מקדש ארטמיס באפסוס – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
MerlIwBot (שיחה | תרומות)
מ קטגוריה, ויקינתונים
שורה 52: שורה 52:


[[קטגוריה:שבעת פלאי תבל]]
[[קטגוריה:שבעת פלאי תבל]]
[[קטגוריה:מקדשים ביוון העתיקה]]
[[קטגוריה:יוון העתיקה: מבנים]]
[[קטגוריה:יוון העתיקה: מבנים]]


{{Link FA|dv}}
{{Link FA|dv}}

[[en:Temple of Artemis]]
[[ar:هيكل آرتميس]]
[[ast:Templu d'Artemisa (Éfesu)]]
[[az:Artemida məbədi]]
[[be:Храм Артэміды Эфескай]]
[[bg:Храм на Артемида]]
[[bn:আর্টেমিসের মন্দির]]
[[bs:Artemidin hram u Efesu]]
[[ca:Temple d'Àrtemis]]
[[ckb:پەرستگای ئارتیمیس]]
[[cs:Artemidin chrám v Efesu]]
[[cv:Эфесри Артемида чиркĕвĕ]]
[[cy:Teml Artemis (Effesus)]]
[[da:Artemistemplet i Efesos]]
[[de:Tempel der Artemis in Ephesos]]
[[dv:އާޓިމިސް ފައްޅި]]
[[el:Ναός της Αρτέμιδος της Εφέσου]]
[[eo:Templo de Artemiso]]
[[es:Templo de Artemisa (Éfeso)]]
[[et:Artemise tempel Ephesoses]]
[[eu:Efesoko Artemisaren Tenplua]]
[[fa:نیایشگاه آرتمیس]]
[[fi:Artemiin temppeli]]
[[fr:Temple d'Artémis à Éphèse]]
[[gl:Templo de Artemisa en Éfeso]]
[[hi:अर्टेमिस का मन्दिर]]
[[hr:Artemidin hram u Efezu]]
[[hu:Epheszoszi Artemisz-templom]]
[[hy:Արտեմիսի տաճարը Եփեսոսում]]
[[id:Kuil Artemis]]
[[is:Artemismusterið]]
[[it:Tempio di Artemide]]
[[ja:アルテミス神殿]]
[[jv:Kuil Artemis]]
[[ka:ეფესოს ტაძარი]]
[[kk:Артемида ғибадатханасы]]
[[ko:아르테미스 신전]]
[[lt:Artemidės šventykla]]
[[lv:Artemīdas templis]]
[[mk:Храм на Артемида во Ефес]]
[[ml:ആർട്ടെമിസ്സ് ക്ഷേത്രം]]
[[mn:Артемисийн сүм]]
[[mr:आर्टेमिसचे मंदिर]]
[[ms:Kuil Artemis]]
[[nl:Tempel van Artemis in Efeze]]
[[nn:Artemistempelet i Efesos]]
[[no:Artemistempelet i Efesos]]
[[oc:Temple d'Artèmis a Efès]]
[[pl:Świątynia Artemidy w Efezie]]
[[pnb:ارٹیمس دا مندر]]
[[pt:Templo de Ártemis]]
[[qu:Ephesos Artemis manqus wasi]]
[[ro:Templul zeiței Artemis din Efes]]
[[ru:Храм Артемиды Эфесской]]
[[sh:Artemidin hram]]
[[si:ආටිමිස් දේවස්ථානය]]
[[simple:Temple of Artemis]]
[[sk:Artemidin chrám v Efeze]]
[[sq:Tempulli i Artemidës në Efes]]
[[sr:Артемидин храм]]
[[sv:Artemistemplet i Efesos]]
[[sw:Hekalu la Artemis mjini Efeso]]
[[ta:ஆர்ட்டெமிஸ் கோயில்]]
[[tr:Artemis Tapınağı]]
[[uk:Храм Артеміди]]
[[vi:Đền Artemis]]
[[war:Templo ni Artemis]]
[[zh:阿耳忒弥斯神庙]]

גרסה מ־08:26, 25 בפברואר 2013

תצפית על חורבות המקדש כיום

מקדש אָרְטֵמִיס בֵאֶפְסוּס, אחד משבעת פלאי תבל, הוא מקדש לכבוד ארטמיס, אלת הירח והציד היוונית, אשר נבנה באפסוס באסיה הקטנה (כיום כ-50 ק"מ דרומית לאיזמיר שבטורקיה). בניית המקדש החלה תחת קרויסוס מלך לידיה, נמשכה כ-120 שנה והושלמה ברובה בשנת 550 לפנה"ס. היום כמעט ולא נשארו שרידים מהמקדש ובמקומו עומדת העיר סלקוק.

