אאוקן – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: צ'ארלס
מ הגהה
שורה 1: שורה 1:
'''אאוקן''' ([[אנגלית]]: '''Eocene''') היא [[יחידת זמן גאולוגית|תקופה]] ב[[פלאוגן]] השייכת לתור ה[[שלישון]] בעידן ה[[קנוזואיקון]] והיא קרובה יותר לזמננו מאשר פלאוקן.
'''אֵאוֹקֵן''' ([[אנגלית]]: '''Eocene''') היא [[יחידת זמן גאולוגית|תקופה]] ב[[פלאוגן]] השייכת לתור ה[[שלישון]] בעידן ה[[קנוזואיקון]]. היא קרובה יותר לזמננו מאשר פלאוקן.


את השם טבע ה[[גאולוג]] ה[[סקוטים|סקוטי]] [[צ'ארלס לייל]] ב-1847. מקור המלה ב[[יוונית]], [[הלחם בסיסים]] של Ἠώς ("[[אאוס]]", אלת השחר ב{{ה|מיתולוגיה היוונית}}) ו-καινός ("קנוס" - חדש מפתיע), כלומר "השחר החדש". התקופה נקראת כך כי חלק מה[[מאובן|מאובנים]] המצויים בשכבות התקופה הזו הם של [[מין (טקסונומיה)|מינים]] הקיימים גם היום. הייתה זו [[יחידת זמן גאולוגית|תקופה גאולוגית]] שראשיתה בעידן שבו התחילו הימים להציף את היבשות ונמשכה 22.1 מיליוני שנים, מלפני 56 מיליוני שנים עד לפני 33.9 מיליוני שנים. היא מחולקת לארבעה גילאים (תת יחידות זמן של תקופה): איפרסיאן (Ypresian), לוטטיאן (Lutetian), ברטוניאן (Bartonian) ופריאבוניאן (Priabonian).
את השם טבע ה[[גאולוג]] ה[[סקוטים|סקוטי]] [[צ'ארלס לייל]] ב-1847. מקור המילה ב[[יוונית]], והוא [[הלחם בסיסים]] של Ἠώς ("[[אאוס]]", אלת השחר ב{{ה|מיתולוגיה היוונית}}) ו-καινός ("קנוס" - חדש מפתיע), כלומר "השחר החדש". התקופה נקראת כך כי חלק מה[[מאובן|מאובנים]] המצויים בשכבות התקופה הזו הם של [[מין (טקסונומיה)|מינים]] הקיימים גם היום. הייתה זו [[יחידת זמן גאולוגית|תקופה גאולוגית]] שראשיתה בעידן שבו התחילו הימים להציף את היבשות ונמשכה 22.1 מיליוני שנים, מלפני 56 מיליוני שנים עד לפני 33.9 מיליוני שנים. היא מחולקת לארבעה גילאים (תת יחידות זמן של תקופה): איפרסיאן (Ypresian), לוטטיאן (Lutetian), ברטוניאן (Bartonian) ופריאבוניאן (Priabonian).


ברוב שטחי כדור הארץ התחיל האאוקן, כשהימים חזרו והציפו את היבשות. באאוקן התרוממו ב[[אירופה]] ההרים הראשונים בקבוצה האלפינית: [[הפירנאים]] ו[[האלפים]] הפרוואנסליים. [[טקטוניקת הלוחות|פעולה טקטונית]] רבה חלה גם בחלקי עולם אחרים. הפעילות באה לידי ביטוי בשינויים תכופים בדמות הפאליאוגאוגרפית של הארץ, כלומר אירעו תנודות רבות של גבולות הים והיבשה, עם שינויי גובה היבשות ועומק הימים.
ברוב שטחי כדור הארץ התחיל האאוקן, כשהימים חזרו והציפו את היבשות. באאוקן התרוממו ב[[אירופה]] ההרים הראשונים בקבוצה האלפינית: [[הפירנאים]] ו[[האלפים]] הפרוואנסליים. [[טקטוניקת הלוחות|פעולה טקטונית]] רבה חלה גם בחלקי עולם אחרים. הפעילות באה לידי ביטוי בשינויים תכופים בדמות הפאליאוגאוגרפית של הארץ, כלומר אירעו תנודות רבות של גבולות הים והיבשה, עם שינויי גובה היבשות ועומק הימים.
שורה 7: שורה 7:
באאוקן התיכון התפשטו הימים לכיוון היבשות. באאוקן העליון נסוגו הימים מהיבשות.
באאוקן התיכון התפשטו הימים לכיוון היבשות. באאוקן העליון נסוגו הימים מהיבשות.


