הדגל הפלסטיני – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הוא מוגדר עד היום ארגון טרור, זו החלטת ממשלה שלא בוטלה, ראה בתשובת היועץ המשפטי לבג"ץ שהיא הסיבה שלא אוכפים את האיסור| ביטול גרסה 34114619 של איתמראשפר (שיחה)
תגיות: ביטול עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד עריכה מתקדמת מהנייד
לא הוסר רק מה שבתקציר העריכה. הגרסה היציבה מדברת על המקור השנוי במחלוקת של הדגל. את התיאור המלא של הבריטי אפשר להחליף. |ביטול גרסה 34109236 של Tzafrir (שיחה)
תגיות: ביטול עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד עריכה מתקדמת מהנייד
שורה 16: שורה 16:
'''ה[[דגל]] הפלסטיני''', או '''דגל אש"ף''', משמש את [[הרשות הפלסטינית]] ואת [[אש"ף]].
'''ה[[דגל]] הפלסטיני''', או '''דגל אש"ף''', משמש את [[הרשות הפלסטינית]] ואת [[אש"ף]].


הדגל הוא אחת הגרסאות המוקדמות של [[הדגל הפאן-ערבי]]. גרסה ראשונה של הדגל הזה שימשה ב[[חג'אז]] בעת [[המרד הערבי]] שהוביל [[השריף חוסין]] מהמשפחה ההאשמית ב[[מכה]] נגד [[האימפריה העות'מאנית]]. מרד זה התחולל במהלך [[מלחמת העולם הראשונה]] בשיתוף פעולה עם [[האימפריה הבריטית]].
הדגל הוא אחת הגרסאות המוקדמות של [[הדגל הפאן-ערבי]]. גרסה ראשונה של הדגל הזה שימשה ב[[חג'אז]] בעת [[המרד הערבי]] שהוביל [[השריף חוסין]] מהמשפחה ההאשמית ב[[מכה]] נגד [[האימפריה העות'מאנית]]. מרד זה התחולל במהלך [[מלחמת העולם הראשונה]] בשיתוף פעולה עם [[האימפריה הבריטית]]. מקורו של הדגל הזה נתון במחלוקת. לפי אחת הגרסאות הוא עוצב על ידי הדיפלומט האנגלי [[מארק סייקס]] (מ[[הסכם סייקס–פיקו]]){{הערה|William Easterly, The White Man's Burden (2006), p. 295}}.


צבעי ה[[דגל]] הם [[שחור]], [[לבן]], [[ירוק]] ו[[אדום]] המסודרים כשלושה פסים אופקיים שווים ברוחבם, ו[[משולש שווה-שוקיים|משולש אדום שווה-שוקיים]] שבסיסו תורן הדגל, וקודקודו נמצא במרכז הדגל, או בשליש המרחק מהתורן.
צבעי ה[[דגל]] הם [[שחור]], [[לבן]], [[ירוק]] ו[[אדום]] המסודרים כשלושה פסים אופקיים שווים ברוחבם, ו[[משולש שווה-שוקיים|משולש אדום שווה-שוקיים]] שבסיסו תורן הדגל, וקודקודו נמצא במרכז הדגל, או בשליש המרחק מהתורן.
שורה 44: שורה 44:
}}
}}


דעה אחרת טוענת שאגודת [[אל-פתאת]] (החברה הערבית הצעירה), שהוקמה בפריז בשנת 1911 בחרה את הצבעים. גרסה נוספת גורסת שהדגל עוצב על ידי סר מארק סייקס הדיפלומט האנגלי [[מארק סייקס]] (מ[[הסכם סייקס–פיקו]]){{הערה|William Easterly, The White Man's Burden (2006), p. 295}}.
דעה אחרת טוענת שאגודת [[אל-פתאת]] (החברה הערבית הצעירה), שהוקמה בפריז בשנת 1911 בחרה את הצבעים. גרסה נוספת גורסת שהדגל עוצב על ידי סר מארק סייקס ממשרד החוץ הבריטי.



