אבן באת' – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הוספת {{תב|ויקישיתוף בשורה}} בקישורים חיצוניים במידה וחסר (תג) (דיון)
קטגוריה:באת' ==>> קטגוריה:באת': מבנים
שורה 12: שורה 12:
* [http://www.bathnes.gov.uk/BathNES/environmentandplanning/majordevelopments/combedownstonemines פרויקט לייצוב הקרקע במכרות האבן קומב דאון] באתר מועצת באת' וצפון מזרח סומרסט
* [http://www.bathnes.gov.uk/BathNES/environmentandplanning/majordevelopments/combedownstonemines פרויקט לייצוב הקרקע במכרות האבן קומב דאון] באתר מועצת באת' וצפון מזרח סומרסט


[[קטגוריה:באת']]
[[קטגוריה:באת': מבנים]]
[[קטגוריה:סלעים]]
[[קטגוריה:סלעים]]
[[קטגוריה:סלעי משקע]]
[[קטגוריה:סלעי משקע]]

גרסה מ־15:12, 4 בדצמבר 2017

רחוב גרייט פולטני בבאת', בכיוון מערב לגשר פולטני. הסגנון האדריכלי ואבן באת' שימשו בבניינים רבים בעיר.
מכרה פירס המהווה חלק ממכרות קומב דאון ובאת'המפטון דאון

אבן באת'אנגלית: Bath Stone) היא אבן גיר אואוליטית המורכבת משברים גרגיריים של סידן פחמתי. האבן נחצבה לראשונה במכרות קומב דאון ובאת'האמפטון דאון שבסומרסט, אנגליה. כתוצאה מבניית תעלת בוקס נחצבה האבן גם במקומות אחדים בווילטשייר. החציבה התת-קרקעית של האבן נמשכת באזור קורשאם, אך בקנה מידה קטן יותר בהשוואה לעבר.

במהלך תור היורה היה האזור שבו נמצאת כיום באת' מתחת לים רדוד. משקעים ימיים הצטברו בשכבות וגרגירים החלו להתכסות בסיד כשהתגלגלו על קרקעית הים ויצרו סדרה באת'וניאנית של סלעים. כשמתבוננים במיקרוסקופ הגרגרים האלה, או אואוליטים, נראים כסלעי משקע הנוצרים מאואואידים (Ooid), שהם גרגרים כדוריים המורכבים משכבות קונצנטריות. השם נגזר מהמילה òoion ביוונית עתיקה, שמשמעותה ביצה. אואוליטים מורכבים מאואואידים בקוטר רבע עד 2 ננומטרים, וסלעים המורכבים מאואואידים הגדולים מ-2 מילימטרים נקראים פיסוליטים (pisolites). הפיסוליטים מכילים שברים זעירים של קונכיות או סלעים ולעתים גם שרידי שלדים של בעלי חיים ימיים. צבע הדבש החמים שלה הקנה לעיר באת', שהוכרזה כאתר מורשת עולמית, את המראה הייחודי שלה. אחת מתכונותיה העיקריות של אבן באת' היא היותה "אבן חופשית", כלומר אבן שניתן לנסרה בכל כיוון, וזאת בניגוד לסלעים אחרים כגון לווחה, המתפצלים במישורי חולשה הנובעים מהתפתחות המארג המישורי של הסלע כתוצאה מעיוות.

אבן באת' שימשה באופן נרחב כחומר בנייה ברחבי דרום אנגליה עבור כנסיות, בתי מגורים ובנייני ציבור כגון תחנות רכבת. חלק מהמחצבות שמהן נחצבה האבן עדיין פעילות. ראלף אלן קידם את השימוש באבן בתחילת המאה ה-18, כולל באחוזה שלו בפארק פריור, אם כי היא הייתה בשימוש גם לפני תקופתו. בית החולים המלכותי הלאומי למחלות ראומטיות, שהוקם ב-1738 ותוכנן על ידי ג'ון ווד האב, נבנה מאבן באת' שנתרמה על ידי אלן, והוכרז כבניין רשום מדרגה II. על הבניין יש גמלון מאבן באת' המתאר את אלגוריית השומרוני הטוב. בנוסף, כנסיית סנט סטיבנס, השוכנת בגבעת לנסדאון, נבנתה מאבן גיר שמקורה במכרה לימפלי סטוק, הנמצא בעמק לימפלי סטוק. באבן נעשה שימוש רב גם מחוץ לבאת'. תחנת השאיבה קלברטון, השוכנת בכפריר קלברטון, נבנתה מאבן באת' בערך ב-1810, ומטרתה הייתה לשאוב מים מנהר אייבון, ולהעבירם לתעלת קנט ואייבון באמצעות כוח המופק מזרימת הנהר. האבן שימשה גם לבניית אמת המים דנדאס, שאורכה 137.2 מטרים ויש בה שלוש קשתות הבנויות מאבן באת', עם פילסטרים דוריים ומעקה בכל קצה. מבנים נוספים הבנויים כולם או רובם מאבן באת' הם קתדרלת בריסטול, אחוזת בית לנקסטר הג'ורג'יאנית שנבנתה ב-1825 עבור הדוכס מיורק ומאולבני, בית אפסלי שהיה בית עירוני בו התגורר הדוכס הראשון מוולינגטון, האחוזה גטקום פארק ואחוזת טינטספילד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אבן באת' בוויקישיתוף