ניקולאוס הקדוש – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הרחבה
שורה 28: שורה 28:


== שמו והקשר בין ניקולאוס לסנטה קלאוס ==
== שמו והקשר בין ניקולאוס לסנטה קלאוס ==
מקור שמו מיוונית - "ניצחון העם". בשפות שונות הוא מכונה "Nicholas" (אנגלית), ניקולא (Nicolas בצרפתית, نقولا בערבית), ניקולאי (רוסית ושפות סלאביות שונות), מיקולאש (Mikuláš, או מיקלוש בהונגרית, צ'כית, סלובקית), וניקלאס (בחלק מן השפות הנורדיות).
מקור שמו מיוונית: νικη ניצ'ה - ניצחון, ו-λαος לאוס -העם. כלומר "ניצחון העם". בשפות שונות הוא מכונה "Nicholas" (אנגלית), ניקולא (Nicolas בצרפתית, نقولا בערבית), ניקולאי (רוסית ושפות סלאביות שונות), מיקולאש (Mikuláš, או מיקלוש בהונגרית, צ'כית, סלובקית), וניקלאס (בחלק מן השפות הנורדיות).


בתרבויות [[בנלוקס]], [[גרמניה]] ואחרות הוא נחשב לקדוש אשר מעניק לילדים מתנות ביום חגו (ה-6 בדצמבר) לפני [[חג המולד]], בתור "ניקולאוס הקדוש". ביום חגו מותירים הילדים את נעליים או גרביהם מחוץ לדלת חדרם (או ביתם) בתקווה למציאת מתנות (מטבעות שוקולד, ממתקים, צעצועים קטנים) בתוכם. שמו של ניקולאוס "התגלגל" בעקבות הגירה של מאמינים במנהג ממדינות בנלוקס גם לתרבויות אחרות, שם עוות הכינוי בתרבויות אלו לניקולאוס, לשם "קלאוס" (ב[[לוקסמבורגית]], למשל, יותר נפוץ הכינוי קלסשן (Kleeschen) מאשר הכינוי הפורמלי "Hellegen Niklos" ובהולנדית מכונה הקדוש גם "Sinterklaas" - קלאס בהולנדית או קלס בלוקסמבורגית ככינוי חיבה לניקולאוס). "סנטה קלאוס" הפך לדמות נפרדת, המעניקה מתנות ביום חג המולד ([[25 בדצמבר]]) עצמו.
בתרבויות [[בנלוקס]], [[גרמניה]] ואחרות הוא נחשב לקדוש אשר מעניק לילדים מתנות ביום חגו (ה-6 בדצמבר) לפני [[חג המולד]], בתור "ניקולאוס הקדוש". ביום חגו מותירים הילדים את נעליים או גרביהם מחוץ לדלת חדרם (או ביתם) בתקווה למציאת מתנות (מטבעות שוקולד, ממתקים, צעצועים קטנים) בתוכם. שמו של ניקולאוס "התגלגל" בעקבות הגירה של נושאי המסורת הזו לעמים שונים והשם התגלגל גם לתרבויות אחרות. בגלגוליו השם שונה ולעתים עוות. בבלגיה הוא נקרא קליסשן (Kleeschen) קיצור של קליס, כעיוות לכינוי הפורמלי בשפה זו "Hellegen Niklos" (הלגן ניקלוס - ניקלוס הקדוש), ובהולנדית כונה ככינוי חיבה "Sinterklaas" - סינטרקלאס כלומר הקדוש קלאס. נראה שבארצות הברית השם התגלגל מהכינוי ההולנדי ל"סנטה קלאוס" - הידוע כיום, והוא הפך לדמות סב חביב, המעניקה מתנות ביום [[חג המולד]] ([[25 בדצמבר]]) עצמו.

הקולנוע האמריקני הפך את קריסמס - חג המולד (שנקרא שם גם אקסמס - מלשון X, כלומר חג ללא הקשר, ביחוד כנגד ההקשר של קריסט - 'המשיח'), ומסורת סנטה קלאוס, לחג "משפחתי" שאין לו סממנים דתיים. אך יהודי ארצות הברית בכל זאת מפרידים עצמם מחג זה והקדוש הקשור עמו.{{הערה|"להם יש יום אחד של מתנות, ולנו שמונה לילות מטורפים", שיר החנוכה של [[אדם סנדלר]]}}


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־23:00, 7 במאי 2013


שגיאות פרמטריות בתבנית:קדוש נוצרי

פרמטרים ריקים [ קנוניזציה על ידי, מקום הקנוניזציה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ מקום פולחן, תאריך הקנוניזציה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

