרח ירושלים ופצעו שבעה באמצעות רימון יד[4]. מבצעי הפיגוע שנתפסו כעבור שמונה חודשים הורשעו ברצח. מנהיג החבורה נידון ל-15 שנות מאסר, שני חבריו נידונו לעשר שנות מאסר, וחבר רביעי שהחליט לא להשתתף בפועל בפיגוע נידון לחמש שנות מאסר. לאחר מספר שנים עונשיהם קוצרו על ידי הנשיא עזר ויצמן, במקביל לשחרורו של השיח' אחמד יאסין.

בשנת 1994 ביצע ברוך גולדשטיין את הטבח במערת המכפלה ומדינת ישראל הכריזה על תנועת כך כארגון טרור. בעקבותיה, גם בקנדה, בארצות הברית[6] ובאיחוד האירופי נכללת התנועה ברשימת ארגוני הטרור. עתירה שהגישה התנועה בארצות הברית נגד סיווגה כארגון טרור נדחתה על ידי בית המשפט הפדרלי בוושינגטון בפסק דין שניתן בשנת 2006‏[7]. השופטים התבססו על כמה נימוקים: דברי שבח שפרסם ארגון כהנא על מבצעי פיגועים נגד ערבים; הפגנה של הארגון נגד איש שב"כ שחקר פיגועים נגד ערבים; קביעה שאישיות המקורבת לכך היה שותף לפגיעה בערבים; והצהרה של ראש השב"כ אבי דיכטר משנת 2003 שרמת הסיכון לחיי ראש הממשלה אריאל שרון עלתה ושיש איומים עליו מצד כמה עשרות כהניסטים. הם קבעו כי די בכך על מנת להכריז על כהנא חי כארגון טרור, ולמטרה זו אין צורך ברמת ודאות גבוהה[8].

בשנת 2010 דחה בג"ץ עתירה שהגיש איתמר בן-גביר בדרישה לאפשר לפעילי ימין לצעוד בתהלוכה בירושלים עם דגלי הרב כהנא. נפסק שהנפת דגלי כהנא במסגרת תהלוכה, המזוהים עם דגלי תנועת "כך", שהוכרזה כארגון טרור על פי הפקודה, מהווה עבירה על סעיף 4(ז) לפקודת מניעת טרור, בהיותה מעשה שיש בו משום גילוי הזדהות בציבור עם ארגון טרוריסטי[9].

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כך בוויקישיתוף

ראו גם

כהניזם

הערות שוליים

  1. ^ ידיעות אחרונות, 24 ביוני 1985
  2. ^ סקר מודיעין אזרחי מיוחד למעריב, מעריב, 28 בפברואר 1986
    "כתנא תופעה מסובנת; אסור להתרגש מסקרים", מעריב, 28 באוגוסט 1985
  3. ^ דבר, 28 ביוני 1985
  4. ^ 1 2 שלי לוי, יונתן ארליך, ‏אלימות פוליטית מצד יהודים בישראל, באתר מרכז המחקר והמידע (ממ"מ) של הכנסת, 17.8.05, עמ' 9
  5. ^ Ehud. Sprinzak, Brother Against Brother: Violence and Extremism in Israeli Politics from Altalena to the Rabin Assassination, The Free Press, New York 1990, page 238, לפי ציטוט בהערה 26 בחיפוש מידע, באתר main.knesset.gov.il
  6. ^ רשימת ארגוני טרור זרים באתר מחלקת המדינה של ארצות הברית
  7. ^ KAHANE CHAI, ET AL v. DEPARTMENT OF STATE AND CONDOLEEZZA RICE, SECRETARY OF STATE, decided October 17, 2006, decision of US court of Appeals district of Columbia
  8. ^ אפרת וייס, חשד: אנשי "כהנא חי" תיכננו לפגוע בשרון ומופז, באתר ynet, 6 ביוני 2004
  9. ^ פסק דין בתיק בג"ץ 333/09