ב[[צפון אפריקה]] מהוות שכבות האאוקן המשך לשכבות [[קרטיקון עליון|הקרטיקון העליון]] ובשתיהן יש הרבה חומרים זרחניים ([[פוספאטים]]).
ב[[צפון אפריקה]] מהוות שכבות האאוקן המשך לשכבות [[קרטיקון עליון|הקרטיקון העליון]], ובשתיהן יש הרבה חומרים זרחניים ([[פוספאטים]]).
ה[[מאובנים]] באאוקן מעידים על תמורות ביולוגיות גדולות: אין באאוקן מאובנים של יצורים רבים, שחיו בתקופות קודמות. אך יש מאובנים של יצורים, שנוצרו באאוקן ונכחדו ב[[אוליגוקן]]. היצורים הללו התרבו עד כדי כך, ששלדיהם המאובנים יצרו שכבות עבות ורחבות מאוד.
ה[[מאובנים]] באאוקן מעידים על תמורות ביולוגיות גדולות: אין באאוקן מאובנים של יצורים רבים שחיו בתקופות קודמות, אך יש מאובנים של יצורים, שנוצרו באאוקן ונכחדו ב[[אוליגוקן]]. היצורים הללו התרבו עד כדי כך, ששלדיהם המאובנים יצרו שכבות עבות ורחבות מאוד. בשכבות התחתונות של האאוקן יש מאובנים של יצורים בעלי מבנה שיניים פרימיטיבי מאוד. יצורים אלה (אבות ה[[פילים]] ואבות ה[[סוסיים|סוסים]] ואחרים) נוצרו באמצע ה[[מזוזואיקון]]. מאובנים של צמחים ויצורים באאוקן מעידים על כך שבאזור [[הים התיכון]] שרר [[אקלים טרופי]].
בשכבות התחתונות של האאוקן יש מאובנים של יצורים בעלי מבנה שיניים פרימיטיבי מאוד. יצורים אלה (אבות ה[[פילים]] ואבות ה[[סוסיים|סוסים]] ואחרים) נוצרו באמצע ה[[מזוזואיקון]]. מאובנים של צמחים ויצורים באאוקן מעידים על כך שבאזור [[הים התיכון]] שרר [[אקלים טרופי]].


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־13:49, 2 ביוני 2015

אֵאוֹקֵן (אנגלית: Eocene) היא תקופה בפלאוגן השייכת לתור השלישון בעידן הקנוזואיקון. היא קרובה יותר לזמננו מאשר פלאוקן.

את השם טבע הגאולוג הסקוטי צ'ארלס לייל ב-1847. מקור המילה ביוונית, והוא הלחם בסיסים של Ἠώς ("אאוס", אלת השחר במיתולוגיה היוונית) ו-καινός ("קנוס" - חדש מפתיע), כלומר "השחר החדש". התקופה נקראת כך כי חלק מהמאובנים המצויים בשכבות התקופה הזו הם של מינים הקיימים גם היום. הייתה זו תקופה גאולוגית שראשיתה בעידן שבו התחילו הימים להציף את היבשות ונמשכה 22.1 מיליוני שנים, מלפני 56 מיליוני שנים עד לפני 33.9 מיליוני שנים. היא מחולקת לארבעה גילאים (תת יחידות זמן של תקופה): איפרסיאן (Ypresian), לוטטיאן (Lutetian), ברטוניאן (Bartonian) ופריאבוניאן (Priabonian).

ברוב שטחי כדור הארץ התחיל האאוקן, כשהימים חזרו והציפו את היבשות. באאוקן התרוממו באירופה ההרים הראשונים בקבוצה האלפינית: הפירנאים והאלפים הפרוואנסליים. פעולה טקטונית רבה חלה גם בחלקי עולם אחרים. הפעילות באה לידי ביטוי בשינויים תכופים בדמות הפאליאוגאוגרפית של הארץ, כלומר אירעו תנודות רבות של גבולות הים והיבשה, עם שינויי גובה היבשות ועומק הימים.

באאוקן התיכון התפשטו הימים לכיוון היבשות. באאוקן העליון נסוגו הימים מהיבשות.

בצפון אפריקה מהוות שכבות האאוקן המשך לשכבות הקרטיקון העליון, ובשתיהן יש הרבה חומרים זרחניים (פוספאטים). המאובנים באאוקן מעידים על תמורות ביולוגיות גדולות: אין באאוקן מאובנים של יצורים רבים שחיו בתקופות קודמות, אך יש מאובנים של יצורים, שנוצרו באאוקן ונכחדו באוליגוקן. היצורים הללו התרבו עד כדי כך, ששלדיהם המאובנים יצרו שכבות עבות ורחבות מאוד. בשכבות התחתונות של האאוקן יש מאובנים של יצורים בעלי מבנה שיניים פרימיטיבי מאוד. יצורים אלה (אבות הפילים ואבות הסוסים ואחרים) נוצרו באמצע המזוזואיקון. מאובנים של צמחים ויצורים באאוקן מעידים על כך שבאזור הים התיכון שרר אקלים טרופי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

קנוזואיקון
פלאוגן נאוגן רביעון
פלאוקן אאוקן אוליגוקן מיוקן פליוקן פליסטוקן הולוקן
ערך זה הוא קצרמר בנושא גאולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.