פנילאלנין – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ ←‏כימיה: תיקון קישור
שורה 18: שורה 18:


==כימיה==
==כימיה==
כפי שמעיד שמה, פנילאלנין היא נגזרת של חומצת אמינו אחרת: '''[[אלאנין]]'''. שתי החומצות זהות בהרכבן, אלא שלפנילאלנין מתווספת קבוצת '''[[פניל]]''' ([[בנזן|טבעת בנזן]] פחות [[אטום]] [[מימן]] אחד, '''C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>'''). השייר של פנילאלנין מורכב מקבוצת '''מתילן''' ('''CH<sub>2</sub>''') אליה מחוברת קבוצת פניל. פנילאלנין היא, אם כן, אחת משלוש חומצות האמינו ה[[ארומטיות]], ומביניהן היא ה[[קוטביות|הידרופובית]] ביותר, שכן בשייר שלה אין קבוצת [[הידרוקסיל]] (כמו ב'''[[טירוזין]]''') ואין אטום [[חנקן]] (כמו ב'''[[טריפטופן]]''').
כפי שמעיד שמה, פנילאלנין היא נגזרת של חומצת אמינו אחרת: '''[[אלאנין]]'''. שתי החומצות זהות בהרכבן, אלא שלפנילאלנין מתווספת קבוצת '''[[פניל]]''' ([[בנזן|טבעת בנזן]] פחות [[אטום]] [[מימן]] אחד, '''C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>'''). השייר של פנילאלנין מורכב מקבוצת '''מתילן''' ('''CH<sub>2</sub>''') אליה מחוברת קבוצת פניל. פנילאלנין היא, אם כן, אחת משלוש חומצות האמינו ה[[ארומטיות]], ומביניהן היא ה[[הידרופוביות|הידרופובית]] ביותר, שכן בשייר שלה אין קבוצת [[הידרוקסיל]] (כמו ב'''[[טירוזין]]''') ואין אטום [[חנקן]] (כמו ב'''[[טריפטופן]]''').


==מקורות תזונה==
==מקורות תזונה==

גרסה מ־18:00, 5 בפברואר 2016


שגיאות פרמטריות בתבנית:חומצת אמינו

פרמטרים [ סימון_ארוך, נוסחה_כימית, משקל_מולקולרי, סימון_קצר, שם_לועזי, איזו, שכיחות ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

'פנילאלנין'
נוסחה כימית C₉H₁₁NO₂ עריכת הנתון בוויקינתונים
pKa קרבוקסיל 1.83
pKa אמין 9.13
pKa שייר אין
נוסחה קווית של פנילאלנין
נוסחה קווית של פנילאלנין
נוסחה מלאה של פנילאלנין
נוסחה מלאה של פנילאלנין
מספר CAS 63-91-2 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פנילאלנין (Phenylalanine) היא אחת מ-20 חומצות האמינו הנפוצות בטבע והמרכיבות את החלבונים. תאי גוף האדם אינם מסוגלים לסנתז פנילאלנין, ולכן היא מהווה חומצת אמינו חיונית שיש לקבל אותה דרך המזון.

כימיה

כפי שמעיד שמה, פנילאלנין היא נגזרת של חומצת אמינו אחרת: אלאנין. שתי החומצות זהות בהרכבן, אלא שלפנילאלנין מתווספת קבוצת פניל (טבעת בנזן פחות אטום מימן אחד, C6H5). השייר של פנילאלנין מורכב מקבוצת מתילן (CH2) אליה מחוברת קבוצת פניל. פנילאלנין היא, אם כן, אחת משלוש חומצות האמינו הארומטיות, ומביניהן היא ההידרופובית ביותר, שכן בשייר שלה אין קבוצת הידרוקסיל (כמו בטירוזין) ואין אטום חנקן (כמו בטריפטופן).

מקורות תזונה

פנילאלנין מצויה במזונות עתירי חלבונים, כגון בשר, מוצרי חלב וקטניות, וכן במזונות המכילים עמילן, כגון תפוחי אדמה, פסטה ותירס.

ביולוגיה

המחלה התורשתית פנילקטונוריה (Phenylketonuria - PKU) נגרמת כתוצאה מחוסר גנטי באנזים פנילאלנין הידרוקסילאז, המזרז את הפיכת הפנילאלנין בגוף לחומצת האמינו טירוזין. כתוצאה מכך מצטבר פנילאלנין במקומות שונים בגוף, ובעיקר במוח; הדבר גורם לפיגור שכלי מגיל צעיר ולתופעות אחרות. אם המחלה מזוהה בגיל צעיר, ניתן למנעה בקלות יחסית על ידי שמירה על דיאטה קפדנית נטולת פנילאלנין. PKU היא אחת המחלות התורשתיות הראשונות שנתגלו.

ראו גם

  • אספרטם (ממתיק מלאכותי שאחד ממרכיביו הוא פנילאלנין).