בינה עסקית 3.0 – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
סקריפט החלפות (לצורכי)
Edcqwe (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
שורה 41: שורה 41:


[[קטגוריה:מודיעין עסקי]]
[[קטגוריה:מודיעין עסקי]]
[[קטגוריה:מערכות מידע]]


[[en:Business intelligence 3.0]]
[[en:Business intelligence 3.0]]

גרסה מ־15:14, 5 ביולי 2012

בינה עסקית 3.0 (BI 3.0) הוא מונח המתייחס לכלי בינה עסקית המאפשרים קבלת החלטות משותפת, תוך שימוש במאפיינים הדומים לרשתות חברתיות. בינה עסקית 3.0 מציעה כמה יכולות חדשות ויחודיות כגון בינה עסקית חברתית, בינה עסקית ניידת, ובינה עסקית מקומית.

המונח בינה עסקית 3.0 הוטבע על ידי חברת Panorama בשיווק כלי הBI החדש שלה - NECTO, בשנת 2011. מונח זה אומץ על ידי כלל תעשיית טכנולגיות המידע, וארגוני מחקר כגון Gartner וForrester מתייחסים אליו כאל הגעה לשיא היכולות במימוש כלי ניתוח מידע על על טכנולוגיות מתקדמות המייצרות, צוברות ומשתפות מידע.

היסטוריה

בינה עסקית בתחילת דרכה עסקה בהצגת נתונים באופן ויזואלי המאפשר להבין את המידע הקיים בארגון, ונותן להנהלה יכולת קבלת החלטות מבוססת מידע. עם הזמן, גדלה הדרישה ליכולות מתקדמות, ופתרונות מהירים וחזקים, ובד בבד התפתחו גם יכולות המחשוב וקצב העבודה. המענה לדרישות הללו התממש בבינה עסקית 2.0 אשר איפשרה להציג נתונים ואירועים בזמן אמת, ובכך הגדילה את יכולות זיהוי בעיות והזדמנויות בזמן אמת. למרות היכולות המתקדמות של בינה עסקית 2.0, הדרישה לפתרונות וטכנולוגיות מתקדמות עוד יותר לא נעצרה, ועם הגעת מהפכת ה-SoLoMo - Social, Mobile and Local השוק הציף דרישות לפתרונות BI מהירים נגישים ורלוונטיים יותר.

בינה עסקית חברתית

בינה עסקית חברתית מנצלת את הידע הקיים אודות נושאי עניין ואינטראקציות עם מידע שיש לכל משתמש, ובכך מקדמת קישורים חברתיים בתוך הארגון. העובדה כי בינה עסקית חברתית מאפשרת פיתוח קבוצתי תוך שיתוף מחשבות ומידע, גרמה לשינוי תפיסה בכל הנוגע לבינה עסקית, ופרצה מחסומים בכל הנוגע לבינה עסקית עצמית. כלי בינה עסקית חברתית מאפשרים למנהלים ומנתחי מידע לשתף אינדיקטורים דוחות, וגרפים, ולקבל הצעות לשיפור וחוות דעת מאנשי הארגון באופן מיידי.

בנוסף, בינה עסקית חברתית איפשרה משיכה של נתונים מתוך הרשתות החברתיות, ובכך סיפקה מידע אמין ומיידי אשר משקף את חוות דעת הצרכנים אודות מוצרי הארגון. קבלת חוות דעת הצרכנים היא נקודת מפתח בפיתוח וניהול מוצרי הארגון, ומציג נקודת מבט של הלקוח מבלי ליצור איתו קשר באופן ישיר.

מוצרים כגון NECTO של חברת Panorama המשלבים יכולות בינה עסקית חברתית, הינם חוד החנית בעולם ה-BI, והתחזית של Gartner ו-Forrester היא כי שילוב בינה עסקית חברתית בארגונים תלך ותגדל בשנים הקרובות, ותאפשר זמינות ושיתוף של מידע בין כל חלקי הארגון.

בינה עסקית ניידת

בעקבות אבולוציית המכשירים הניידים כגון טלפונים חכמים וטאבלטים, ובעקבות השימוש במכשירים הניידים לצורכי עבודה, בינה עסקית ניידת נהייתה צורך בסיסי. בינה עסקית ניידת מאפשרת לעובדי הארגון להתחבר מהמכשיר הנייד ישירות למידע ארגוני, ולצפות במידע תוך שימוש בכלי בינה עסקית המותקנים על המכשיר הנייד.

כלי בינה עסקית ניידת אמנם מוגבלים ביכולת הצגת הנתונים עקב גודל המסך הקטן יחסית, אך מאפשרים לכל משתמש קצה לבצע עיצוב אישי של הכלי, ולהתאים את הכלי להעדפות האישיות. זהו המשך טבעי לבינה עסקית חברתית, המקשרת בין בינה עסקית לרשתות החברתיות, אשר מאפשרות למשתמשי הקצה לעצב את מקומם ברשת לפי העדפותיהם וטעמם.

מוצרים כגון Business Objects, Cognos, MicroStrategy וQlikView הינם כלי בינה עסקית חזקים ונפוצים מאוד בשוק, המאפשרים שימוש בבינה עסקית ניידת.

בינה עסקית מקומית

השימוש בבינה עסקית ניידת הציף בעיות זמן ותקשורת בשימוש בכלי בינה עסקית על מכשירים ניידים. העובדה שהמידע מוצג על המכשיר הנייד, אך מחושב על מאגר הנתונים העלתה את זמן התגובה, והפחיתה את שביעות רצון המשתמש.

מרבית החברות המיישמות בינה עסקית ניידת במוצריהם, פיתחו שימוש בניהול מערכות מידע בזיכרון הנדיף המקומי של המכשיר, המאפשר טעינה של מידע רב למכשיר המקומי, וביצוע חישובים וניתוחים מבלי ליצור קשר עם מאגר הנתונים המרוחק. בינה עסקית מקומית מנצלת את הטכנולוגיה הזו, ומקצרת את זמני החישוב בשימוש בבינה עסקית ניידת.

לקריאה נוספת

ראו גם

קישורים חיצוניים