המקדש תואר לראשונה על ידי אנטיפטר מצידון, שמזכיר בשירו משנת 140 לפנה"ס את שבעת פלאי התבל:

"ראיתי את פסלו המוזהב של זאוס, הגנים התלויים מבבל, את קולוסוס השמש, הנמל רחב-הידיים למרגלות הפירמידות הגבוהות, קברו העצום של מאוזולוס. אבל כאשר ראיתי את ביתו של ארטמיס, שמגרד את העננים כל שאר הפלאים איבדו מיופיים, ואמרתי מלבד האולימפוס השמש מעולם לא ראתה דבר כל כך יפה."[1]

פולחן ארטמיס באפסוס

הגבירה של אפסוס, פסל מהמאה ה-1 לספירה אשר מוצג במוזיאון אפסוס בטורקיה

במיתולוגיה יוונית, ארטמיס היא אחותו התאומה של אפולו, אלה של ציד בתולה, אשר החליפה את סלנה כאלת הירח. באפסוס פולחן האלה שקישרו היוונים עם ארטמיס סבב סביב דמות מעץ עם תכשיטים, אשר מקורה עוד לפני תקופת יוון העתיקה. מאז התקפותיהם של תאולוגים כגון הירונימוס נגד הדתות הפגניות, נחשבו התבליטים על-פני הפסלון לביצים או שדיים מרובים, המסמלים את פוריות האלה, אך היסטוריון מודרני רוברט פליישר שיער כי מדובר בקישוטים. [2]לפי הפרשנות המודרנית, מדובר בייצוג איקוני של תכשיטים דמויי-דלעת עשויים ענבר, אשר ככל הנראה הופיעו לקראת התקופה הגאומטרית. רגלי וגוף הפסלון מוקפים בעמוד מקושט, אשר ממנו בוקעות הרגליים, סגנון יותר אופייני לאמנות מצרים העתיקה והמזרח הקרוב הקדום. על ראשה של האלה, כפי שהופיעה על המטבעות של אפסוס, היה כתר דמוי חומה, אחד מסימני ההיכר של קיבלי, האלה האם הפריגית, והיא נשענה על מטה מנחשים שזורים או נחשי אורובורוס. בדומה לקיבלי, קדשות ובתולות צעירות שירתו את האלה. כתובת הקדשה מסביבות המאה השלישית לפנה"ס מקשרת את האלה עם האי כרתים ומכנה אותה "הגבירה של אפסוס מכרתים, נושאת האור".

מסורת הסינקרטיזם היוונית התאימה את כלל האלים הזרים לפנתאון האולימפי, וברור כי במקרה של אפסוס, ההקשר שעשו המתיישבים האיונים בין "הגבירה של אפסוס" לבין ארטמיס הוא מקרי ביותר.

תולדות המקדש

הקמה

האתר הקדוש באפסוס קדום בהרבה מהמקדש שעמד בו. פאוסניאס, גאוגרף יווני מהמאה השנייה לספירה, טען כי האתר קדם לההתיישבות האיונית בשנים רבות, והוא קדום אף יותר מהמקדש של אפולו בדידימה, אשר היה האורקל השני בחשיבותו בעולם היווני[3].

החפירות אשר נעשו באתר בתחילת המאה ה-20 ובשנות ה-80 אימתו את דבריו של פאוסניאס. הבורות אשר נחפרו במקום הראו כי האתר היה בשימוש כבר בתקופת הברונזה, כאשר במקום נמצאו כלי חרס שמקורם עד אמצע התקופה הגאומטרית. ככל הנראה, במחצית השנייה של המאה השמינית לפנה"ס הוקם באתר מקדש[4] פריפטרלי (מוקף עמודים מכל צידיו) עם רצפת חרס. זהו המקדש הפריפטרלי הקדום באסיה הקטנה וייתכן כי מדובר במקדש היווני הראשון אשר היה מוקף בעמודים.

במאה ה-7 לפנה"ס, המקדש נהרס על ידי שיטפון, ורצפת החרס של המקדש התכסתה ביותר מחצי מטר של חול ושרידי אוניות. מתחת לשכבה זו, נקבר ליד החומה הצפונית של המקדש מצבור שרידים אשר כלל בין היתר טיפות אליפטיות עשויות ענבר, אשר קישטו את הפסל הגבירה של אפסוס אשר היה עשוי עץ; הפסל עצמו נהרס כנראה במהלך השיטפון. על אף שבמהלך ארבע מאות שנים שבין במאה השמינית למאה הרביעית לפני הספירה עלה גובה האתר ביותר מארבעה מטרים, הוא החזיק במעמדו כאתר קודש.

המקדש החדש, נבנה הפעם משיש והוקף שורה כפולה של עמודים, כדי לאפשר תהלוכה טקסית רחבה מסביב לנאוס. הוא תוכנן ונבנה סביב השנה 550 לפנה"ס על ידי אדריכל כרתאי כרסיפרון ובנו מתגנס. על הקמת המקדש שילם קרויסוס, מלך לידיה עשיר.

