תלמי החמישי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Luckas-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: lt:Ptolemėjas V Epifanas
Luckas-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: id:Ptolemaios V Epiphanes
שורה 52: שורה 52:
[[fr:Ptolémée V]]
[[fr:Ptolémée V]]
[[hu:V. Ptolemaiosz]]
[[hu:V. Ptolemaiosz]]
[[id:Ptolemaios V Epiphanes]]
[[it:Tolomeo V]]
[[it:Tolomeo V]]
[[ja:プトレマイオス5世]]
[[ja:プトレマイオス5世]]

גרסה מ־13:45, 1 באוגוסט 2011

תלמי החמישי

תלמי החמישי אפיפנס (208 לפנה"ס - 181 לפנה"ס), מלך מצרים התלמיית, מבני שושלת תלמי.

תולדות חייו

תלמי היה בנו של מלך מצרים תלמי הרביעי ועם מות אביו ב-205/204 לפנה"ס הוא עלה לשלטון כמלך מצרים אולם מכיוון שהוא היה ילד רך בשנים בפועל שלט יועצו של אביו אגתוקלס שמונה לעוצר אולם מעבר השלטון לא התנהל בצורה חלקה ושכנודע על מות המלך פרצו מהומות באלכסנדריה שבמהלכם נהרג אגתוקלס. אחרי מותו של אגתוקלס החזקה על תלמי הצעיר עברה לסוסיביוס אולם בלחץ האוכלוסייה הוא נאלץ לוותר על השלטון והעבירו לטלפומוס שנהנה מתמיכה רחבה בקרב העם.

אולם טלפומוס לא התגלה כמוכשר בניהול הממלכה וכתוצאה מזה אנטיוכוס השלישי מלך הממלכה הסלאוקית כרת ברית סודית עם פיליפוס החמישי מתוך כוונה לנצל את החולשה של הנהגת מצרים כדי לכבושה ולחלקה בין שתי הממלכות.

בהתאם להסכם אנטיוכוס פלש לקואלה-סוריה ופיליפוס פלש להאיים הקיקלאדיים ולמספר ערים בתראקיה שהיו כפופות לשלטון התלמיים. שריו של תלמי הבינו את הסכנה הנשקפת לממלכה ושהם לא יוכלו להודפה בכוחות עצמם, לכן הם ביקשו את עזרתה של הרפובליקה הרומאית שנענתה לבקשת העזרה וששלחה משלחת בראשות מרקוס אמיליוס לפידוס למצרים.

אנטויוכוס הצליח להביס את הכוחות התלמיים בקרב פניום ליד מקורות נהר הירדן ולהשתלט על לבנון וארץ ישראל, בנוסף הוא כבש מספר ערים בקיליקיה וליקיה שהיו כפופות למצרים. אולם הצלחתו התקרבה לסופה, לפידוס דרש הפסקה על המלחמה וכתוצאה מפחדו מהתערבות רומאית אנטיוכוס הגיע להסכם שלום עם תלמי בשנת 199 לפנה"ס. לפי הסכם השלום תלמי יתחתן עם קלאופטרה בת אנטיוכוס וכחלק מהסדר הנישואים יקבל את ארץ ישראל ולבנון כנדוניה מצד אבי הכלה. הנישואים נערכו בשנת 193 לפנה"ס.

בינתיים ממלכת מצרים התחילה להתאושש תחת הנהגתו של אריסטומנס שמונה לעוצר. למרות ההתאוששות אריסטומנס נאלץ לדכא מרד שפרץ במצרים התחתונה ולהוציא להורג את המצביא סקופס שתיכנן הפיכה באלכסנדריה. נראה שחוסר היציבות שכנע את שריו של תלמי ולהכריז עליו כבגיר ואכן בשנת 196 לפנה"ס הוא לקח את מוסרות השלטון לידיו למרות אריסטומנס עדיין נהנה מהשפעה גדולה בחצר המצרית.

עם פרוץ המלחמה בין רומא לאימפריה הסלאוקית תלמי תמך ברומא כנגד חותנו ואף הציע לה סיוע במלחמתה. אולם למרות תמיכתו של תלמי ברומא הוא לא הרוויח משלום אפמאה ואנטיוכוס אף הפר את הבטחתו למסור את ארץ ישראל ולבנון למצרים.

תלמי תכנן מסע מלחמה כנגד סלאוקוס הרביעי יורשו של אנטיוכוס כדי לכבוש מחדש את ארץ ישראל ולבנון אולם הוא הורעל לפני תחילת המסע.

תקופת שלטונו של תלמי סימנה את תחילת שקיעתה של ממלכת תלמי, הממלכה איבדה רבות משטחיה מחוץ למצרים וכמו כן ההשפעה הרומאית התחילה לגדול בה בצורה שסיכנה את עצמאותה.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:סדרה

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

הקודם:
תלמי הרביעי
בית תלמי הבא:
תלמי השישי