חוזה טריאנון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ קישורים פנימיים
מ ויקיזציה של הערות שוליים
שורה 29: שורה 29:


== זיכרון והנצחה ==
== זיכרון והנצחה ==
אבדן השטחים בעקבות חוזה טריאנון נחשב בהונגריה להשפלה לאומית צורבת שהפכה לטראומה קולקטיבית. בשנים שבין מלחמת העולם, המשטר הלאומני של האדמירל [[מיקלוש הורטי|מקילוש הורטי]] טיפח תרבות הנצחה של [[אירידנטה]] והדרישה ההונגרית להשבת שטחים זכתה לתמיכה מצד איטליה הפשיסטית וגרמניה הנאצית בשני הסדרי הבוררות של וינה ([[בוררות וינה הראשונה|1938]], [[תכתיב וינה|1940]]). לאחר תבוסת הונגריה לצד מדינות הציר במלחמת העולם השניה, הונגריה אולצה להחזיר את השטחים שקיבלה בחסות הנאצים והנצחה של חוזה טריאנון נאסרה בידי השלטונות הקומוניסטים. מאז נפילת הקומוניזם זיכרון טריאנון חזר לעמוד על סדר היום הציבורי ותחת ממשלתו השניה של [[ויקטור אורבן]], הוכרז על יום זיכרון לאומי, שמצויין מדי שנה ב-4 ביוני בטקסי הנצחה ברחבי הונגריה.<ref>{{צ-מאמר|מחבר=גיא ביינר|שם='לבטל את טריאנון': הנצחת הזיכרון של אבדן שטחים בהונגריה|כתב עת=זמנים|כרך=123|עמ=4-13|שנת הוצאה=2013|קישור=http://www.openu.ac.il/zmanim/zmanim123/123-Beiner.pdf}}</ref>
אבדן השטחים בעקבות חוזה טריאנון נחשב בהונגריה להשפלה לאומית צורבת שהפכה לטראומה קולקטיבית. בשנים שבין מלחמת העולם, המשטר הלאומני של האדמירל [[מיקלוש הורטי|מקילוש הורטי]] טיפח תרבות הנצחה של [[אירידנטה]] והדרישה ההונגרית להשבת שטחים זכתה לתמיכה מצד איטליה הפשיסטית וגרמניה הנאצית בשני הסדרי הבוררות של וינה ([[בוררות וינה הראשונה|1938]], [[תכתיב וינה|1940]]). לאחר תבוסת הונגריה לצד מדינות הציר במלחמת העולם השניה, הונגריה אולצה להחזיר את השטחים שקיבלה בחסות הנאצים והנצחה של חוזה טריאנון נאסרה בידי השלטונות הקומוניסטים. מאז נפילת הקומוניזם זיכרון טריאנון חזר לעמוד על סדר היום הציבורי ותחת ממשלתו השניה של [[ויקטור אורבן]], הוכרז על יום זיכרון לאומי, שמצויין מדי שנה ב-4 ביוני בטקסי הנצחה ברחבי הונגריה.{{הערה|{{צ-מאמר|מחבר=גיא ביינר|שם='לבטל את טריאנון': הנצחת הזיכרון של אבדן שטחים בהונגריה|כתב עת=זמנים|כרך=123|עמ=13-4|שנת הוצאה=2013|קישור=http://www.openu.ac.il/zmanim/zmanim123/123-Beiner.pdf}}}}


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==
<references />{{ויקישיתוף בשורה}}
{{ויקישיתוף בשורה}}
* [http://www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/versa/tri1.htm הטקסט של החוזה]
* [http://www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/versa/tri1.htm הטקסט של החוזה]

== הערות שוליים ==
{{הערות שוליים}}


{{אמנות והסכמים עם סיום מלחמת העולם הראשונה}}
{{אמנות והסכמים עם סיום מלחמת העולם הראשונה}}

גרסה מ־07:49, 25 בנובמבר 2017

חוזה טריאנון היה חוזה אשר הסדיר את מעמדה ושטחה של הונגריה אשר הייתה חלק מן האימפריה האוסטרו הונגרית לאחר מלחמת העולם הראשונה. חוזה זה נחתם ב-4 ביוני 1920, בארמון הטריאנון הגדול שבגנים של ארמון ורסאי, בסמוך לפריז.