ניקולאוס
Άγιος Νικόλαος
ניקולאוס הקדוש באיקונין רוסי
ניקולאוס הקדוש באיקונין רוסי
לידה ככל הנראה בשנת 270
פטרה (טורקיה)
פטירה ככל הנראה בשנת 345
מירה
קדוש עבור כל הכנסיות
חג 6 בדצמבר (יום חג עיקרי), 19 בדצמבר (חלק מן הכנסיות המזרחיות), 9 במאי (העברת שרידיו)
תכונות מוצג בלבוש בישוף (בחלק מהכנסיות המזרחיות מוצג לבוש באומופור ועם ספר בשורה), לעתים מוצג עם ישו על כתף אחת שלו והתאותוקוס (אם-האל) על כתף שנייה)
פטרון של רוסיה, סרביה, קרואטיה, ילדים, מלחים, דייגים, סוחרים, המואשמים על לא עוול בכפם, זונות, גנבים מלאי חרטה, רוקחים, ממשכנים

ניקולאוס הקדוש (יוונית: Άγιος Νικόλαος, סביבות 270 - 345) הוא קדוש נוצרי חשוב שהיה בישוף מירהליקיה, חלק מטורקיה של ימינו) ולעתים מכונה "ניקולאוס ממירה". בשל הניסים הרבים המיוחסים לו, הוא ידוע גם כ"ניקולאוס עושה הניסים". הוא ידוע גם כנותן מתנות בסתר, למשל הטמנת מטבעות בנעליים והוא המקור למיתוס "סנטה קלאוס". ב-1087 הועברו שרידיו לבארי והוא ידוע לפיכך גם כ"ניקולאוס מבארי", לאחר שנחטפו לשם, מקברו המקורי שנכבש בידי השלטון התורכי.

האגדה העיקרית והעתיקה ביותר עליו היא על מילוי ארנקים בכסף עבור שלש בנות עניות והשלכתם אל תוך בית אמן, באישון ליל. אגדה אחרת כנראה מאוחרת יותר מספרת על החייאת שלשה ילדים או עניים, שנרצחו ועמדו להכין מבשרם או מדמם אוכל או מרק. הוא השתתף בכנס הבישופים לעניין הכנסיה המערבית, ותמך בכנסיה האורתודוכסית. הוא היה צם בימי חמישי, ופיוטים נאמרים לזכרו בכנסיות שונות ביום זה בשבוע.

תאריכי לידתו ומותו אינם מתועדים. מקובל כי נולד ב-270 לספירה (אך יש הטוענים כי נולד בין שנה זו לבין 286), וכי מת ב-6 בדצמבר 345 (אך יש הטוענים כי מת ב-326, 351 או 365).

שמו והקשר בין ניקולאוס לסנטה קלאוס

מקור שמו מיוונית: νικη ניצ'ה - ניצחון, ו-λαος לאוס -העם. כלומר "ניצחון העם". בשפות שונות הוא מכונה "Nicholas" (אנגלית), ניקולא (Nicolas בצרפתית, نقولا בערבית), ניקולאי (רוסית ושפות סלאביות שונות), מיקולאש (Mikuláš, או מיקלוש בהונגרית, צ'כית, סלובקית), וניקלאס (בחלק מן השפות הנורדיות).

בתרבויות בנלוקס, גרמניה ואחרות הוא נחשב לקדוש אשר מעניק לילדים מתנות ביום חגו (ה-6 בדצמבר) לפני חג המולד, בתור "ניקולאוס הקדוש". ביום חגו מותירים הילדים את נעליים או גרביהם מחוץ לדלת חדרם (או ביתם) בתקווה למציאת מתנות (מטבעות שוקולד, ממתקים, צעצועים קטנים) בתוכם. שמו של ניקולאוס "התגלגל" בעקבות הגירה של נושאי המסורת הזו לעמים שונים והשם התגלגל גם לתרבויות אחרות. בגלגוליו השם שונה ולעתים עוות. בבלגיה הוא נקרא קליסשן (Kleeschen) קיצור של קליס, כעיוות לכינוי הפורמלי בשפה זו "Hellegen Niklos" (הלגן ניקלוס - ניקלוס הקדוש), ובהולנדית כונה ככינוי חיבה "Sinterklaas" - סינטרקלאס כלומר הקדוש קלאס. נראה שבארצות הברית השם התגלגל מהכינוי ההולנדי ל"סנטה קלאוס" - הידוע כיום, והוא הפך לדמות סב חביב, המעניקה מתנות ביום חג המולד (25 בדצמבר) עצמו.

הקולנוע האמריקני הפך את קריסמס - חג המולד (שנקרא שם גם אקסמס - מלשון X, כלומר חג ללא הקשר, ביחוד כנגד ההקשר של קריסט - 'המשיח'), ומסורת סנטה קלאוס, לחג "משפחתי" שאין לו סממנים דתיים. אך יהודי ארצות הברית בכל זאת מפרידים עצמם מחג זה והקדוש הקשור עמו.[1]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניקולאוס הקדוש בוויקישיתוף

תבנית:Link FA

  1. ^ "להם יש יום אחד של מתנות, ולנו שמונה לילות מטורפים", שיר החנוכה של אדם סנדלר