== היסטוריה ==
== היסטוריה ==

גרסה מ־00:46, 17 ביוני 2022

הדגל הפלסטיני
סוג הדגל דגל לאומי ודגל ימי לאומי דגל לאומי ודגל ימי לאומי
יחס אורך/גובה 1:2
קבלת מעמד רשמי 15 בנובמבר 1988
מוטיבים עיצוביים צבעי הלאומיות הכלל ערבית, משולש אדום, פסים אופקיים שחור, לבן, ירוק
גרסאות נוספות

הדגל הפלסטיני, או דגל אש"ף, משמש את הרשות הפלסטינית ואת אש"ף.

הדגל הוא אחת הגרסאות המוקדמות של הדגל הפאן-ערבי. גרסה ראשונה של הדגל הזה שימשה בחג'אז בעת המרד הערבי שהוביל השריף חוסין מהמשפחה ההאשמית במכה נגד האימפריה העות'מאנית. מרד זה התחולל במהלך מלחמת העולם הראשונה בשיתוף פעולה עם האימפריה הבריטית. מקורו של הדגל הזה נתון במחלוקת. לפי אחת הגרסאות הוא עוצב על ידי הדיפלומט האנגלי מארק סייקסהסכם סייקס–פיקו)[1].

צבעי הדגל הם שחור, לבן, ירוק ואדום המסודרים כשלושה פסים אופקיים שווים ברוחבם, ומשולש אדום שווה-שוקיים שבסיסו תורן הדגל, וקודקודו נמצא במרכז הדגל, או בשליש המרחק מהתורן.

הדגל הפלסטיני מונף על תורן מאולתר

שימוש בדגלים דומים במדינות ערביות

דגל ירדן דומה לדגל הפלסטיני אך יש במרכזו המשולש האדום כוכב בעל שבעה קודקודים המסמל את שבעת הפסוקים הראשונים בקוראן. הכוכב אינו כלול בדגל הפלסטיני. הדגל זהה גם לדגלה של מפלגת הבעת'.

דגלים בעיצוב דומה, הכוללים את הצבעים האלה או חלקם, מייצגים מדינות ערביות שקיבלו את האידאולוגיה הלאומית הערבית. מדינות שבהן האידאולוגיה השלטת היא דתית-אסלאמית, או סוציאליסטית, או כל אידאולוגיה אחרת, משתמשות בדגלים בצבעים שונים ובעיצוב שונה (למשל: ערב הסעודית או לוב בתקופת שלטונו של מועמר קדאפי). גם בקרב הפלסטינים, תנועות פוליטיות שדוגלות בשלטון איסלאמי, כמו חמאס, משתמשות בדגלים ירוקים, ואילו תנועות סוציאליסטיות, כמו החזית העממית לשחרור פלסטין, משתמשות בדגלים אדומים. עם זאת, הצבעים הפאן-ערביים הם המזוהים ביותר עם הפלסטינים ועם שאיפתם למדינה.

פשר צבעי הדגל

הדגל הוא גרסה של דגל המרד הערבי הגדול, וממנו צבעיו - הצבעים הפאן-ערביים. סיבת בחירת הצבעים הפאן-ערביים שנויה במחלוקת.

לפי סת' אל-חוסרי[2] הצבעים מסמלים קבוצות ערביות שונות ומאורעות עבר[3]:

על פי גרסה אחת, הצבעים נבחרו על ידי 'המועדון הספרותי' הערבי הלאומי באיסטנבול בשנת 1909, על סמך דבריו של המשורר הערבי בן המאה ה-13 סאפי אלדין אל חילי:

מעשינו לבנים,
קרבותינו שחורים,
שדותינו ירוקים,
ואדום הוא צבע החרבות שלנו.

דעה אחרת טוענת שאגודת אל-פתאת (החברה הערבית הצעירה), שהוקמה בפריז בשנת 1911 בחרה את הצבעים. גרסה נוספת גורסת שהדגל עוצב על ידי סר מארק סייקס ממשרד החוץ הבריטי.

