סולפונאמיד – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ תיקון קישור
מ שינוי סדר פרקים להיות: ראו גם - לקריאה נוספת - קישורים חיצוניים - הערות שוליים **
שורה 36: שורה 36:
הסולפונאמידים הוחלפו בהמשך המלחמה על ידי [[פניצילין]]. לפניצילין היו תופעות טוקסיות נמוכות יחסית לסולפונאמידים ויעילותו הייתה גבוהה יותר, אולם הוא לא היה זמין בכמויות מספיקות, ונכנס לשימוש רק לקראת סוף המלחמה. פרוטונסיל המשיך להיות משווק עד שנות ה-60 של המאה ה-20.
הסולפונאמידים הוחלפו בהמשך המלחמה על ידי [[פניצילין]]. לפניצילין היו תופעות טוקסיות נמוכות יחסית לסולפונאמידים ויעילותו הייתה גבוהה יותר, אולם הוא לא היה זמין בכמויות מספיקות, ונכנס לשימוש רק לקראת סוף המלחמה. פרוטונסיל המשיך להיות משווק עד שנות ה-60 של המאה ה-20.


== מקורות ==
* Clarck, Finkle, Rey ,Whalem-Lippincott's illustrated review: pharmacology
== ראו גם ==
== ראו גם ==
[[קבוצות אנטיביוטיקה]]
[[קבוצות אנטיביוטיקה]]


== מקורות ==
* Clarck, Finkle, Rey ,Whalem-Lippincott's illustrated review: pharmacology
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
{{ויקישיתוף בשורה}}
{{ויקישיתוף בשורה}}

גרסה מ־18:16, 26 בספטמבר 2015

סולפונאמידים (Sulfonamides) הם משפחה של חומרים שבחלקם נעשה שימוש בתרופות אנטיביוטיות. תרופות המבוססות על סולפונאמידים, שנודעו בשם סולפה, היו הטיפול הראשון שאיפשר קטילת חיידקים יעילה, החל משנות ה-30 של המאה ה-20.

מולקולות הסולפונאמידים הן בעלות מבנה דומה לזה של חומצה פרא-אמינובנזואית (הידועה בקיצור PABA).

מנגנון פעולה

הסולפונאמידים מעכבים את האנזים dihydropteroate synthase, בתאים פרימיטיבים, כגון חיידקים, ופוגעים ביכולת הסינתזה של חומצה פולית. בניגוד לחיידקים, בני אדם מקבלים חומצה פולית מהמזון, ולכן התרופה סלקטיבית לחיידקים שאינם מסוגלים להשתמש בפורינים ממקור חיצוני וחייבים לסנתז חומצה פולית בעצמם.

הסולפונאמידים פועלים גם נגד חיידקים גרם חיובי ושלילי.

Structural similarity between sulfonamide (left) and PABA (center) is the basis for the inhibitory activity of sulfa drugs on dihydrofolate (right) biosynthesis

עמידות

חיידקים יכולים לפתח עמידות לסולפונאמידים עקב מוטציות שגורמות:

  • יצור יתר של PABA
  • יצירה של אנזים שמסנתז לחומצה פולית בעל זיקה נמוכה לסולפונאמידים
  • הורדת החדירות הממברנה לסולפונאמידים

פרמקוקינטיקה

התרופה נספגת בצורה יעילה במערכת בעיכול, זמינות ביולוגית של התרופה היא בין 70%-100%, ונפח פיזור גבוה והוא עובר את מחסום דם-מוח[דרושה הבהרה].

הסולפונאמידים מתפרקים בכבד לחומר הפעיל סולפאנילאמיד ולחומר לא פעיל אשר מופרש בכליות. במקרה של כשל כלייתי יש צורך בהורדת המינונים של התרופה.

תופעות לוואי

הסולפונאמידים יכולים לגרום למגוון של תגובות לא נעימות, כולל הפרעות בדרכי השתן, הפרעות המופוייטיות, פורפיריה, ותגובות אלרגיות, המחמירות בעיקר במינונים גבוהים. שכיחות תופעות לא רצויות היא כ-3% מהאוכלוסייה הכללית. אצל נשאי HIV השכיחות עולה ל-[1]60%.

שתי תגובות קיצוניות הן תסמונת סטיבנס-ג'ונסון (Stevens–Johnson syndrome) ו-Toxic Epidermal Necrolysis.

אדם הסובל מתסמונת סטיבנס - ג'ונסון

היסטוריה

נסיונות למצוא חומרים קוטלי חיידקים המבוססים על אנילין, חומר נפוץ בתעשיית הצבעים, התחילו בשנת 1932 בגרמניה, במעבדות באייר שהייתה אז חלק מחברת הענק אי גה פארבן. המולקולה הראשונה שהוכחה כיעילה בעצירת דלקות חיידקיות אצל עכברים הייתה הפרונטוסיל, שאופיינה בצבע אדום. פרסומה ושיווקה החלו ב-1935, לאחר שהממציאים הוציאו פטנט על תהליך ההפקה.

הפרונטוסיל הייתה יעילה לטיפול במגוון רחב של זיהומים חיידקיים, בעיקר ממשפחת סטרפטוקוקוס, בטיפול תרופתי. עם זאת לא הייתה קוטלת חיידקים בסביבה מעבדתית. בהמשך התגלה ההסבר לכך: התרופה מתפרקת במערכת העיכול ואחד מתוצריה הוא המרכיב הפעיל סולפאנילאמיד (סולפה), שכבר הופק מסחרית שנים רבות לפני כן, והיה חופשי מהגנת הפטנט.

כתוצאה מגילוי זה נכנסה הסולפה לייצור נרחב באמצע שנות השלושים. יעילותה גרמה לשימוש בה כתרופת פלא, ששווקה בכמויות עצומות, ללא בקרה נאותה על תהליכי הייצור. בשנת 1937 הורעלו בארצות הברית מאות אנשים שהשתמשו בתרופה בשם שיקוי סולפאנילאמיד שהכילה דיאתילן גליקול. כתוצאה מכך נחקק חוק המזון, התרופות והקוסמטיקה שהסמיך את מנהל המזון והתרופות האמריקאי לפקח על ייצור תרופות.

בתחילת מלחמת העולם השנייה נעשה שימוש נרחב בסולפה, ובפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית הייתה אפשרות לטפל ביעילות בפצעים פתוחים. ערכות עזרה ראשונה, שחולקו לכל חיילי הצבא האמריקאי, הכילו סולפה בצורת גלולות ואבקה[2].

הסולפונאמידים הוחלפו בהמשך המלחמה על ידי פניצילין. לפניצילין היו תופעות טוקסיות נמוכות יחסית לסולפונאמידים ויעילותו הייתה גבוהה יותר, אולם הוא לא היה זמין בכמויות מספיקות, ונכנס לשימוש רק לקראת סוף המלחמה. פרוטונסיל המשיך להיות משווק עד שנות ה-60 של המאה ה-20.

מקורות

  • Clarck, Finkle, Rey ,Whalem-Lippincott's illustrated review: pharmacology

ראו גם

קבוצות אנטיביוטיקה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סולפונאמיד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Tilles SA., Practical issues in the management of hypersensitivity reactions: sulfonamides, in PubMed, ‏August 2001
  2. ^ David Steinert, The History of WWII Medicine, ‏04/05/02

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.