שונות משותפת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Yoavhacohen (שיחה | תרומות)
EmausBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2+) (בוט מוסיף: sk:Spoločný rozptyl
שורה 55: שורה 55:
[[ru:Ковариация]]
[[ru:Ковариация]]
[[sh:Kovarijansa]]
[[sh:Kovarijansa]]
[[sk:Spoločný rozptyl]]
[[sl:Kovarianca]]
[[sl:Kovarianca]]
[[sr:Kovarijansa]]
[[sr:Kovarijansa]]

גרסה מ־13:19, 1 באפריל 2012

בתורת ההסתברות ובסטטיסטיקה, השונות המשותפת (covariance) היא מדד לקשר בין שני משתנים מקריים. השונות המשותפת חיובית כאשר המשתנים נוטים לסטות באותו כיוון, מעל או מתחת לממוצע, ושלילית כאשר הם משתנים בכיוונים מנוגדים זה לזה.

כאשר מחלקים את השונות המשותפת במכפלת סטיות התקן של המשתנים המעורבים, מתקבל מדד הנקרא "מקדם המתאם", שערכו בין 1 ל- 1-. אם המקדם קרוב לערכים הקיצוניים, זהו אות לכך שהמשתנים קשורים זה בזה (קשר שעשוי להיות סיבתי, אך אינו בהכרח כזה). אפשר לראות במושג זה הכללה של השונות, משום שהשונות המשותפת של משתנה מקרי עם עצמו, שווה לשונות שלו. השונות המשותפת של משתנים בלתי תלויים שווה לאפס.

הגדרה

נסמן ב- את התוחלות של המשתנים המקריים ו-. השונות המשותפת של השניים מוגדרת להיות

.

מאי שוויון קושי-שוורץ נובע שתמיד , כאשר היא השונות של המשתנה המקרי X (וכן ל- Y). בפרט, השונות המשותפת קיימת (וסופית) כל אימת שלמשתנים X ו- Y יש שונות (סופית). מאותה סיבה, הערך המוחלט של מקדם המתאם אינו עולה על 1.

תכונות

למשתנים ששונותם המשותפת אפס, קוראים משתנים בלתי מתואמים. כל שני משתנים בלתי תלויים הם בלתי מתואמים, אבל ההיפך אינו נכון.

השונות המשותפת היא תבנית בילינארית, כלומר, , וכן ברכיב הימני. בשל התכונה הזו עבור שני הרכיבים, השונות המשותפת הינה אלגברת לי. זוהי תבנית סימטרית, שהיא חיובית לחלוטין על מרחב המשתנים המקריים (כאשר מזהים משתנים שההפרש ביניהם קבוע בהסתברות 1), מכיוון שלמשתנה שאינו קבוע בהסתברות 1, יש שונות חיובית. מכאן שהשונות המשותפת מגדירה מכפלה פנימית על מרחב המשתנים המקריים עד-כדי הזיהוי הנזכר לעיל.

מטריצת השונויות

אם X הוא וקטור של משתנים מקריים, מסמנים ב- את מטריצת השונויות המשותפות, שהרכיב ה-(i,j) שלה הוא השונות המשותפת . טרסנפורמציה לינארית של המשתנים מביאה לחפיפה של מטריצת השונויות: אם A מטריצה קבועה, אז .

ראו גם