XOR – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ העברת תגית שינוי השם לדף השיחה
←‏פתיח: יותר משני אופרנדים, קומוטטיביות, אסוציאטיביות.
שורה 1: שורה 1:
ב[[אלגברה בוליאנית]], '''או מוציא''', '''XOR''' (מבוטא: "אֶקְסוֹר") או '''eXclusive OR''' היא [[פעולה בוליאנית]], אשר תוצאתה "אמת" כאשר אחד ה[[אופרנד|אופרנדים]] שלה, ורק אחד מהם, הוא "אמת". פעולה זו הנה מקרה פרטי של הפעולה [[הפרש סימטרי]] בקבוצה <math>\ \{0,1\}</math>.
ב[[אלגברה בוליאנית]], '''או מוציא''', '''XOR''' (מבוטא: "אֶקְסוֹר") או '''eXclusive OR''' היא [[פעולה בוליאנית]], אשר תוצאתה "אמת" כאשר אחד ה[[אופרנד|אופרנדים]] שלה, ורק אחד מהם, הוא "אמת". פעולה זו הנה מקרה פרטי של הפעולה [[הפרש סימטרי]] בקבוצה <math>\ \{0,1\}</math>. כאשר האופרטור מורחב למספר אופרנדים גדול משניים, הוא יחזיר אמת כאשר למספר [[אי-זוגי]] של אופרנדים יש ערך אמת. האופרטור הוא [[פעולה קומוטטיבית|קומוטטיבי]] ("חילופי") ו[[פעולה אסוציאטיבית|אסוציאטיבי]] ("קיבוצי").


או מוציא הוא פעולה המשקפת את המשמעות השכיחה של המילה "או" בחיי היומיום, בשונה המשמעות של '[[או (לוגיקה)|או]]' בלוגיקה. כאשר אדם אומר לרעהו "אחזיר לך את הספר מחר או מחרתיים", הוא מתכוון שיעשה זאת באחד משני המועדים, אך לא בשניהם.
או מוציא הוא פעולה המשקפת את המשמעות השכיחה של המילה "או" בחיי היומיום, בשונה המשמעות של '[[או (לוגיקה)|או]]' בלוגיקה. כאשר אדם אומר לרעהו "אחזיר לך את הספר מחר או מחרתיים", הוא מתכוון שיעשה זאת באחד משני המועדים, אך לא בשניהם.


== [[טבלת אמת]] ==
== [[טבלת אמת]] ==

גרסה מ־20:16, 24 בינואר 2014

באלגברה בוליאנית, או מוציא, XOR (מבוטא: "אֶקְסוֹר") או eXclusive OR היא פעולה בוליאנית, אשר תוצאתה "אמת" כאשר אחד האופרנדים שלה, ורק אחד מהם, הוא "אמת". פעולה זו הנה מקרה פרטי של הפעולה הפרש סימטרי בקבוצה . כאשר האופרטור מורחב למספר אופרנדים גדול משניים, הוא יחזיר אמת כאשר למספר אי-זוגי של אופרנדים יש ערך אמת. האופרטור הוא קומוטטיבי ("חילופי") ואסוציאטיבי ("קיבוצי").

או מוציא הוא פעולה המשקפת את המשמעות השכיחה של המילה "או" בחיי היומיום, בשונה המשמעות של 'או' בלוגיקה. כאשר אדם אומר לרעהו "אחזיר לך את הספר מחר או מחרתיים", הוא מתכוון שיעשה זאת באחד משני המועדים, אך לא בשניהם.

טבלת אמת

q p תוצאה
0 0 0
1 0 1
0 1 1
1 1 0

מהטבלה אפשר להסיק ש (A XOR B) שקול ל:

  • (A AND NOT B) OR (NOT A AND B)
  • (A OR B) AND (NOT A OR NOT B)
  • (A OR B) AND NOT (A AND B)

חישוב XOR

לביטויים בעלי יותר משני אופרנדים, מפעילים XOR על שני האופרנדים הראשונים, אחר כך מפעילים XOR על התוצאה מקודם ועל האופרנד השלישי, וחוזר חלילה עד האופרנד האחרון. כלומר לחישוב הביטוי (A xor B xor C xor D) מבצעים את סדר הפעולות הבא (לפי סדר הסוגריים): (A xor B) xor C) xor D))).

XOR הוא חילופי: סדר האופרנדים אינו משנה - התוצאה תישאר זהה לכל סדר.

באופן כללי, התוצאה של XOR תלויה במספר האופרנדים בעלי ערך "אמת" : אם יש מספר אי-זוגי של אופרנדים כאלה, התוצאה תהיה "אמת" (truth); אחרת, היא תהיה "שקר" (false).

סימונים

ישנם סימונים מתמטיים שונים לפעולת ה-XOR.

בנוסף לסימון הפעולה כפשוט "XOR", ישנם המסמנים אותו כסימן פלוס ("+"), או סימן פלוס עם שינוי כלשהו, למשל בתוך עיגול (""). האחרון נמצא בשימוש כיוון שישנה התאמה לחיבור מודולו 2, כאשר "אמת"=1 ו"שקר"=0.

כמו כן, מקובל לסמן את ה-XOR בסימן הוי בשינוי כלשהו, כגון (""), כיוון שה-XOR היא פעולה נגזרת של ה-OR הלוגי, אשר בדרך כלל מסומן בוי.

סימון מקובל בתכנות הוא סימן הקארה ("^"), כפי שבא לידי ביטוי בשפת התכנות C.

בדומה, סימונים טקסטואלים שונים נמצאים בשימוש, כגון "EOR", ו"ORR".

שימושים

אם נפעיל על ערך בינארי פעולת XOR עם עצמו, נקבל תמיד את התוצאה 0 ("שקר"). במספר ארכיטקטורות של מחשבים, לפעמים זה מהיר יותר וחסכוני במקום לשמור את הערך 0 באוגר על ידי הפעלת XOR על הערך הקיים, מאשר לכתוב לתוך הזיכרון את הערך הקבוע 0. לכן, הפעלת XOR על ערכים עם עצמם היא אופטימיזציה נפוצה.[דרוש מקור]

לפעמים משתמשים בפעולת הXOR כפונקציית ערבול בהצפנה. שיטת הצפנה אחת המתבססת על XOR, פנקס חד פעמי, הוכחה מתמטית כלא ניתנת לפיצוח.

בתכנון לוגי ספרתי, השער הלוגי XOR בעל שתי הכניסות, נחשב בדרך כלל כמהפך (inverter) בר-תכנות, בכך שאם אחת הכניסות מחזיקה בערך הלוגי "1", היציאה תמיד תחזיק את הערך ההופכי לכניסה השנייה. אם הכניסה הראשונה תחזיק את הערך הלוגי "0", היציאה תמיד תהיה זהה לכניסה השנייה.

בתכנות מאפשרת פעולת XOR להחליף תוכן בין שני משתנים של מחרוזות ביטים ללא שטח עזר. לשם החלפת תוכנם של המשתנים A ו-B נדרשות שלוש הפקודות הבאות:

A = A XOR B
B = B XOR A
A = A XOR B

(ראו: אלגוריתם ההחלפה של XOR)

ראו גם