תרכובת אי-אורגנית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Louperibot (שיחה | תרומות)
מ r2.5.2) (בוט מוסיף: kk:Бейорганикалық заттар
Luckas-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: sl:Anorganska spojina
שורה 40: שורה 40:
[[simple:Inorganic compound]]
[[simple:Inorganic compound]]
[[sk:Anorganická zlúčenina]]
[[sk:Anorganická zlúčenina]]
[[sl:Anorganska spojina]]
[[th:สารประกอบอนินทรีย์]]
[[th:สารประกอบอนินทรีย์]]
[[tr:İnorganik]]
[[tr:İnorganik]]

גרסה מ־11:47, 2 באוקטובר 2011

המבנה התלת-ממדי של פוספין, תרכובת אי-אורגנית

תרכובת אי-אורגנית (או אנאורגנית) היא תרכובת שאינה מכילה אטומי פחמן ומימן הקשורים זה לזה, כדוגמת מינרלים. למרות מספרן הרב של התרכובות האי-אורגניות, הרי שרוב החומרים הידועים לנו הינם דווקא אורגניים.

בעבר רווחה הדעה כי תרכובות אורגניות יכולות להיווצר רק על ידי אורגניזמים חיים (וכך הן קיבלו את שמן); התרכובות האי-אורגניות אמורות היו לייצג את "ההיפך" מהתרכובות האורגניות, אך כיום ידוע כי קריטריון זה שגוי: קיימות תרכובות אורגניות מלאכותיות (סינתטיות), שמקורן אינו ביצור חי כלשהו (רוב הפלסטיקים והתרופות, למשל), ולעומת זאת קיימות תרכובות אי-אורגניות רבות בכל יצור חי: פחמן דו-חמצני, נתרן כלורי (מלח בישול), חומצת מימן כלורי, מימן גופרתי ורבות אחרות.

חומרים אי-אורגניים יכולים להיות יסודות פשוטים, כגון מולקולת חמצן, פחמן באחת מצורותיו (יהלום, גרפיט או פחם), ברזל; תרכובות פשוטות כמו סידן גופרתי (גבס או גיר) או פחמן דו-חמצני; או תרכובות ענק סבוכות דוגמת סיליקטים (מלחי צורן) למיניהם.

כימיה אי-אורגנית היא התחום העוסק בתרכובות אלו. אחד הנושאים העיקריים בהם עוסקת הכימיה האי-אורגנית הוא המבנים המיוחדים הנוצרים בגבישים ובסריגים.