פוניקולר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 38: שורה 38:
תמונה:Karmelit.jpg|ה[[כרמלית]] ב[[חיפה]]
תמונה:Karmelit.jpg|ה[[כרמלית]] ב[[חיפה]]
תמונה:Ikoma Mountain Japan Funicular Cars Passing.jpg|פוניקולר בהר [[איקומה]] שב[[יפן]]
תמונה:Ikoma Mountain Japan Funicular Cars Passing.jpg|פוניקולר בהר [[איקומה]] שב[[יפן]]
תמונה:Funicular in beren 1.JPG|פוניקולר ב[[ברן]]
</gallery>
</gallery>



גרסה מ־22:51, 29 במאי 2013

פוניקולר מעוף המלאך בלוס אנג'לס שבקליפורניה.

פוניקולרצרפתית: funiculaire) הינה רכבת הנמשכת על ידי כבל במעלה מתלול (מדובר בכבל תחתי, בניגוד לרכבל בו נישא קרון הנוסעים על ידי כבל עילי מבלי מגע בקרקע). שיווי המשקל בין שני הקרונות מאפשר נסיעה תוך שימוש במנוע בעל הספק נמוך יחסית, שכן משקל הקרון היורד מושך כלפי מעלה את הקרון העולה. הקרונות עצמם אינם ממונעים, והמנועים המניעים את הכבל נמצאים בתחנות הקצה, בדומה לרכבל.

מקור השם

מקור המילה במילה הלטינית funiculus שמשמעה "חבל דק".

אופן הפעולה

במרבית סוגי הפוניקולרים שני קרונות רכבת מחוברים לכבל אחד ונעים לחלופין מעלה ומטה לרוב על מסילה אחת (המסילה מתפצלת במרכזה ומאפשרת מעבר הקרונות זה לצד זה), ולעתים נדירות יותר - על שתי מסילות מקבילות זו לזו.

שימושים

פוניקולרים משמשים בעיקר במקומות בהם מדובר במדרונות תלולים בהם אחוז השיפוע של המתלול אינו משתנה (אחוז השיפוע קבוע), אחרת לא ניתן להפעיל את הפוניקולר, ויש להשתמש ברכבל.

קרונותיו של הפוניקולר מתוכננים לשיפוע המתלול ומדורגים, וזאת על מנת שהכיסאות יישארו אופקיים ביחס לקרקע.

פוניקולרים משמשים לתחבורה ציבורית כגון הפוניקולר של מונמארטר בפריז, הפוניקולר של מונז'ואיק בברצלונה, הכרמלית בחיפה, הטונל ופוניקולר קבאטש-טקסים באיסטנבול ו-15 הפוניקולרים הפועלים בוולפראיסו שבצ'ילה.

פוניקולרים אחרים משמשים להעלאת נוסעים במעלה הרים - כגון הפוניקולר של מונטסראט בספרד וכן הפוניקולר בסקרבורו שבאנגליה.

היסטוריה

הפוניקולרים הראשונים הונעו באמצעות לחץ מים ואפשרו העלאת והורדת אסדות נושאות סחורה במעלה ובמורד גבעות בהן נחצבו תעלות. פוניקולרים אלה נבנה במהלך המאה ה-19, בעיקר בשנות ה-30 של המאה בארצות הברית.

דוגמאות לתעלה בה עשו שימוש במגנון זה היה רכבת אלייני פורטאג' במדינת פנסילבניה בשנת 1834 וכן בתעלת מוריס שחיברה את נהר דלאוור ונהר פאסאיק בניו ג'רזי.

מאוחר יותר נעשה שימוש בפוניקולרים על מנת להסיע נוסעים - אחת הדוגמאות הראשונות היה הפוניקולר בהר לווה שבקליפורניה שהחל לפעול ב-4 ביולי 1893.

פוניקולר ידוע נוסף הינו הפוניקולר על הר וזוב עליו נכתב בשנת 1880 השיר פוניקולי פוניקולה. פוניקולר זה ניזוק בהתפרצות ההר בשנת 1944 ואינו בשימוש כיום.

פוניקולרים ברחבי העולם

הפוניקולר התלול בעולם הוא רכבת קאטומבה שבניו סאות' ויילס באוסטרליה, שזוויתו 52° מעלות (תלילותו 122%)

גלריית תמונות

ראו גם

קישורים חיצוניים