היסטוריה

ועידת השלום בפריז ב-1919 שהביאה לחתימת הסכם ורסאי, לא הביאה לחתימת הסכם עם הונגריה בשל האירועים הפנימיים בהונגריה - ממשלתו הכושלת של הרוזן מיהאי קארוי, ולאחר מכן השלטון הקומוניסטי בראשות בלה קון, אשר הביא למלחמת אזרחים. על אף שנחתמו הסכמים עם שאר המעצמות המנוצחות - גרמניה, אוסטריה, בולגריה (למעט טורקיה, אשר חתמה על הסכם סוור רק כעבור חודשים מספר, שכן בנוגע לשטחי הקיסרות המתפוררת נחתמו הסכמים שונים הסותרים זה את זה), הרי שהיה על ההונגרים להמתין להסדרת עניינם עד ליוני 1920.

הצדדים העיקריים לחוזה שנחתם, היו המעצמות המנצחות (ארצות הברית, בריטניה, צרפת ואיטליה), בנות בריתן (רומניה, יוגוסלביה וצ'כוסלובקיה) מצד אחד והונגריה מן הצד השני. לרומנים, היוגוסלבים והצ'כוסלובקים היו דרישות טריטוריאליות מרחיקות לכת מן ההונגרים.

גבולותיה של הונגריה

בהשוואה לממלכה ההונגרית שתחת שלטון בית הבסבורג הונגריה הצטמצמה ב-2/3 הן בשטחה והן באוכלוסייתה. הונגריה הפסידה את השטחים הבאים:

על פי הוראות החוזה איבדה הונגריה את המוצא לים, אשר היה בשליטתה באזור קרואטיה משנת 1102. כן איבדה את בוסניה שבה שלטה משנת 1878.

תוצאות ההסכם

מטרתה העיקרית של מדיניות החוץ ההונגרית בשנים שבין מלחמות העולם, ואף במהלך מלחמת העולם השנייה הייתה השבת השטחים האבודים לגבולותיה. בריתו של מיקלוש הורטי, העוצר ההונגרי, עם אדולף היטלר, הצליחה להביא להשבת חלק מן השטחים, אך לאחר המלחמה, בהסכם פריז משנת 1947 שבו גבולותיה של הונגריה לקווים שסומנו בחוזה טריאנון.

מפה המציגה את תוצאות חוזה טריאנון

בשנת 1910 הייתה האוכלוסייה המדיארית (הונגרית אתנית) בהונגריה כ-45% מאוכלוסייתה. השטחים שנקרעו מהונגריה בטריאנון היו מיושבים ברובם בבני המיעוטים האתניים האחרים, אך גם במדיארים רבים, וכך נוצרה במדינות החדשות, וברומניה, בעיית מיעוט מדיארי, אשר טרם באה אל פתרונה.

מבחינה כלכלית איבדה הונגריה 61.4% משטחי היערות, 88% מן העצים הראויים לעיבוד, 62.2% ממסילות הרכבת, 64.5% מהדרכים הסלולות, 83.1% מתוצרת הברזל שלה, 55.7% ממפעליה התעשייתיים, ו-67% ממוסדותיה הפיננסיים.

התנאים הצבאיים שהושתו על הונגריה היו דומים לאלו שהוטלו על גרמניה בחוזה ורסאי. הצבא ההונגרי הוגבל ל-35,000 חיילים, ונאסר גיוס החובה. כן הוטל התנאי כי לא תיסלל בהונגריה מסילת ברזל בעלת יותר מפס אחד. הונגריה ויתרה על כל הטריטוריות בעולם שהיו שייכות למונרכיה האוסטרו הונגרית.

זיכרון והנצחה

אבדן השטחים בעקבות חוזה טריאנון נחשב בהונגריה להשפלה לאומית צורבת שהפכה לטראומה קולקטיבית. בשנים שבין מלחמת העולם, המשטר הלאומני של האדמירל מקילוש הורטי טיפח תרבות הנצחה של אירידנטה והדרישה ההונגרית להשבת שטחים זכתה לתמיכה מצד איטליה הפשיסטית וגרמניה הנאצית בשני הסדרי הבוררות של וינה (1938, 1940). לאחר תבוסת הונגריה לצד מדינות הציר במלחמת העולם השניה, הונגריה אולצה להחזיר את השטחים שקיבלה בחסות הנאצים והנצחה של חוזה טריאנון נאסרה בידי השלטונות הקומוניסטים. מאז נפילת הקומוניזם זיכרון טריאנון חזר לעמוד על סדר היום הציבורי ותחת ממשלתו השניה של ויקטור אורבן, הוכרז על יום זיכרון לאומי, שמצויין מדי שנה ב-4 ביוני בטקסי הנצחה ברחבי הונגריה.[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חוזה טריאנון בוויקישיתוף

הערות שוליים