המקדש המפואר הפך לאתר תיירות, בו ביקרו מלכים, סוחרים ומטיילים, אשר הביאו איתם סחורה ותכשיטים כמנחות לארטמיס. המקדש גם הפך למקום מחסה המקובל על כולם, ובמיתולוגיה היוונית הוא מוזכר כמקום מחסה של האמזונות מהרקלס ודיוניסוס.

חורבן

המקדש של ארטמיס באפסוס נהרס ב-21 ביולי 356 לפנה"ס על ידי הרוסטראטוס, אשר על-פי האגדה, הצית את המקדש כדי לזכות לתהילה בכל מחיר. תושבי אפסוס הכריזו כי שמו של הרוטסראטוס לא יירשם לעולם, אך סטרבון הזכיר את השם בכתביו, ומשם אנו מכירים אותו.

בלילה של אותו היום, נולד אלכסנדר מוקדון. פלוטארכוס אמר כי ארטמיס הייתה עסוקה למדי בלידתו כדי להציל את המקדש הבוער שלה. מאוחר יותר, אלכסנדר הציע לשלם תמורת בנייתו המחודשת של המקדש, אך תושבי אפסוס סירבו. שיחזור המקדש אירע כבר לאחר מותו של אלכסנדר בשנת 323 לפנה"ס.

שחזור זה נהרס בעת פשיטה גותית בשנת 262 לספירה יורדנס, "גטיקה", בתקופת שלטונו של הקיסר גליאנוס. תושבי אפסוס בנו את המקדש מחדש, אך הוא איבד מחשיבותו עם המרת מרביתם של תושבי אפסוס לנצרות. תהליך זה נמשך במהלך המאה ה-4 לספירה ובשנת 391 הכריז תאודוסיוס הראשון על סגירת כלל המקדשים. המקדש נהרס בשנת 401 לספירה על ידי המון זועם בהנהגתו של יוחנן כריסוסטומוס, ואבני המקדש שימשו לבנייתם של בניינים אחרים, כגון כנסיית איה סופיה באיסטנבול.

גילוי מחדש בתקופה המודרנית

חלק מעמוד משחזור המקדש במאה הרביעית לפנה"ס (מוצג במוזיאון הבריטי)

משלחת של המוזיאון הבריטי בראשותו של הארכיטקט ג'ון טרטל ווד גילתה את המקדש בשנת 1869, לאחר מסע חיפושים של שש שנים. החפירות במקום נמשכו עד שנת 1879, והתחדשו בשנים 1904-06. רסיסים מן השחזור של המאה הרביעית ושל המקדש הקדום הוצגו ב"חדר אפסוס" במוזיאון הבריטי; חלקם מוצגים שם עד היום.

תיאור המבנה

מרבית התיאורים של המקדש באים מכתביו של פליניוס הזקן. על-פי כתביו, אורכו של המקדש היה 115 מטר ורוחבו 55 מטר, כך ששטחו היה גדול פי שלושה משטחו של פרתנון, והוא היה עשוי שיש כמעט בשלמותו. הנאוס של המקדש היה מוקף ב-127 עמודים איוניים בגובה 18 מטר.

המקדש היה מקושט בציורים, בעמודים מצופים זהב וכסף ובפסלים נהדרים שיצרו טובי הפסלים של אותה תקופה, ביניהם פידיאס, פוליקליטוס, קרסילאס ופראדמון. בין הפסלים היו לא מעט דמויות של אמזונות, אשר על-פי האגדה ייסדו את אפסוס. על-פי פליניוס, סקופאס, פסל יווני אשר פיסל חלק מהתבליטים במאוזוליאום בהאליקרנאסוס, עבד גם על התבליטים אשר קישטו את עמודי המקדש. ליד המזבח עמד פסל הפולחן של המקדש העשוי הובנה, פרי ידו של הפסל אנדאיוס.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האנטולוגיה היוונית IX, 58
  2. ^ Robert Fleischer, Artemis von Ephesos und der erwandte Kultstatue von Anatolien und Syrien, EPRO 35 1973.
  3. ^ פאוסניאס, תיאור של יוון 7.2.6
  4. ^ במקום נמצאו אבנים וכלים קדומים יותר, השייכים ככל הנראה לתרבות המיקנית, אך לא ברור האם ניתן לראות בהם חלק מהמשכיות הפולחן באתר
שבעת פלאי תבל
המאוזוליאום בהליקרנסוס
הפירמידה הגדולה של גיזה הגנים התלויים בבבל פסל זאוס באולימפיה מקדש ארטמיס המאוזוליאום בהליקרנסוס הקולוסוס מרודוס המגדלור באלכסנדריה


תבנית:Link FA