היסטוריה

דגל פלסטין מונף על קולנוע אלהמברה ביפו, 1937

הדגל הוא אחת הגרסאות המוקדמות של הדגל הפאן-ערבי. גרסה ראשונה של הדגל הזה שימשה בחג'אז בעת המרד שהוביל השריף חוסין מהמשפחה ההאשמית במכה נגד האימפריה העות'מאנית. מרד זה התחולל במהלך מלחמת העולם הראשונה בשיתוף פעולה עם האימפריה הבריטית.

בשנת 1921 נוצרה גרסה של הדגל כדגלה של אמירות עבר הירדן (שברבות השנים הפכה לממלכת ירדן). רק בשנת 1928 נוסף לדגל ירדן הכוכב המשובע שמבדיל אותו מהדגל הפלסטיני[דרוש מקור: ר’ בערך האנגלי על דגל ירדן].

הגרסה הפלסטינית של הדגל נוצרה [דרושה הבהרה][4]. בשנת 1948 אמצה ממשלת כל פלסטין אמצה את הדגל[5]. עם הקמת אש"ף בשנת 1964, אימץ גם הוא או אותו דגל כדגל הפלסטיני, וכך גם הרשות הפלסטינית שקמה בשנת 1994, בעקבות הסכמי אוסלו.

שוטרים מוציאים דגל פלסטיני מידיו של מפגין בשכונת שייח' ג'ראח, אוגוסט 2021

בשנת 1967, מיד לאחר מלחמת ששת הימים, מדינת ישראל אסרה על הנפת הדגל הפלסטיני, ששימש גם כדגל של אש"ף שהוגדר כארגון טרור[6], בתחומיה ובתחומי רצועת עזה והגדה המערבית. מאז החתימה על הסכמי אוסלו בשנת 1993, האיסור לא נאכף[7]. יתר על כן, במקרים מסוימים, בית המשפט הבהיר שהנפת הדגל אינה מהווה עבירה[8]. עם זאת המשטרה מחרימה דגלי פלסטין המונפים בהפגנות בנימוק כי הנפת הדגל "תביא להפרתו של שלום הציבור"[9] כך נוהגת המשטרה למשל בהפגנות שמאל בשכונת שייח' ג'ראח במזרח ירושלים.

הנפת הדגל באו"ם

ב-10 בספטמבר 2015 התקבלה בעצרת האו"ם החלטה בעד הנפת הדגל הפלסטיני במטה הארגון. תמכו 119 מדינות, התנגדו 8 ונמנעו 45. בסוף אותו חודש הונף הדגל לראשונה מחוץ למטה האו"ם. במעמד זה הכריז יו"ר הרשות, אבו מאזן, על ה-30 בספטמבר כ"יום הדגל הפלסטיני".

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הדגל הפלסטיני בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ William Easterly, The White Man's Burden (2006), p. 295
  2. ^ [1]
  3. ^ של מי הדגל הזה, באתר מידה
  4. ^ הייתה בשימוש כבר בשנות ה־30 של המאה ה־20, ר’ תמונות
  5. ^ يوم العلم فلسطيني, ‏2005
  6. ^ חיים גולדברג, ‏ביהמ"ש הכריע: דגל פלסטין לא יוחזר לדוד קרויס, באתר כיכר השבת, 31 באוגוסט 2020
  7. ^ אורי ניר, האם מותר להניף את דגל אש"ף?, באתר הארץ, ‏11/5/2001
  8. ^ ניר חסון, המשטרה עצרה מפגינים שהניפו דגלי פלסטין, ביהמ"ש הבהיר שזו אינה עבירה, באתר הארץ, ‏26/9/2021
  9. ^ יהושע (ג'וש) בריינר וניר חסון, היעד החדש של משטרת ישראל: מניפי דגלי פלסטין, באתר הארץ, ‏4/8/18