תרסיס פלפל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Luckas-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: ms:Penyembur lada
אורח פורח (שיחה | תרומות)
שורה 7: שורה 7:


==השפעת התרסיס==
==השפעת התרסיס==
התזת תרסיס פלפל על פני אדם מעוררת [[דלקת]], גורמת ל[[דמעה|דימוע]] מיידי של העיניים, קשיי נשימה, גודש באף ו[[שיעול]]. השפעת התזה בודדת יכולה לגרום להשפעות אלו למשך 30-45 דקות, ולהשפעות לוואי קלות יותר למשך שעות לאחר מכן. לחולי [[קצרת]] התגובה מהתזת תרסיס פלפל עלולה להיות קטלנית. שטיפת פני המותקף ב[[מים]] לא תקל על הצריבה. בבדיקה קלינית בה נבדקו ארבעה סוגי שטיפות (מים, [[חלב]], סותר-חומצה, ג'ל [[לידוקאין]] ושמפו תינוקות) נמצא כי אף אחד מפתרונות אלו לא הקל על הצריבה, וזו פגה כעבור אותו פרק זמן. פארמדיקים המובילים חולים שהותקפו בתרסיס פלפל, משתמשים לעתים בשמפו תינוקות, וטוענים כי הדבר מועיל במידת מה.
התזת תרסיס פלפל על פני אדם מעוררת [[דלקת]], גורמת ל[[דמעה|דימוע]] מיידי של העיניים, קשיי נשימה, גודש באף ו[[שיעול]]. השפעת התזה בודדת יכולה לגרום להשפעות אלו למשך 30-45 דקות, ולהשפעות לוואי קלות יותר למשך שעות לאחר מכן. לחולי [[קצרת]] התגובה מהתזת תרסיס פלפל עלולה להיות קטלנית. שטיפת פני המותקף ב[[מים]] לא תקל על הצריבה. בבדיקה קלינית בה נבדקו ארבעה סוגי שטיפות ([[מים]], [[חלב]], סותר-חומצה, ג'ל [[לידוקאין]] ו[[שמפו]] תינוקות) נמצא כי אף אחד מפתרונות אלו לא הקל על הצריבה, וזו פגה כעבור אותו פרק זמן. פארמדיקים המובילים חולים שהותקפו בתרסיס פלפל, משתמשים לעתים בשמפו תינוקות, וטוענים כי הדבר מועיל במידת מה.


[[קטגוריה:נשק כימי]]
[[קטגוריה:נשק כימי]]

גרסה מ־14:02, 18 בנובמבר 2011

הדגמת השימוש בתרסיס פלפל

תרסיס פלפל הוא תרסיס המכיל קפסאיצין, החומר הפעיל בפלפל חריף; התזתו על פני אדם גורמת לגירוי עז בעיניים עד למצב של לדימוע מיידי, קשיי נשימה, גודש באף, שיעול, ודלקת. השפעות אלה נמשכות כחצי שעה לאחר התזה בודדת אך תופעות הלוואי הקלות יותר, עלולות להימשך גם שעות. חולים במחלות דרכי הנשימה או אחרות, כגון קצרת, עלולים גם למות כתוצאה משאיפת הגז. תרסיס פלפל משמש כאמצעי להגנה עצמית בתור גז מדמיע, וגרסאות חריפות שלו משמשות לניטרול התפרעויות ושליטה בקהל על ידי כוחות ביטחון. מיכל התרסיס הנו קטן ונייד, בדרך כלל, כדי שיוכל להיות בשימוש כאמצעי הגנה שניתן להסתירו בתיק יד. קיימות גם גרסאות מסחריות של מיכל תרסיס פלפל קטן, שניתן לשגרו מרובה שמיועד לשיגור מטעני צבע ("פיינטבול").

חומרים דומים

גרסה סינתטית של קפסציאין, pelargonic acid vanillylamide, נמצאת בשימוש בתרסיסי פלפל בבריטניה. גרסה סינתטית הדומה בהשפעותיה לתרסיס פלפל, pelargonic acid morpholide, נמצאת בשימוש נרחב ברוסיה. בשני המקרים המוצרים נמכרים למטרות דומות ומתאפיינים בתגובה דומה בהתזה על פני אדם.

השפעת התרסיס

התזת תרסיס פלפל על פני אדם מעוררת דלקת, גורמת לדימוע מיידי של העיניים, קשיי נשימה, גודש באף ושיעול. השפעת התזה בודדת יכולה לגרום להשפעות אלו למשך 30-45 דקות, ולהשפעות לוואי קלות יותר למשך שעות לאחר מכן. לחולי קצרת התגובה מהתזת תרסיס פלפל עלולה להיות קטלנית. שטיפת פני המותקף במים לא תקל על הצריבה. בבדיקה קלינית בה נבדקו ארבעה סוגי שטיפות (מים, חלב, סותר-חומצה, ג'ל לידוקאין ושמפו תינוקות) נמצא כי אף אחד מפתרונות אלו לא הקל על הצריבה, וזו פגה כעבור אותו פרק זמן. פארמדיקים המובילים חולים שהותקפו בתרסיס פלפל, משתמשים לעתים בשמפו תינוקות, וטוענים כי הדבר מועיל במידת מה.